• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Udruženje sudija i tužilaca

13.10.2020

10:23

UST: Omogućiti svim kandidatima jednak tretman tokom kampanje

Društvo

UST: Omogućiti svim kandidatima jednak tretman tokom kampanje

Podeli vest

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) ukazuje Izbornoj komisiji Državnog veća tužilaca da kandidati za izborne članove Veća, koji su javni tužioci, imaju privilegovan položaj tokom izborne kampanje, budući da isti nemaju svakodnevne obaveze, dežurstva, suđenja i istrage poput kandidata koji su zameniici javnih tužilaca, pri čemu su javni tužioci u prilici i da službenim vozilima i o trošku države sprovode kampanju

UST zahteva od Izborne komisije da omogući svim kandidatima jednak tretman tokom kampanje za izborne članove Državnog veća tužilaca, odnosno da omogući svim kandidatima makar da budu oslobođeni postupanja u predmetima do kraja izbornog procesa, kako bi bili u prilici da ravnopravno vode kampanju u odnosu na javne tužioce.  

UST obaveštava Izbornu komisiju da su javni tužioci na kolegijumima beogradskih osnovnih tužilaštava izneli podatak da nosioci javnotužilačke funkcije sa aktivnim biračkim pravom imaju na osnovnom nivou pravo da glasaju za dva kandidata za izborne članove Veća, što je bitno drugačija situacija u odnosu na izbore iz 2015. godine, kada su mogli da glasaju samo za jednog kandidata, a kako do izmene propisa koji uređuju ovu oblast nije došlo, potrebno je da što hitnije da Izborna komisija zauzme stav po ovom pitanju.
 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

NIKO NEMA PRAVO DA SE POZIVA NA NAS! Važno saopštenje Udruženja sudija i tužilaca Srbije!
Društvo

NIKO NEMA PRAVO DA SE POZIVA NA NAS! Važno saopštenje Udruženja sudija i tužilaca Srbije!

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) upozorava kolege da je kampanja za pravosudne savete još jednom pokazala svu beskrupoloznost pojedinaca, koji ne biraju sredstva da se domognu fotelja u istima. UST svakodnevno dobija informacije da se kandidati za savete pozivaju na podršku koju im za izbor navodno pruža Udruženje, čime pokušavaju da zloupotrebe ime, rezultate i ugled koje Udruženje ima u pravosuđu, zarad svojih interesa

09.10.2020

13:29

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija