• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.04.2020

11:13

HVALA PATRIJARHU IRINEJU! Doktor Kon: Niko iz Kriznog štaba nema ništa protiv proslave Vaskrsa, zato su reči Njegove svetosti tako važne!

Društvo

HVALA PATRIJARHU IRINEJU! Doktor Kon: Niko iz Kriznog štaba nema ništa protiv proslave Vaskrsa, zato su reči Njegove svetosti tako važne!

Podeli vest

Član Republičkog kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon zahvalio je danas patrijarhu Irineju što je podržao napore zdravstvenih radnika i pozvao vernike da, prihvatajući uputstva medicinske struke, predstojeći Vaskrs proslave u svojim domovima


- Izuzetno sam zahvalan Njegovoj svetosti, patrijarhu Irineju. Izjava koju je dao je jako važna u ovom trenutku. Ovo nije borba struke, kriznog štaba, ovo je borba svih u Srbiji, naroda, države, pravoslavnog naroda i ostalih vera - naveo je Kon gostujući na televiziji N1.

Srpska pravoslavna crkva i država dogovorile su se da se tokom uskršnjih praznika poštuju preporuke države. Kon napominje da je izuzetno zahvalan patrijarhu Irineju zbog izjave koju je dao.

- Mislim da je jako važna u ovom trenutku. Bila je krajnje ozbiljna moralna dilema pred stručnim delom kriznog štaba jer je morao da zauzme jasan stav po tom pitanju. Nikome od nas nije u interesu da zabranjuje kretanje, to su teške preporuke, a kamoli odluke. Ovo nije borba nekog stručnog tima ili kriznog štaba, ovo je borba cele Srbije, srpskog naroda, pravoslavnog i ostalih vera. Moramo biti zajedno i moramo da se razumemo. Izuzetno mi je značila ta izjava i podrška njegove svetosti - ističe Kon.

On kaže da nije siguran da će crkve ostati prazne u nedelju, ali da je važno što je duhovni predvodnik saopštio to što je saopštio.

- Ne može se protiv nekih ubeđenja i uverenja na silu, to je mnogo jako i ne treba na tome previše insistirati. Ali je bitno ono što je izrečeno. Niko iz kriznog štaba nikad nije imao ništa protiv proslave praznika kao što je Vaskrs - napominje Kon.

Proslava Vaskrsa proteći će u najdužoj zabrani kretanja do sada. Kon kaže da je stav struke uvek bio da se zabrane kontakti, a da je dosadašnja situacija pokazala da je to moguće samo policijskim časom.

Foto: Beta/Slobodan Miljević

Govoreći o poštovanju mera koje je donela država, on kaže da ih se jako mali broj građana ne pridržava, ali da je u ukupnoj situaciji brojnost tih koji ne poštuju dovoljno velika da zakomplikuje stvar svima.

- Mora da se naglasi da je vlast podržala sve odluke, da je uspela da za jedno vreme nabavi opremu masovno koliko nam je bila potrebna - ističe Kon.

On dodaje da se reagovalo relativno brzo i da je stigla oprema prvo iz Kine, potom iz Rusije, a zatim su domaći proizvođači dopunili ono što je nedostajalo.

- Za relativno kratko vreme smo bili u situaciji da oprema mora da se štedljivo koristi. Jasno propisane mere gde se i šta primenjuje, morate da odredite šta su prioriteti i to je učinjeno. Sa dolaskom opreme menja se i mogućnost njenog korišćenja - objašnjava Kon.

Prema njegovoj oceni, u naredne dve nedelje imaćemo značajnije bolju situaciju, što će kaže biti trenutak kada ćemo donositi neke krucijalne odluke.

- To je otprilike kraj aprila, ili početak maja. Možda eventualno posle praznika Prvog maja - napomenuo je Kon.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija