• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.02.2020

19:35

VAŽAN SASTANAK ZA SRBIJU! Brnabić sa ministrom u Vladi Bavarske: Odlična ekonomska saradnja!

Društvo

VAŽAN SASTANAK ZA SRBIJU! Brnabić sa ministrom u Vladi Bavarske: Odlična ekonomska saradnja!

Podeli vest

Srbija i Savezna pokrajina Bavarska imaju odličnu ekonomsku saradnju, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić u Minhenu, nakon sastanka sa Florijanom Hermanom, državnim ministrom u Vladi Bavarske za savezna i evropska pitanja ističući da nemačke kompanije iz Bavarske koje posluju u Srbiji obezbeđuju 20.000 radnih mesta, od 60.000 koliko ukupno ima u nemačkim kompanijama u našoj zemlji

Brnabić je kazala da najpoznatije i najveće bavarske kompanije Simens, Leoni i Drakselmajer rade u Srbiji i najavila da će još dve kompanije iz te nemačke pokrajine investirati u Srbiju - MTU i Brose.

Premijerka je dodala da su na današnjem sastanku konstatovali i da je Mešovita komisija Srbija - Bavarska najstarija mešovita komisija koju Bavarska ima sa nekom zemljom i najstarija mešovita komisija koju Srbija ima sa bilo kojom zemljom.

Kako je navela, ove godine biće obeleženo 50 godina rada Mešovite komisije Srbija - Bavarska, a Privredna komora Srbije će to obeležiti na taj način što će 6. marta organizovati poslovni forum Srbija - Bavarska u parlamentu Bavarske.

Premijerka je navela da je jedna od važnih tema na sastanku, koju je pokrenuo Herman, bila digitalizacija.

- Rekli su da je Srbija najviše uradila u digitalizaciji pa možda i u celoj Evropi i da bi bilo zanimljivo da zajedno radimo nadalje upravo u toj oblasti - digitalizacija, veštačka inteligencija, što sam ja prihvatila sa zadovoljstvom - kazala je Brnabić.

Dodala je da su se dogovrili da rade na sporazumu u oblasti digitalizacije i elektronske uprave do kraja juna, kada se u Srbiji očekuje poseta premijera Bavarske Markusa Zedera, sa kojim će premijerka imati večeru danas u okviru Minhenske bezbednosne konferencije.

Na sastanku sa Hermanom je, prema rečima premijerke, razgovarano i o evropskim integracijama Srbije i pomoći koju naša zemlja dobija od Nemačke po tom pitanju, kao i o regionalnoj saradnji i povezivanju.

Premijerka Brnabić će se u okviru Minhenske bezbednosne konferencije danas sastati i sa nemačkim parlamentarcem Peterom Bajerom, za kojeg kaže da ima donekle kritične stavove prema Srbiji, a jedan je od parlamentarca koji otvoreno brani i zastupa interese Prištine.

Očekuje da će taj sastanak biti zanimljiv i ističe da će razgovarati sa njim o taksama od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, prištinskom nepoštovanju CEFTA sporazuma, kao i šta su sve prepreke dijalogu Beograda i Prištine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija