• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.02.2020

09:47

(FOTO) SRPSKO NAORUŽANJE NA JEDNOM OD NAJBOLJIH SVETSKIH HELIKOPTERA! Pogledajte kako izgleda!

Društvo

(FOTO) SRPSKO NAORUŽANJE NA JEDNOM OD NAJBOLJIH SVETSKIH HELIKOPTERA! Pogledajte kako izgleda!

Podeli vest

Staviti domaće naoružanje na jedan od najboljih svetskih helikoptera, H-145, veliko je priznanje za naše inženjere i našu odbrambenu industriju", ocenio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin koji je u Nikincima prisustvovao ispitivanju domaćeg vazduhoplovnog naoružanja.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci" nastavljeno je ispitivanje domaćeg vazduhoplovnog naoružanja koje su razvili Vojno-tehnički institut i Jugoimport SDPR, a koje se proizvodi u pančevačkoj Utvi.

Navodi se da su domaći i i nemački stručnjaci zadovoljni dosadašnjim rezultatima ispitivanja raketnog lansera 80mm i gondole sa mitraljezom 12,7mm na helikopteru H-145, u dnevnim i noćnim uslovima, ovoga puta iz leta.

Foto: Ministarstvo odbrane

 



"Svaka letelica koja pripada Ministarstvu odbrane mora biti osposobljena da se ponaša kao vojna, što znači da mora da nosi naoružanje i mora da bude u stanju i da ga upotrebi. Imali smo priliku da vidimo da je domaće naoružanje efikasno, da se dobro primenjuje i da ćemo u budućnosti biti u stanju da ga nudimo svetskom tržištu", rekao je Vulin.

On je ocenio da "onaj ko je u stanju da proizvede, onaj ko može da proizvede ovakvo naoružanje, onaj ko može da ga stavi na najbolji svetski helikopter u svojoj klasi, u stanju je da to i proda i unovči i da na taj način pokaže koliko odbrambena industrija Srbije ima prostora na svetskom tržištu".

Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović rekao je da su ranije rađena ispitivanja koja se tiču statičkih gađanja, a već nedelju dana vrše se opiti na poligonu “Nikinci” sa gađanjem iz leta.

Foto: Ministarstvo odbrane

 



On je rekao da su rezultati ispitivanja vrlo dobri.

"Nemački stručnjaci i ljudi koji su nadležni za integraciju naoružanja na ovu letelicu vrlo su zadovoljni performansama našeg naoružanja. Ovo je prva faza opremanja tih helikoptera našim naoružanjem, a dalje će se raditi na integraciji vođenog naoružanja kako na sam helikopter, tako i na sistem HForce", dodao je Miloradović.

Direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik Bojan Pavković istakao je da je izvedeno ispitivanje naoružanja koje su razvili Vojnotehnički institut i Jugoimport SDPR na helikopteru H-145.

Foto: Ministarstvo odbrane

 



"To je za nas izuzetno značajno ispitivanje koje potvrđuje da smo mi sposobni da razvijamo naoružanje koje može biti primenjeno na složenim vazduhoplovnim sistemima Kao što smo mogli da vidimo, naoružanje funkcioniše ispravno", istakao je pukovnik Pavković.

Ispitivanju na poligonu "Nikinci" prisustvovali su i načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba, brigadni general Milan Popović, i direktor Tehničkog opitnog centra, pukovnik Slobodan Ilić, dodaje se u saopštenju.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Слобода се брани... - оружјем!

Saradžogla

pre 4 godine

Хеликоптер је само транспортно средство и ништа више!Борбено?Питајте амере!У Вијетнаму су изгубили СЕДАМ ХИЉАДА ХЕЛИКОПТЕРА!Вијетнамци су их обарали ки муве.Тамо је амер поражен ,,до даске''! Данас хеликоптер може да оборо ,,џепна'' ракета.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17