ZA SAMO 4 DANA OPORAVITE JETRU OD PRAZNIČNOG PREJEDANJA! Nutricionista Marija Rapajić obelodanila recept: Svako veče obavezno POPIJTE OVO
Podeli vest
Praznici su iza nas i retko ko je odoleo domaćim specijalitetima i uspeo da se ne prejede tokom proteklih nekoliko dana.
U toku dana žene bi u proseku trebalo da unesu između 1.500 i 2.000 kalorija, dok su za muškarce brojevi nešto veći – pa tako, predviđen dnevni unos treba da iznosi od 2.500 do 2.700. Međutim, istraživanja su pokazala da se u vreme novogodišnjih praznika unese i tri puta veća količina hrane i pića, pa lekari u Hitnoj službi tada često imaju pune ruke posla.
Od davnina se pila preventivno radi dobrog zdravlja ili kao dodatak u lečenju različitih bolesti, dok su se deca hranila surutkom ako majke nisu imale dovoljno mleka. Danas se koristi u industriji hrane kao dodatak koji prirodno povećava nutritivnu vrednost namirnica
06.12.2020
13:48 >> 13:49
Uprkos tome što lekari upozoravaju da je prejedanje štetno po zdravlje, nije lako odoleti primamljivoj trpezi. S druge strane, obilne gozbe prati i neumereno konzumiranje pića, pa često dolazi i do opijanja, što svakako pravi dodatni posao lekarima.
Praznici sinonim za prejedanje
Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Marija Rapajić, farmaceut i nutricionista, istakla je da su praznici sinonim za prejedanje, pogotovo kada nismo mogli nikuda da odemo da se proveselimo, da zaigramo, pa su se kalorije gomilale i digestivni trakt se opteretio.
Ističe da problem imaju i oni koji poste, pa tokom praznika prekinu post.
Foto: Shutterstock
Retko ko može da odoli bogatoj trpezi
Kako izbeći prejedanje?
„Kada ujutru normalno počnemo da jedemo, nećemo preskakati doručak. Od osam sati ujutru, na svaka četiri sata, treba uzimati obrok. Tako može da se izbegne prejedanje. Treba izbegavati sodu bikarbonu i gazirana pića. Poželjno je uzeti čaj od matičnjaka ili kantariona, zeleni čaj za detoksikaciju, gutljaj po gutljaj, i pola sata posle jela zbog enzima i metabolizma“, istakla je Marija Rapajić.
Kako znamo kada je dosta?
„Sve što može da stane na dlan jeste jedan obrok. To je meso u veličini dlana, sarma, a pola sata posle jela treba popiti čaj. Treba imati samokontrolu, a to se uči", istakla je nutricionistkinja.
Detoksikacija - čišćenje jetre
„Detoksikacija je čišćenje jetre, masna jetra je nefunkcionalna jetra i okidač je mnogih bolesti, čak i onih najgorih. Jedan dan treba biti potpuno na vodi, drugi dan na voću, treći na povrću, četvrti na proteinima, a uveče čaša soka od paradajza ili jedna banana", rekla je nutricionistkinja.
Dodaje da doručak uvek treba početi žitaricama jer su one temelj ishrane, kasnije voćna užina, nikako krompir i meso, to traži više vremena za varenje hrane. Za aperitiv uvek nešto gorko jer to otvara apetit, a čašica alkoholnog pića je za opuštanje. Kasnije kao digestiv, posle obroka popiti čašu crnog vina, koje dobro deluje na kardiovaskularni sistem.
"Ostalim danima ne preporučujem alkohol, samo kada su praznici", rekla je Marija Rapajić, nutricionista i farmaceut.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Od davnina se pila preventivno radi dobrog zdravlja ili kao dodatak u lečenju različitih bolesti, dok su se deca hranila surutkom ako majke nisu imale dovoljno mleka. Danas se koristi u industriji hrane kao dodatak koji prirodno povećava nutritivnu vrednost namirnica
Ukrajinski vojnici digli su u vazduh branu u selu Privolje u Dnjepropetrovskoj oblasti, nedaleko od Kramatorska, u pokušaju da uspore napredovanje ruske vojske.
Mađarski premijer Viktor Orban doputovao je u Istanbul radi učešća na sastanku Saveta za stratešku saradnju na visokom nivou između Turske i Mađarske, saopštio je ministar saobraćaja i infrastrukture Turske Abdulkadir Uraloglu.
Bivši tužilac Tužilaštva za organizovani kriminal Aleksandar Milosavljević gostovao je u "Utisku nedelje" i govorio o vrhovnoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac.
Novinari tajkunskog portala Nova S, koji se redovno prikazuju kao gromade srpskog objektivnog novinarstva, pokazali su u kojoj meri ne mogu da sakriju netrpeljivost prema onima koji ne razmišljaju kao oni, pa makar to bili i njihovi sagovornici.
Biznismen Branko Babić objavio je fotografiju na društvenoj mreži Iks i ponovo izazvao salvu reakcija, budući da ona na najbolji način objašnjava šta je zajedničko Nikolini Sinđelić, Dijani Hrki, Milomiru Jaćimoviću, Miši Bačulovu, Vladimiru Štimcu i dedi Nikoli.
Andrijana Nešić, urednica portala Novosti kojoj je blokaderska sudija Tatjana Bezmarević Janjić iz Prvog osnovnog suda u Beogradu ove nedelje izrekla drakonsku kaznu po krivičnoj prijavi jednog od ideologa blokadera, Zdenka Tomanovića, otkrila je šta joj je on rekao nakon presude.
Šesta epizoda Informerovog TV spektakla “Na merama”, koja se emituje večeras od 20h, otkriće vam zašto je “žuti političar” Borko Stefanović dobio “titulu” “Pakleni vozač”, šta u teretani radi Borkov partijski šef i tajkun Dragan Đilas, gde posle Skupštine odlazi njihova stranačka drugarica Marinika Tepić…
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
Policijac Dalibor C. optužen je da je nakon svađe u lokalu u Policijskoj stanici u Odžaku pretukao P.A., kojeg je tukao palicom po glavi i telu te ga je nastavio tući čak i kad mu je šef naredio da prestane.
Baranin Vladimir Ulama (38) visokorangirani pripadnik "škaljarskog klana" i jedan od glavnih saradnika pokojnog vođe barskog ogranka te kriminalne grupe, Mileta Radulovića Kapetana, uhapšen je juče na Dorćolu u Beogradu.
Mađarski premijer Viktor Orban doputovao je u Istanbul radi učešća na sastanku Saveta za stratešku saradnju na visokom nivou između Turske i Mađarske, saopštio je ministar saobraćaja i infrastrukture Turske Abdulkadir Uraloglu.
Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pozvao je građane da ne podležu depresivnim raspoloženjima, već da veruju u "pobedu" i da budu ponosni na rat koji je sada ušao u četvrtu godinu.
Natali Rej (56) iz britanskog Herne Beja suočava se s višedecenijskom zatvorskom kaznom u SAD zbog krađe šest boca luksuznog vina Domaine de la Romanée-Conti, vrednog oko 42.000 dolara.
Glumica Slađana Zrnić kaže da joj nije bilo prijatno kada je tokom snimanja serije "Tvrđava" gledala vojnike, uniforme i puške jer je vratilo u period devedesetih kada je prisustvovala pogromu Srba iz Hrvatske.
Reper Šon Didi Kombs poznatiji kao Paf Dedi pobesne je zbog dokumentarca o njemu koji je njegov kolega 50 cent producirao za platformu Netfliks zbog čega mu je poslao bizaran poklon.
Glumac Miodrag Radonjić kaže da je tokom devedesetih godina kada je na prostorima bivše Jugoslavije buktao rat bio dete i da mladi kroz seriju "Tvrđava" treba da shvate da život može da se okrene preko noći.
Posne pihtije su tradicionalno jelo koje se najčešće priprema tokom posta ili kada želimo laganiju, ali i dalje bogatu i ukusnu varijantu klasičnih pihtija.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar