• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

21.04.2020

07:02

O NJENIM USPESIMA U LEČENJU PRIČA CEO SVET, a sada je čuvena doktorka Basara PROGOVORILA O VIRUSU i ima jednu važnu poruku

Društvo

O NJENIM USPESIMA U LEČENJU PRIČA CEO SVET, a sada je čuvena doktorka Basara PROGOVORILA O VIRUSU i ima jednu važnu poruku

Podeli vest

Naša čuvena doktora Nadežda Basara koja je svetski stručnjak u transplataciji matičnih ćelija uključila se putem Skajpa u Jutarnji program RTS -a gde je pričala o tretmanu lečenja virusa.

"Proces lečenja je takav da bolesnici koji imaju temperaturu i zapaljenje pluća dobijaju kiseonik, smanjuje se temperatura, prate se u bolničkim uslovima i zbog loših gasova u krvi, idu na respirator. Srećom, takvih pacijenata smo imali samo četvoro", rekla je prof. dr Nadežda Basara, svetski priznati hemato-onkolog sa Balkana i jedan od vodećih srpskih stručnjaka u medicini koja pored onkologije, hematologije, intezivne medicine i pulmologije vodi i korona odeljenje na Klinici Sankt Franciskus u Nemačkoj.

Dr Basara o čijim rezultatima ne prestaje da se govori (87 odsto izlečenih hematoloških pacijenata dve godine nakon transplatacije matičnih ćelija), odgovorila je na pitanje da li kovid-19 može da se izleči matičnim ćelijama.

Foto: Pixabay

 

"Matične ćelije ne mogu da pomognu u lečenju korona virusa. Svako ko zna šta matične ćelije rade, dakle obnavljaju hematopoezu i tkivo, shvataju da one ne pomažu. Koronavirus mora da se ubije, a matične ćelije ne ubijaju nego obnavljaju. Osim toga, da pomažu, SZO bi ih odavno preporučila. Mislim da je vrlo neodgovorno da nekompetentni ljudi tako nešto predlažu".

Profesorka je istakla je da bi ove nedelje trebalo da počne studija Svetske zdravstvene organizacije u kojoj će se četiri leka za lečenje korona virusa.

"Prvi je rendesivir, koji je testiran tokom epidemije sa ebolom, zatim kaletra lek koji je već registrovan za lečenje obolelih od HIV-a, treći je kombinacija kaletre i interferena, a u četvrtoj grupi je lek hlorokin koji je registrovan u lečenju malarije. Tek onda će ta velika studija SZO pokazati koji je od ova četiri leka najbolji u lečenju korone. Bilo je mnogo više predloga, ali su oni posle jako duge analize i patofiziologije virusa odlučili da samo ova četiri leka testiraju u multietičnoj studiji koja će u isto vreme biti sprovedena u mnogim zemljama", poručila je.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija