• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.04.2020

10:32 >> 10:40

PRVI SRPSKI RESPIRATOR ZA MESEC DANA: Za izume protiv korone 53 MILIONA DINARA!

Društvo

PRVI SRPSKI RESPIRATOR ZA MESEC DANA: Za izume protiv korone 53 MILIONA DINARA!

Podeli vest

Fond za inovacionu delatnost sa 53 miliona dinara finansira 12 inovativnih projekata za suzbijanje efekata pandemije korona virusa, među kojima su maske, viziri, ali i prvi srpski respirator, koji bi trebalo da bude proizveden za oko mesec dana.

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da cela IT industrija pomaže državi i iskazuje solidarnost u vanrednom stanju i istakao da je na konkursu Fonda za inovacionu delatnost Vlade Srbije za sedam dana prijavljeno više od 300 kvalitetnih rešenja.

Među izabranih i 12 najboljih su, kaže, višenamenska maska, koja neće biti za jednokratnu upotrebu, viziri i prvi srpski respirator koji će biti proizveden za mesec dana od srpskih IT stručnjaka.

"To su rešenja koja pomažu da se uštede resursi i vreme i da se pomogne građanima. Cela IT zajednica pruza pomoć i pokazuje solidarnost. Nude znanje besplatno i trudićemo se da ih što više spojimo sa lekarima i medicinskim radnicima. Spoj medicine i IT stručnjaka i inženjera je ono najvažnije za budućnost i naše zdravlje", istakao je Popović za RTS.

KINESKA KOMPANIJA DONIRALA 5.000 MASKI Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastukture


Takođe, kabine za dezinfekciju na javnim prostorima i mobilni put za beskontaktno merenje temperature, neke su od inovativnih ideja koje je pomenuo ministar, a koje su pristigle konkursom.

"Pitanje je dana kada će maske da se proizvode. One neće biti za jednokratnu upotrebu, imaće mogućnost da se promeni hepo-filter i koštaće 300 dinara", najavio je Popović.

DEZINFIKUJTE ZAŠTITNU MASKU ZA LICE JEDNIM POTEZOM, stručnjaci otkrili jednostavan način!

On je rekao da je izvoz digitalnih usluga prošle godine bio milijardu i 500 miliona evra, te da se radi o najbrže rastućoj grani industrije u Srbiji, sa rastom od 25-30 procenata godišnje.

"Naše male kompanije budućnost su našeg razvoja. Potrebno je da stručnjake zadržimo ovde i mere Vlade za pomoć privredi sasvim su dobre, najvažnije su održavanje likvidnosti i očuvanje radnih mesta", naveo je Popović.

Akcija - Budi I Ti heroj - otvara nova polja u mogućnosti da se iskažu mladi stručnjaci i talenti, kao i kompanije u sferi IT sektora, kaže on te dodaje da svi zainteresovani mogu da prezentuju svoje ideje na sajtu ministarstva - inovacije.gov.rs.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija