• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Politika

14.05.2020

15:21

HITNO POTREBNA POMOĆ ZA MALOG NOVAKA (2)! Operacija je u petak, majka strepi!

Društvo

HITNO POTREBNA POMOĆ ZA MALOG NOVAKA (2)! Operacija je u petak, majka strepi!

Podeli vest

Biljana Kovačevih (37) jedna je od retkih majki u našem okruženju koja u prethodna dva meseca nije panično pratila vesti o broju zaraženih i preminulih od virusa korona-njene oči bile su uprte u petnaestomesečnog Novaka, koji je rođen sa teškom srčanom manom i koji za par dana odlazi na operaciju na kojoj će mu biti ugrađen bajpas.

Iako lekari daju svega 15 odsto šansi da ova operacija uspe, Biljana zna da mora da veruje u čuda, jer nema alternativu. Kada pogleda svoj život, tužno konstatuje da su se nesreće, kao vozovi, nizale jedna za drugom i njenu lokomotivu života iz rodne Kline ca Kosova dovele u podstanarski stan njene prijateljice u Kaluđerici, koja joj je pružila utočište nakon izlas- ka iz sigurne ženske kuće.

S obzirom Biljana na to da emotivnu i finansijsku podršku svoje porodice nema, jer joj je majka umrla pre deset godina, a otac pre samo dva i po meseca, Biljana preživljava zahvaljujući svojoj prijateljici i budućoj kumi, jer od socijalne pomoći koja iznosi 15.000 dinara svakako ne bi mogla da prehrani sebe i dvoje dece.

- Kada sam izbegla sa Kosova, mislila sam da je napuštanje rodnog mesta nešto najgore što je moglo da mi se dogodi, ali me je život ubrzo demantovao. Upoznala sam čoveka sa kojim sam ušla u vaңbračnu vezu i rodila Marijanu, koja danas ima 11 i po godina, i Novaka, koji u maju puni 15. meseci. Iako je moj nevenčani suprug i ranije umeo da popije i digne ruku na mene i kćerku, kada se sin rodio, počeli smo da dobijamo batine za doručak, ručak i večeru. Kada sam shvatila da je život mojje dece ugrožen, otišli smo u Sigurnu žensku kuću, u kojoj smo bili šest meseci, nakon koje mi je utočiš- te ponudila moja najbolja prijateljica, koja sa suprugom i dvoje odrasle dece živi kao podstanar u Kaluđerici-govori ova majka.

Biljanu je, na nesreću, život naučio da je ne- sreća vrlo "društvena" pojava i da nikad ne ide sama. Uporedo sa nasiljem koje je trpela, zdravstveno stanje njenog sina se iz dana u dan pogoršavalo-prvu operaciju srca imao je sa mesec dana života i ona je bila samo delimično uspešna, jer njegovo srce sada radi sa polovinom kapaciteta. Da bi njegova pluća dobijala dovolj- no kiseonika, dečaku je neophodna pumpa koja košta minimum 60.000 dinara, koju ova majka jednostavno ne može da priušti. Od socijal- ne pomoći koju dobija jedva uspeva da kupi lekove i kutiju "aptamila", koja detetu nije dovoljna za mesec dana. A gde je hrana, obuća i odeća za dvoje dece koja rastu...

- Tokom vanrednog stanja Hitna pomoć je bila najčešći posetilac u našem domu, jer je dečaka morala da vodi na inhalaciju. I svaki put kada bismo se vozila njihoviM ko- lima, molila sam boga da prethodno nisu pre- vozili neku osobu zaraženu virusom korona, jer znam da bi taj virus bio fatalan za moje dete. Za par dana Novak odlazi na operaciju u Uni- verzitetsku dečju bolnicu u Tiršovoj ulici, gde će mu biti urađena operacija koja život znači. Moram da verujem da he biti bolje, jer mi ništa drugo ne preostaje. Radiću tri posla dnevno jer sam završila višu trgovačkuškolu kaže Biljana, koja sa strepnjom čeka 15. maj, kada je zakazana Novakova operacija srca. 

Ukoliko želite da pomognete, Biljanin broj telefona je 061/66-13-866


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Au! Srbiji se ne piše dobro! Šokantne vesti iz Amerike: Balkan će biti najteže pogođen deo Evrope!
PAKAO

Au! Srbiji se ne piše dobro! Šokantne vesti iz Amerike: Balkan će biti najteže pogođen deo Evrope!

Iako naučnici imaju alate i metode da izmere uticaj klimatskih promena - kako se to može učiniti pa da pojedinac, u okviru vlastitog života, ima neku vrednost kojom bi izmerio kako se, pod uticajem klimatskih promena, menja i njegov život? Nije lako zamisliti šta je tačno "prosečno globalno zagrevanje od 1,5 °C ili 2 °C" i na koji će nam način izmeniti svakodnevni život.

28.04.2024

12:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija