• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

20.06.2020

23:20

U SRBIJI JE, IPAK, NAJSIGURNIJE! ANKARA IZDALA HITNO NAREĐENJE! Maske u Turskoj obavezne i na plaži!

Društvo

U SRBIJI JE, IPAK, NAJSIGURNIJE! ANKARA IZDALA HITNO NAREĐENJE! Maske u Turskoj obavezne i na plaži!

Podeli vest

Turska je vratila i policijski čas vikendom od devet ujutru do 18 sati uveče, on važi i za turiste, koji ne smeju da mrdnu nigde van hotela

Letovanje u Turskoj za turiste će biti više mučenje nego pravi odmor, jer je nošenje zaštitnih maski obavezno svuda, pa čak i na plaži! A ko neće da ih nosi, moraće da plati drakonsku novčanu kaznu!

Turske vlasti juče su (petak) izdale hitno naređenje da svi koji se zateknu na javnim mestima, uključujući i kupališta i plaže, moraju da imaju zaštitne maske! Ulice turskih gradova prepune su policije koja kontroliše da li se svi pridržavaju mera. Svi koji budu uhvaćeni bez maski moraće na licu mesta da plate kaznu od čak 400 evra (3.150 turskih lira)!


1.500

zaraženih otkrije se svaki dan u Turskoj

Turske vlasti su ovu drastičnu meru donele zbog naglog skoka broja zaraženih koronavirusom (u proseku 1.500 dnevno).
Kušadasi, Bodrum...

Kako je Turska Srbima jedna od dražih destinacija za letovanje, jasno je da bi moglo da im se desi da kaznu zbog nenošenja maske plate skuplje nego sam aranžman.

- Maske su obavezne na svim javnim mestima, i to zbog suzbijanja širenja virusa zbog velikog rasta broja zaraženih nakon otvaranja kafića, restorana, teretana, parkova, plaža i muzeja, ali i zbog ukidanja zabrane izlaska za starije i mlade... Nošenje maski obavezno je i u šoping-centrima, prodavnicama, restoranima... - navodi se u saopštenju turskih nadležnih službi.

Neke od provincija u kojima važe ove stroge mere nalaze na Sredozemlju, odnosno, tu se nalaze najposećenija letovališta. Maske su obavezne u provinciji Ajdin, u kojoj se nalazi popularno letovalište Kušadasi, kao i u provinciji Mugla, u kojoj su smeštena letovališta Side, Bodrum i Marmaris. Turske vlasti saopštile su da su zaštitne maske obavezne i u tri najveća grada, a guverneri Istanbula, Ankare i Burse objavili su da su maske obavezne u skladu sa preporukama naučnog saveta, a da će se kazne kretati od 100 do 400 evra.

KORONAVIRUS U TURSKOJ

Broj zaraženih 184.031
Umrli 4.882
Br. pacijenata na intenzivnoj 755
Ukupan broj na respiratoru 311

Uveden i policijski čas

Na sve to, u Turskoj je na snazi i policijski čas, tako da turisti neće moći da izlaze uveče i šetaju se pored mora, na šta su dosad navikli. Kako su objavili vodeći turski listovi, pozivajući se na njihovo Ministarstvo zdravlja, u ovoj zemlji će u naredna tri vikenda biti uvedena zabrana kretanja koja će trajati od devet sati ujutru do šest sati uveče! Ministar zdravlja Fahretin Koča objavio je na svom Tviter nalogu da će "ograničeni policijski čas" biti na snazi kako bi se sprečila velika okupljanja na javnim mestima.

Direktor Asocijacije turističkih agencija 'Juta' Aleksandar Seničić kaže da oni od Turske još nisu dobili nikakve nove protokole kada su restriktivne mere u pitanju.

- Mi sa putovanjima za ovu zemlju treba da počnemo tek posle 1. jula. Do tada znamo da se na aerodromima samo pojedincima uzimaju uzorci za test, da se meri temperatura i da se ostavljaju podaci. Posle 1. jula ne bi trebalo da bude ni tog testiranja. Hoteli se dezinfikuju, čeka se u redovima za švedski sto, a postoje i delovi hotela koji su namenjeni za karantin. To je ono što za sada znamo, o obaveznom nošenju maski još nismo obavešteni, ali stvari se menjaju iz dana u dan - ističe Seničić.

Šta vas čeka u Turskoj

* merenje temperature na aerodromu
* nasumično uzimanje uzoraka za korona test na aerodromu
* ostavljanje podataka na aerodromu
* obavezno nošenje maske na otvorenom
* distanca među ležaljkama
* ispod jednog suncobrana maksimalno dve ležaljke
* razdaljina između ležaljki 1,5 metara
* čekanje u redu za švedski sto


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija