• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTV Pink

16.07.2020

11:39

RAZGOVARALI SMO I O KARANTINU, ON DAJE NAJBOLJI EFEKAT U SUZBIJANJU KORONE! Jovanović: Krizni štab doneo drugačiju odluku, fizička distanca je KLJUČNA MERA

Društvo

RAZGOVARALI SMO I O KARANTINU, ON DAJE NAJBOLJI EFEKAT U SUZBIJANJU KORONE! Jovanović: Krizni štab doneo drugačiju odluku, fizička distanca je KLJUČNA MERA

Podeli vest

Cena PCR testa je i dalje 6.000 dinara, a što se tiče privatnih laboratorija tek će se utvrditi cena testiranja kod njih kao i svi ostali uslovi, rekla je za Pink dr Verica Jovanović.

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od koronavirusa doneo je nove mere prema kojima su u celoj Srbiji zabranjena okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru sa više od deset ljudi. Mera koja se tiče zaštitnih maski i koja je na snazi u Beogradu, proširena je na teritoriju cele Srbije, bez izuzetka, a ova preporuka odnosi se i na decu.

Dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, rekla je za Novo jutro TV Pink da se ove mere odnose na sve, ali se, što se dece tiče, važna je procena kada je nephodno da deca nose maske.

- Važno je da deca nose maske kada se narušava socijalna distanca i kada je fizički kontakt izvestan. Naravno, kada su pitanju deca sa posebnim potrebama, ili je reč o maloletnoj deci, preporučuje se da ta deca takođe nose maske, ali je roditelj taj koji treba da proceni kada je dete ugroženo da se zarazi – objašnjava dr Jovanović.

Kako dodaje, zadatak svih je da se obezbedni fizička distanca i da je to i dalje najsigurnije oružje u borbi sa COVID-19.

Na pitanje da li će biti kažnjavanja za one koji ne poštuju te mere, Jovanovićeva je kazala da će kontrole biti, ali je mišljenja da kažnjavanje neće stvoriti željeni efekat.

- Najveći efekat i cilj je da prihvatimo obavezu nošenja maske i da primenjujemo tu meru zbog lične bezbednosti. Biće kontrole u smislu poštovanja mera, trebalo bi i mere kažnjavanja primenjivati za one koji se tome protive, međutim najveći efekat je poštovanje, a ne kažnjavanje - napominje Jovanovićeva.

Upitana da li se razmatra uvođenje karantina, Jovanovićeva je odgovorila da se o tome razmatralo u više navrata, s obzirom da je to mera koja daje najbolji efekat u sprečavanju širenja virusa.

Međutim, dodaje, zbog kompleksnosti te mere, Krizni štab je odlučio da na drugačiji način pristupi sprečavanju širenja virusa, kroz držanje distance, nošenje maske, zabranu javnih okupljanja i ograničavanje rada ugostiteljskih objekata.

Foto: printscreen RTV Pink

Jovanović ističe da su osobe koje imaju simptome na koronu i dalje prioritet za testiranje.

- U našim laboratorijama došlo je do povećanog broja uzoraka i na rezultate se čeka duže. Međutim, bez obzira da li neko čeka test ili ne, postupanje osoba sa indikacijama kovida je kao da su pozitivni. Oni su svi upućeni u kovid ambulante – kaže Jovanović.

Vest da će laboratorije privatnih zdravstvenih ustanova početi u najkraćem roku da testiraju građane na prisustvo koronavirusa potvrdila je i dr Jovanović, ali je istakla da detalji oko testiranja u ovim laboratorijama tek treba da se utvrde.

- Kada je u pitanju PCR cena je 6.000 dinara i to je na teritoriji cele države. To je cena samog testa. Kod privatnih laboratorija važno je da najpre procenimo njihove kapacitete i naknadno će tek biti utvrđena cena testiranja u privatnom sektoru, kao i uslovi u kojima će se to odvijati – dodala je ona.

“Svaka trudnica se tretira kao visokorizična”

Dr Vanja Milošević ginekolog GAK Narodni front kaže TV Pink da je i dalje najmanji broj zaraženih koronom kada su u pitanju trudnice.

- Trudnoća sama po sebi nosi rizik pada imuniteta. Zbog toga mi svaku trudnicu tretiramo kao da je rizična. U prvom naletu imali smo na prstima jedne ruke trudnice koje su bile pozitivne, one nisu zahtevale poseban tretman. U drugom neletu imamo drugačiju situaciju. Na početku smo trdili da nema prisustva kovida u plodovoj vodi ili majčinom mleku, a nova istraživanja pokazuju suprutvno – objašnjava dr Milošević.

Foto: printscreen RTV Pink

Kaže da su porodilišta bezbedna, poštuju se sve mere pervencije.

- Svakog pacijenta gledamo kao mogućeg pozitivnog na COVID-19. Svi su zaštićeni. Obično imamo dve, sporadično tri trudnice koje su pozitivne, ali reč je o pacijentima koji imaju blagu kliničku sliku – rekao je Milošević za TV Pink.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija