• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

11.11.2020

23:15

ZAVRŠEN POSLEDNJI DEO GASOVODA "TURSKI TOK" KROZ BUGARSKU! Ruski gas stiže u Srbiju na proleće

Društvo

ZAVRŠEN POSLEDNJI DEO GASOVODA "TURSKI TOK" KROZ BUGARSKU! Ruski gas stiže u Srbiju na proleće

Podeli vest

Srbija će samo od tranzita gasa zarađivati čak 75 miliona evra godišnje * Ekonomisti veruju i da će gas biti jeftiniji za domaćinstva

Prve količine gasa kroz gasovod "Turski tok" mogle bi da poteknu do potrošača u Srbiji do proleća naredne godine, saznaje Informer.

Naime, ovaj krak gasovoda spojen je sa bugarskim, pa nema više prepreka da ovaj energent krene i kroz našu zemlju.
Prema ranijim najavama, Srbija će samo od tranzita gasa zarađivati čak 75 miliona evra godišnje, a važno je što ćemo konačno gas dobijati iz više izvora.
Izgradnja gasovoda "Balkanski tok" faktički je završena, pošto je bugarski deo gasovoda "Turski tok" spojen sa deonicom u Srbiji, preneli su ruski mediji. "Balkanski tok" je krak "Turskog toka" kojim će se ruski gas transportovati do Srbije i dalje ka Evropi.

Odložena ceremonija

- "Balkanski tok" je završen, povezan je sa gasovodom u Srbiji. Zvanični događaji u vezi sa završetkom gasovoda se ne održavaju zbog pandemije koronavirusa i ceremonija će verovatno biti održana kasnije - rekao je jedan izvor upućen u dešavanja, pišu ruski mediji.

Brojke


2 milijarde kubika je godišnja potrošnja gasa u Srbiji
403 kilometra dugačka je trasa "Turskog toka" kroz Srbiju
13 milijardi kubnih metara godišnje
1,7 milijardi evra košta izgradnja deonice kroz Srbiju
75 miliona evra biće prihod od tranzita gasa preko Srbije za EU

Gasovod u našu zemlju ulazi kod Zaječara i izlazi kod Horgoša, dugačak je 403 kilometra i ima kapacitet 13 miliona kubnih metara gasa. Kada Mađarska završi svoj deo radova, gas će se transportovati i do ove države, a Srbija bi od tranzita godišnje mogla da zarađuje čak 75 miliona evra, najavljivali su ranije zvaničnici.
- Svi kapaciteti "Turskog toka" su 100 odsto rasprodati. To znači da je ovo komercijalni projekat. Istočna Evropa je gladna gasovoda i ne treba politički to da se sprečava - izjavio je ranije direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Stručnjaci ističu da je ovo sjajna vest, te da će sa završetkom gradnje gasovoda i puštanjem gasa neminovno doći i do sniženja cene ovog energenta za srpska domaćinstva.

Foto: Informer

Velika prednost

- Završetak radova na ovom projektu ima višestruke prednosti za našu zemlju. Sasvim je jasno da nam je potrebno više izvora gasa, da on ne stiže samo sa jedne strane i da u slučaju krize imamo alternativu. Takođe, jedna od glavnih prednosti jeste i ta što bi taj gas sada mogao da bude jeftiniji za naša domaćinstva, biće smanjeni troškovi transporta, pa je realno očekivati i nižu cenu. Jedna od ključnih stvari je i ta što ćemo moći da naplaćujemo tranzit do drugih zemalja, pa će se i sam gasovod brzo isplatiti. To su sve jako dobre vesti - navodi ekonomista Ljubomir Madžar.

Na pitanje da li je realno očekivati da u narednim mesecima energent iz Rusije krene "Turskim tokom" on odgovara potvrdno.
- Realno je očekivati da to bude što pre. Veliki projekti su najisplativiji ako odmah počnu da rade - kaže Madžar.

Gasovod "Turski tok" kreće od Rusije preko dna Crnog mora do obale Turske. Dalje ide kopneni tranzitni krak preko Turske do granica sa susednim zemljama, pri čemu se gas već izvozi u Grčku, Bugarsku i Severnu Makedoniju. Nakon završetka izgradnje celokupne infrastrukture, gas će ući u Srbiju i dalje za Mađarsku i Slovačku. Jedan deo kraka iz Srbije biće trasiran prema Republici Srpskoj, a drugi ka Hrvatskoj.
 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija