• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.03.2020

07:04

EPIDEMIOLOG PREDRAG KON OTKRIVA koliko će trajati epidemija i šta je glavni uslov DA SE SPREČI ŠIRENJE ZARAZE

Društvo

EPIDEMIOLOG PREDRAG KON OTKRIVA koliko će trajati epidemija i šta je glavni uslov DA SE SPREČI ŠIRENJE ZARAZE

Podeli vest

Epidemija korona virusa trajaće sigurno šest nedelja, ali ako u tom periodu ostanemo u izolaciji, sprečićemo dalje širenje zaraze i nagli porast obolelih, i samim tim, pobedićemo, izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

U intervjuu za "Blic", on je istakao da je bitno smanjiti kontakte i sprečiti prenošenje virusa,

Kon je istakao da je izolacija bitna da bi se održao zdravstveni sistem, jer je ogroman broj umrlih u nekim zemljama posledica oboljevanja medicinskih radnika, zbog čega zdravstveni sistem nije mogao da opstane.

Foto: Reuters

 



"Najugroženiji su oni koje sada držimo u izolaciji, dakle stariji od 65 godina, jer su praktično oni ti koji mogu da tragično završe. Sada je bitka za očuvanje života najstarijih, a sama epidemija ne može da se završi. Ona može samo da se razvuče i da se ta kriva spljošti", rekao je Kon.

On je dodao da je dobra vest to da bi toplo vreme moglo da utiče na smanjenje potencijala korona virusa i njegov opstanak.

 Podsetimo, Vlada Srbije donela je sinoć na vanrednoj sednici najnovije mere u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19.

U cilju suzbijanja i sprečavanja širenja virusa COVID-19, svim građanima sa 65 i više godina starosti, a koji žive u urbanim sredinama, zabranjeno je napuštanje svojih domova. Kada je reč o ruralnim sredinama, starosna granica je 70 godina, što znači da svi građani ovih starosnih dobi tokom celog dana moraju biti kod kuće, saopšteno je posle sednice Vlade.

Svi ostali građani Srbije, bez obzira na godine starosti, od 20 časova do pet časova ujutru, moraju biti kod kuće.

Kako se ističe u saopštenju, građani Srbije nemaju razloga za paniku, jer će svi biti u potpunosti zbrinuti i biće im obezbeđeno sve što im je potrebno za normalan život u novonastalim okolnostima.

Ova zabrana kretanja ne odnosi se na lica kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć, kao i na određene grupe poljoprivrednih proizvođača.

Foto: Informer/Marko Đoković

 



Ove mere stupaju na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, odnosno od sutra.

"Sve usvojene mere u prethodnom periodu imaju za cilj isključivo očuvanje vašeg života i zdravlja, ali Vlada u ovoj borbi ne može pobediti sama već nam je neophodna saradnja sa svim građanima i njihova najveća moguća disciplina. Samo svi zajedno, ujedinjeni i solidarni, možemo izaći iz ove bitke kao pobednici i uvereni smo da će tako i biti", ističe se u saopstenju.

Sve o koronavirusu pročitajte OVDE.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dzjordje milosavljevic

pre 4 godine

Trajanje pandemije odluciju dizajneri i projektanti corone baterije. Mi ne znamo ko je napravio. I nek vucic skloni kona iritira srbe, dovedite mrkonjica iz sps on ume da umiri penzionere nek prica o slobodanu milosevicu titu jovanki, nek je stalno na televiziji. Era ojdanic i bora drljaca i bora dzjordjevic nek citaju pesme i rambo amadeus,

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17