• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.12.2020

08:07 >> 09:43

DOBIJAMO NOVU BOLNICU KADA NAM JE NAJPOTREBNIJA! Brnabić: U Batajnici je za 4 meseca urađeno nešto što nije za 40 godina

Društvo

DOBIJAMO NOVU BOLNICU KADA NAM JE NAJPOTREBNIJA! Brnabić: U Batajnici je za 4 meseca urađeno nešto što nije za 40 godina

Podeli vest

Bolnica u Batajnici danas je svečano otvorena, a prvi pacijenti će tu biti smešteni nešto posle 17 časova.

 Otvaranje nove kovid bolnice u Batajnici je istorijski dan za Srbiju, u svakom smislu, istakla je premijerka Ana Brnabić i poručila da će zemlja i zdravstveni sistem iz cele situacije sa korona virusom izaći jači.

- Uradili smo za četiri meseca, što ranije nismo za 40 godina, izgradili bolnicu. Otvaramo danas veliku bolnicu, koja u poređenju sa najvećim brojem klinika, jeste svemirski brod - rekla je Brnabić novinarima u Batajnici.
 

- Dobijamo ovu bolnicu kada nam je najpotrebnija, kada imamo 800 dnevno hospitalizovanih i kada postoji kontinuiran pritisak na naš sistem. Naš sistem će posle ovoga izaći još jači, veliko hvala svim zdravstvenim radnicima. Izaći ćemo sa mrežom laboratorija i opremom koju nismo imali pre, sa nešto većim platama za zdravstvene radnike, sada je zdravstvo jedno od 3 najveća prioriteta nove vlade. Pobedićemo i izaći ćemo jači, nećemo odustati, borićemo se, već 15. decembra otvaramo bolnicu u Kruševcu - rekla je premijerka.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Ona je podsetila da je kamen temeljac postavljen 1. avgusta, u vreme kada je sve delovalo mirno, kada se činilo da smo nauciil sve o koroni i da ništa ne može da iznenadi, ali je predsednik Vučić odlučio da se uloži 80 miliona evra u nove bolnice i opremu.

U bolnici će raditi iskusni specijalisti iz Kliničkog centra Srbije

Direktorka bolnice dr Tatjana Adžić Vukičević zahvalila je na najsavremenijoj bolnici u regionu i Evropi te se zahvalila resornom ministru dr Lončaru i predsedniku Vučiću. Ona je dodala da nije ni sanjala kada je pre 25 godina upisivala medicinu da će se dogoditi ovakva jedna pandemija ali ni da će raditi u ovakvoj bolnici.

Ona je rekla da će u bolnici raditi iskusni specijalisti iz Kliničkog centra Srbije, najbolje medicinske sestre, tehničari, fizioterapeuti, laboranti, kao i mlade kolege koje su primljene na konkursu, a ustanova će imati i sve potrebne aparate i najsavremenija sredstva.

Adžić je istakla da je grejanje u bolnici počelo sa radom pre tri dana na odeljenjima poluintenzivne i intenzivne nege gde će ležati pacijenti, takođe, dodala je, na tim mestima postavljeni su i rendgen aparati, dva centralna rendgen aparata i 64-slajsni skener.

Svi zdravstveni radnici će biti maksimalno zaštićeni

Na otvaranju je govorio i ministar Zlatibor Lončar.

- Srbija ubedljivo najviše primam pacijenata na bolničko lečenje i zato imamo takve rezulate, svuda po Srbiji je isti protokol lečenja. Svi naši zdravstveni radnici će biti maskimalno zaštićeni, molim ih da ne obraćaju pažnju na one koji se raduju crnim brojkama, mi moramo da pokažemo da smo jači od toga, bitno nam je jedinstvo i naši radnici su pokazali da će dati sve od sebe uz pomoć da se izborimo sa ovim. Danas ostaje čišćenje i sređivanje, onda stižu pacijenti, danas je veliki dan za one koji čekaju da budu primljeni u bolnicu - rekao je Lončar.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Ministar je pojasnio da ova bolnica pripada Kliničkom centru Srbije i da će deo medicinskih radnika biti iz te institucije, a ostatak iz svih krajeva Srbije.

Lončar je dodao da će u novoj bolnici biti zaposleno 1.500 medicinskih radnika, dok će u kovid bolnici u Kruševcu, koja se gradi, raditi njih 900. Lončar je istako da neće u prvim danima u bolnici u Batajnici biti 1.500 radnika, već će se broj povećavati kako se budu popunjavali bolnički kreveti.

- Vodimo računa o svakom zdravstvenom radniku i trudićemo se da budemo racionalni - rekao je Lončar.

Ističe da će u kovid bolnici u Batajnici biti potrebno oko 1.600 radnika kako bi se pružila poputna nega za 1.000 pacijenata, što je maksimalan broj onih koji u toj bolnici može da se leči.

Lončar je naveo da će u novoj bolnici raditi zaposleni većinom iz KC Srbije, kao i iz svih ostalih bolnica i zdravstvenih ustanova na teritoriji Srbije, dok će u bolnici u Kruševcu većinom raditi zaposleni iz KC Niš i iz ostalih zdravstvenih ustanova sa juga.

Bolnica u Batajnici raspolaže sa 930 bolničkih postelja, od čega je 250 na odeljenju intenzivne nege, sa respiratorima, kiseonikom i najmodernijom opremom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17