• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Tasić

14.08.2020

20:39

DEDA DRAKČE POBEDIO KORONU U 93. GODINI! Vranjanac jedan od najstarijih pacijenata u Srbiji koji je preživeo virus

Društvo

DEDA DRAKČE POBEDIO KORONU U 93. GODINI! Vranjanac jedan od najstarijih pacijenata u Srbiji koji je preživeo virus

Podeli vest

Predrag Stojković iz Vranja za mesec dana se izborio sa smrtonosnim virusom. Nervira me što ne smem da se šetam i da idem do čaršije, već moram da mirujem u krevetu, kaže starina

Vranjanac Predrag Stojković, u gradu poznatiji kao Drakče, pobedio je koronu u 93. godini!
On je jedan od malobrojnih građana Srbije, ako ne i Evrope, starijih od 90 godina koji su preležali opaki virus.

Deda Drakče postao je svojevrsna atrakcija zbog toga, mada svi koji ga u Vranju poznaju nisu iznenađeni ovakvim ishodom, jer kako kažu, reč je o veoma vitalnom i pedantnom čoveku, dobrog zdravlja.

PEĐA (21) SE VRATIO IZ MRTVIH! Zdrav i prav mladić pao na respirator, otkazivalo mu srce i pluća, majci dali pola sata da se POZDRAVI SA SINOM!

Njegova unuka Marija Krstić objavila je zajedničku fotografiju na društvenim mrežama i podelila sa prijateljima radost što je njen deka izašao iz bolnice kao pobednik. Predrag se sredinom jula javio u kovid-ambulantu, ali zbog blage kliničke slike nije hospitalizovan. Ipak, posle desetak dana mu je pozlilo, zbog čega je ipak morao u bolnicu, gde je stavljen na kiseonik.

Borben i istrajan
 

Marija priča da se njen deka sada oseća dobro, da se kreće po kući, kao i da jedva čeka da mu se snaga u potpunosti vrati. Stojković ne bi smeo da se umara, pa razgovore sa prijateljima i novinarima obavlja Marija, a on šalje svima pozdrave preko nje.
- Dobro sam. Malo sam još malaksao, nisam navikao da samo ležim. U bolnici sam morao da ležim dve nedelje, pa me je to iscrplo. Nikada toliko vremena nisam proveo u krevetu, pa sada malo teže ustajem, ali ovako se osećam dobro. Nervira me što ne smem da se šetam i da idem do čaršije - poručio je deda Drakče.

Foto: Informer

Deda Drakče sa praunukom

Njegova unuka je dodala da je potrebno dva do tri meseca, kako su joj rekli lekari, da se dedi vrati organizam u pređašnje stanje.
- Deka je oduvek bio borben i istrajan u svemu, kod njega nikada nije bilo predaje, apsolutno se nosio sa svime što mu je život nametao i priređivao. Ranije nije imao zdravstvenih problema, kad god bi primetio neki simptom, odmah bi se javljao lekaru na vreme. Nevezano za to, on je bio veoma pedantan i uredan čovek, a pedantnost je preneo i na brigu o svom zdravlju, što je očigledno uticalo na to da je veoma vitalan i sa 93 godine - otkriva Marija tajnu dugovečnosti svog dede.

Predrag je bio veoma aktivan do pre godinu dana, šetao je po gradu, bio je redovan i u klubu penzionera. Poznat je u gradu, jer je jedno vreme bio i potpredsednik opštine, kao i rukovodilac u mnogim preduzećima u Vranju.

Marija priča i utiske koje joj je deda preneo o boravku u bolnici.
- Kaže da je u bolnici imao svu negu i pažnju, kao i da su lekari i sestre prema njemu bili divni, kao i drugo osoblje. Pazili su ga i negovali, borili se za svakog pacijenta. I ja mogu da kažem, za sve sa kojima smo bili u kontaktu, da su lekari i sestre neverovatni - kaže Marija.

Lekari presrećni

Doktorka Suzana Tomić, specijalista urgentne medicine iz Vranja, kaže da je protekli period bio težak za svakog od njih, ali da lekarski poziv to podrazumeva i da su najsrećniji kada pacijente isprate izlečene kući.
- Deka Dakče bio je u bolnici, borili smo se i uspeo je da pobedi koronu i ode kući. Nije samo on, mnoge smo oporavili i poslali kući. Davali smo sve od sebe, ne samo za deku nego za svakog pacijenta. Malo smo umorni, ali dajemo maksimum za svakog pacijenta. Njihova borba i istrajnost daju nam snagu da i mi istrajavamo - kaže doktorka Tomić.

Na lečenju u Vranju 75 pacijenata

Prema poslednjim podacima, ukupan broj pacijenata koji se od koronavirusa leče u četiri kovid-bolnice u Vranju jeste 75. Od tog broja, pozitivna su 32 pacijenta. Među hospitalizovanima nema dece.
Trenutan broj slobodnih postelja je 140. Ukupno su otpuštena četiri pacijenta. Tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid-ambulanti obavljeno je 115 pregleda, prvih pregleda 30, a kontrolnih 85. Uzorkovana je krv kod 60 pacijenata i obavljeno 76 RTG snimaka pluća. Takođe, urađena su 22 brza testa, kao i 86 PCR testova.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59