• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.03.2020

18:09

(VIDEO) NAJNOVIJE INFORMACIJE O KORONAVIRUSU U SRBIJI! Zaražene još dve osobe, ukupan broj 57!

Društvo

(VIDEO) NAJNOVIJE INFORMACIJE O KORONAVIRUSU U SRBIJI! Zaražene još dve osobe, ukupan broj 57!

Podeli vest

Ministarstvo zdravlja objavilo je najnovije podatke o broju zaraženih od koronavirusa u Srbiji

- Do 18 časova u Srbiji je zaraženo još dve osobe, čime se ukupan broj zaraženih popeo na 57. Danas je ukupno testirano 15 građana. Od 57 pozitivnih, 29 je u ovom trenutku hospitalizovano, a ostali su na kućnom lečenju. Samo dva pacijenta su na respiratoru, obojica su u Kliničkom centru u Novom Sadu. Nema značajnijih pogoršanja u njihovom stanju u odnosu na prethodni dan - rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković. 

Srbija ima dovoljan broj testova

- Srbija u ovom trenutku ima na četiri mesta mogućnost za testiranje. Torlak i Instituti za javno zdravlje Niš, Kragujevac i Novi Sad. Svi su oni opremljeni dovoljnom količinom testova. Nabavka testova ide onako kako nam predlaže naš stručni tim i nemamo problema sa nabavkom opreme, a u planu je nabavka još opreme, u zavisnosti od potreba. U zavisnosti od epidemiološkog statusa zemlje, pošto nisu sve zemlje u istom statusu epidemije, menjaju se i potrebe za testiranjem. Mi ne gledamo samo ukupan broj testiranih, trudimo se da suzbijemo brzinu prenosa virusa među populacijom - naglasio je Gojković.

Na ovo se nadovezala i zamenica Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević.

- Postoje jasne indikacije kada osoba treba da se testira na koronavirus. Nema potrebe za testiranjem, ukoliko nema indikacija. Mi koristimo test koji smo dobili od SZO i on je najsenzibilniji test koji postoji u ovom trenutku. Cilj nam je da razvučemo tok epidemije i stvorimo kolektivni imunitet koji bi nam pomogao u borbi protiv ovog virusa - rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Gojković je ponovo apelovao na građane.

- Ljudi su nam premoreni već, epidemiolozi nam padaju s nogu. Zdravstveni sistem će vam pomoći, ali morate i vi da pomognete sistemu. Ostanite kućama. Čuo sam se više puta sa predsednikom Srbije. On je veoma zabrinut. Danas sam ceo dan bio u Beogradu, restorani su puni. Ako se tako nastavi, predložićemo još rigoroznije mere. Ključna stvar u borbi protiv virusa je da sprečimo nagli skok zaraženih, a pogotovo starijih ljudi. Ne može se sve u roku od sat vremena rešiti. Ovo je vanredna situacija. Doktori će vam doći na kućne adrese, imamo dovoljan broj volontera, oni će vam pomoći. Manite se poseta, imamo ugrožene u socijalnim domovima i gerontološkim centrima. Znate li šta znači kad virus uđe u gerontološki centar? Pa to je pokolj! Ne bojte se, neće niko od koronavirusa stradati u kućnim uslovima. Testiraćemo sve one koji treba da uđu u bolnicu da nam se ne pomešaju zaraženi i oni koji boluju od drugih bolesti. Ako građani ne pomognu zdravstvenom sistemu, mi ćemo tražiti još rigoroznije mere. Ovo nije tri dana, ovo će trajati tri, četiri nedelje, možda i duže. Ne krijemo nijedan podatak, ali molim građane, ostanite kod kuće - ponovio je Gojković.

 

Sve o koronavirusu pročitajte OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Janko

pre 4 godine

Ti je otkriveno, a zaraženo je mnogo više. A drugo, šta je sa zaposlenima koji idu javnim prevozom na posao

Dzjordje milosavljevic

pre 4 godine

Vreme tece naprednjaci. Ili ukinite vanredno stanje i ponesite ostavku ako nemate "zeludac za prljave poslove" i ili krenite tenkovima i transporteima vojnim iz srbije da opkolite beograd i da nepismene beogradzjane uterate u stanove, obavestite samo Nato carstvo. Ma podnesite ostavke nek zoran zivkovic nova stranka postane premijer. On ce to da uradi odlicno.

Sladjana

pre 4 godine

Ako imate dovoljan broj testova, zašto onda birate koga ćete testirati?!?

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17