• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

27.12.2020

08:47

30 ČLANOVA KRIZNOG ŠTABA I JEDNA ODLUKA! Sledeća sednica zakazana za utorak, a EVO KOJE SE MERE MOGU OČEKIVATI ZA NOVU GODINU!

Društvo

30 ČLANOVA KRIZNOG ŠTABA I JEDNA ODLUKA! Sledeća sednica zakazana za utorak, a EVO KOJE SE MERE MOGU OČEKIVATI ZA NOVU GODINU!

Podeli vest

Konačna odluka o tome kako ćemo proslaviti praznike trebalo bi da bude donesena u utorak, kako je sinoć najavila premijerka Brnabić, a deluje da će atmosfera na predstojećoj sednici biti vrlo neizvesna

Nova godina samo što nije, a pitanje svih pitanja je koja od dve strane će prevagnuti - medicinski ili ekonomski deo Kriznog štaba? 

Nema sumnje da su svi saglasni da je najpreče javno zdravlje, no ipak nije tajna da između članova Kriznog štaba odavno postoje mimoilaženja u stavovima oko protivepidemijskih mera.

Ipak, čini se da svi članovi Kriznog štaba dele mišljenje da policijski čas nije opcija, bar smo tako mogli da zaključimo na osnovu izjava koje su izneli u javnost kada je nedeljama unazad broj novoobolelih u danu bio duplo veći nego što je to sada slučaj.

Nakon gotovo mesec dana otkad su ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti mogli da budu otvoreni samo do 17 sati radnim danima, od ove nedelje i vikenda odlučeno je da se radno vreme produži do 20 časova.

Reklo bi se da je na poslednjoj sednici Kriznog štaba pobedio "ekonomsko krilo", jer kako je jutros istakao epidemiolog dr Predrag Kon, medicinski deo Štaba je bio protiv otvaranja tržnih centara.

- Ali sa druge strane, ako se poštuju mere kada idu u tržne centre da kupuju poklone može doći do manjeg zaražavanja. Isto ako tržni centri moraju da rade tu moraju da se poštuju mere, tu moraju da postoje redari... Isto važi za ugostiteljske objekte - kazao je za TV Nova dr Kon.

Foto: Tanjug

Predrag Kon i Darija Kisić Tepavčević

Sudeći prema njegovoj izjavi, lekari koji su članovi Kriznog štaba dele isto mišljenje.

- Organizovanog dočeka ne bi smelo biti ni u kom slučaju! Drago mi je što sve kolege zdušno stoje iza toga. Nema tu nekih razlika. Pitanje je i ekonomskih faktora, ali mi kao lekari ne možemo da gledamo na to - istakao je naš epidemiolog.

Njegova poruka je izričita:

- Nema pregovora oko ovoga što sam rekao, Krizni štab je jasan. Taman i da se prepolovi broj zaraženih, ni to ne bi bilo dovoljno. Stav medicinskog dela Kriznog štaba je jasan i nema šanse da se taj stav promeni do ponedeljka - zaključio je dr Kon.

Lekari saglasni

I njegov kolega prof. dr Branislav Tiodorović izričit je u stavu da organizovani doček ne sme da se dozvoli, i smatra da će tu odluku podržati svi članovi Štaba.

- Mislim da ne postoji šansa da ugostiteljski objekti rade za doček Nove godine. Novu godinu, kao i Božić, treba dočekati u kući, u krugu najbliže porodice. Medicinski deo kriznog štaba je protiv toga i uvereni smo da će svi u Kriznom štabu to podržati - smatra prof. dr Tiodorović.

Upitan juče na konferenciji za novinare da prokomentariše sve očiglednije razlike u stavovima medicinskog i ekonomskog dela Štaba oko popuštanja mera, prof. dr Tiodorović je rekao:

- Moramo biti svesni da je Krizni štab u konstantnoj komunikaciji. Mi smo i dalje za oštre mere. Nove mere nisu kompromis. Danas sam shvatio da su svi svesni da bi popuštanje mera dovelo do toga da već 10. ili 20 januara imamo nove pikove i novi talas.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Predrag Kon i Branislav Tiodorović

I imunolog dr Srđa Janković rekao je da lekari ne vide mogućnost za značajnije popuštanje mera, a ne vide ni mogućnost da se Nova godina slavi uz okupljanja koja su opasna.

- Medicinski deo Kriznog štaba će postaviti određene crvene linije preko kojih nećemo preći u popuštanju mera, ne smemo ugroziti zajednički protivepidemijski napor - istakao je dr Janković.

Inače, on je nedavno rekao da „bilo bolje da u ponedeljak nije produženo radno vreme“, ali da je to njegovo lično mišljenje.

Kako bi mogli da izgledaju dani oko Nove godine

Prema rečima epidemiologa Tiodorovića, verovatno će ugostiteljski objekti raditi 31. decembra do 20 sati, a 1. januara će sve u Srbiji biti zatvoreno.

- Drugog januara će raditi samo prodavnice prehrambenih proizvoda i dostava hrana, kao i apoteke i pumpe u delu za točenje goriva - kazao je prof. dr Tiodorović.

Ipak, ostaje da sačekamo ponedeljak kada je zakazana nova sednica i na kojoj bi trebalo da budu donete mere o tome kako ćemo proslaviti novogodišnje praznike.

Kako izgledaju sednice za "okruglim stolom"?

O disonantnim tonovima tokom zasedanja Kriznog štaba govori činjenica da se sednice neretko završavaju tišinom, kao i da članovi KŠ uglavnom nisu raspoloženi za izjave medijima.

Nedavno je epidemiolog Tiodorović podelio svoj utisak o atmosferi na sednicama.

- Mi smo na početku pandemije imali veći uticaj nego sada. Treba znati da je medicinski deo Kriznog štaba predlagač, a konačnu odluku o predlogu koji se prosleđuje Vladi donosi Krizni štab u celini - rekao je prof. dr Tiodorović za list Danas.

Jasno je da postoji veliki pritisak onih koji imaju mali ili srednji biznis da se mere relaksiraju jer su oni sasvim sigurno na najvećem ekonomskom udaru tokom epidemije korona virusom.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Sednica Kriznog štaba

Da i lekari apsolutno razumeju potrebe privrede, objasnio je prof. dr Tiodorović i rekao je da pandemija nije samo medicinsko pitanje već i socijalno, psihološko, ekonomsko i političko.

- Mi se ne mešamo u ekonomiju, ali moramo da je poštujemo, jer bez ekonomije nećemo moći da obezbedimo uslove da funkcioniše zdravstveni sistem. Nećemo moći da nabavimo lekove, opremu, sve ono što nam je potrebno - rekao je Tiodorović.

O tome je govorio i dr Kon.

- Postoje drugi argumenti iz PKS, Grada Beograda i treba ih poštovati. Ja kad čujem njihove argumente ja se naježim, kao kada oni čuju agumente medicinskog dela - kazao je dr Kon.

Ko su članovi Kriznog štaba?

Krajem oktobra u Službenom glasniku objavljena je Odluka Vlade Srbije o obrazovanju Kriznog štaba za suzbijanje kovida-19, kojom su imenovani članovi ovog tela:

– za predsednika: Ana Brnabić, predsednik Vlade,

– za zamenika predsednika: dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja,

1) Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,

2) Branislav Nedimović, potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,

3) Nebojša Stefanović, potpredsednik Vlade i ministar odbrane,

4) Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova,

5) Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture,

6) prof. dr Darija Kisić Tepavčević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,

7) Maja Popović, ministar pravde,

8) Vanja Udovičić. ministar omladine i sporta,

9) Miloš Popović, šef Kabineta predsednika Vlade,

10) Tamara Stojčević, zamenik generalnog sekretara Vlade,

11) Predrag Marić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije,

12) dr Uglješa Jovičić, brigadni general, načelnik Uprave za vojno zdravstvo u Ministarstvu odbrane,

13) Željko Petrović, brigadni general, načelnik Uprave za obuku i doktrinu Vojske Srbije,

14) Dejan Carević, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija,

15) Željko Čurguz, Republički sekretarijat za zakonodavstvo,

16) prof. dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo AP Vojvodine,

17) prof. dr. Zoran Radojičić, gradonačelnik grada Beograda,

18) dr Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”,

19) dr Vera Stoiljković, v.d. direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”,

20) prof. dr Vladimir Petrović, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine,

21) prof. dr Sanja Radojević Škodrić, v.d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje,

22) dr Goran Stevanović, načelnik Klinike za infektivne i tropske bolesti „Prof. dr Kosta Todorović” Kliničkog centra Srbije,

23) prof. dr Mijomir Pelemiš, bivši načelnik Klinike za infektivne i tropske bolesti „Prof. dr Kosta Todorović” Kliničkog centra Srbije,

24) prof. dr Branislav Tiodorović, bivši direktor Instituta za javno zdravlje u Nišu,

25) dr Predrag Kon, Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu,

26) dr Snežana Jovanović, direktor Službe za mikrobiologiju Kliničkog centra Srbije,

27) prof. dr Tanja Jovanović, prodekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu,

28) dr Srđa Janković, Univerzitetska dečija klinika u Beogradu.

– za sekretara: Strahinja Vujičić, Generalni sekretarijat Vlade,

– za zamenika sekretara: Petar Kordić, Generalni sekretarijat Vlade.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stockholm

pre 3 godine

Sta treba ne znam al znam da dozvola za organizovan docek NG sigurno nece ekonomski dici Srbiju,ako vam ekonomija zavisi od te jedne noci onda je jadna i ta ekonomija?‍♀️

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija