• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.11.2020

10:39

CRNE KORONA BROJKE Srbija beleži već danima, evo kada epidemiolozi očekuju da će se SITUACIJA POBOLJŠATI

Društvo

CRNE KORONA BROJKE Srbija beleži već danima, evo kada epidemiolozi očekuju da će se SITUACIJA POBOLJŠATI

Podeli vest

Crne prognoze su se obistinile, kažu naši stručnjaci, jer ovakvi podaci jasno pokazuju da je epidemiološka situacija sve dramatičnija i da je ceo zdravstveni sistem na udaru. Najgore je što teški dani tek predstoje.

Zato apeluju na građane da poštuju mere i da slede savete struke, jer samo tako možemo smanjiti ovako brzo širenje zaraze! Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon upozorio je da epidemija u Srbiji nije pod kontrolom. Prema njegovim rečima, u Beogradu je i dalje najkritičnija situacija.

- Ljudi, bio sam i na ratištu, preživeli smo bombardovanje, ali ovo je mnogo teže za zdravstveni sitem. Posebno otežva to što i pored ovakve situacije postoje dva paralelna sveta - onaj koji se bori s virusom i onaj koji ga negira! Sve vreme na neki način imamo pod kontrolom situaciju, ali uz ogromno angažovanje, i još beležimo porast. U ovoj nedelji očekivali smo zaravnjenje krive, ali ovaj porast obolelih videćemo i u narednih nekoliko dana - upozorava doktor Kon.

I epidemiolog dr Branislav Tiodorović takođe naglašava da imamo ozbiljnu situaciju i da će broj zaraženih rasti i dalje!

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 


- Tek krajem nedelje ili početkom sledeće možemo očekivati promenu u smislu zaravnjenja epidemijske krive. Efekat mera koje su počele da se primenjuju možemo očekivati tek oko 1. decembra, i to sve pod uslovom da zaista poštujemo mere - apeluje Tiodorović, i otkriva u kojim delovima zemlje korona bukti.
- Stanje se pogoršava i u celoj jugoistočnoj Srbiji, u Nišu, Aleksandrovcu, Kruševcu, Zaječaru, Vranju, Preševu, Bujanovcu... Podaci su vrlo zabrinjavajući. Povećava se broj hospitalizovanih. Pravilo je kao što smo imali negde u aprilu i maju, broj se povećao prvo na severu, a onda počinje da raste na jugu i jugoistoku - priča naš sagovornik.

Dr Jakovljević: Sva odeljenja su puna, ovo je atomska bomba


U KBC "Dragiša Mišović" puna su sva odeljenja. Imamo desetak obolelih doktora i oko 15 sestara. Ovo je atomska bomba za čovečanstvo, u celom svetu je katastrofalno loše, kaže dr Moma Jakovljević, čuveni hirurg i pomoćnik direktora te zdravstvene ustanove.
Samo za sedam dana novembra naša zemlja ima više zaraženih novim koronavirusom nego za prva četiri meseca epidemije.
- Situacija je katastrofalno loša i kada govorimo o broju zaraženih, broju umrlih, broju prijema ili pacijenata na respiratoru - kaže dr Jakovljević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija