• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.02.2021

08:42

FRANCUSKI MEDIJI ODUŠEVLJENI srpskim programom imunizacije: SRBIJA IMA NAJBOLJU STRATEGIJU U EVROPI, SVET MOŽE NA NJIH DA SE UGLEDA!

Društvo

FRANCUSKI MEDIJI ODUŠEVLJENI srpskim programom imunizacije: SRBIJA IMA NAJBOLJU STRATEGIJU U EVROPI, SVET MOŽE NA NJIH DA SE UGLEDA!

Podeli vest

Zanemarujući geopolitiku Beograd vodi odličan program imunizacije, jednostavno kupujući što više vakcina iz raznih izvora, piše francuski portal Forum

- Ne zanima nas da li vakcine dolaze iz Kine, SAD ili EU, sve dok su sigurne i ako ih brzo dobijemo. Za nas vakcinacija nije geopolitičko pitanje. To je stvar javnog zdravlja - rekla je srpska premijerka Ana Brnabić za BBC, rezimirajući pragmatičnu strategiju vakcinacije koju je odabrala država.

Strategija koja je rezultirala neočekivanim uspehom. Politika, brzina i svestranost, izvan podela Istok-Zapad koje podsećaju na hladni rat, dale su rezultate na kojima može pozavideti svet. Srbija je posle Velike Britanije daleko ispred svih evropskih država u trci za vakcinaciju izborila nedostižnu prednost, dok EU živi u nadi da će se jednog dana priključiti.

Premijerka, koja se školovala u SAD, kako piše BBC, bila je prva evropska liderka koja je primila Fajzerovu vakcinu na Badnji dan, nakon što je njena vlada uspela da nabavi još 22. decembra skoro 5.000 doza nemačko-američke vakcine, koju je tada već odobrilo srpsko regulatorno telo.

S druge strane, "proruski orijentisani" ministar unutrašnjih poslova vakcinisan je Sputnjikom V, ruska vakcina je brzo dopremljena u Beograd zbog tradicionalno dobrih odnosa sa Moskvom. Ministar zdravlja pozirao je pred kamerama dok je primao kinesku vakcinu Sinofarm.

Ova poslednja bila je prva vakcina koja je stigla u velikim količinama - milion doza poslatih u Srbiju, koju je predsednik Aleksandar Vučić lično dočekao na aerodromu 16. januara. Ova prednost se obrazlaže izuzetnim odnosima Srbije sa kineskim režimom, koji mnogo ulaže u ovu balkansku zemlju.

Foto: Tanjug

Aleksandar Vulin vakcinisan Sputnjikom V
Raznolikost vakcina

Očekuje se da će u februaru biti isporučeno najmanje još 500.000 doza Sinofarma, 200.000 doza Sputnik V, oko 90.000 doza Pfizer/BioNTech i prva serija od 125.000 doza britanske vakcine AstraZeneka/Univerzitet u Okfordu. Porudžbine za američku vakcinu Moderna stižu do juna.

Prosto je impresivna ponuda vakcina u Srbiji. Što se tiče programa vakcinacije, on ide glatko i, kako piše Rojters, "Srbi trenutno mogu da biraju između vakcina: Fajzer/BioNTech, kineske kompanije Sinofarm i ruske kompanije Sputnjik V."

 - Zahvaljujući efikasnosti vakcinacije, zemlja koja nije bila poznata, konačno je podigla glavu - izveštava BBC. Iako je pojava i širenje raznih varijanti koronavirusa otpornih na vakcine i prilagođavanje njihovog razvoja i dalje nepredvidiv faktor.

Foto: printscreen

Francuski mediji
Drugi u Evropi, četvrti u svetu

Dok ostale države zapadnog Balkana pokušavaju da se domognu dragocenih bočica prikupljanjem mrvica od evropske pomoći ili od globalnog programa Kovaka koji vodi SZO, Srbija ide napred sama, izuzetnom veštinom i brzinom, a kampanja vakcinacije napreduje gotovo dvostruko brže nego u Nemačkoj, Španiji i Italiji i četiri puta brže od Holandije!

Srbija je čak na četvrtom mestu u svetu u pogledu obuhvata imunizacijom na 100 ljudi, posle Izraela, Britanije i Sjedinjenih Država. Cilj je da se imunizuje najmanje desetina od sedam miliona stanovnika do sredine februara, što se čini izuzetno ostvarivim. Od četvrtka je oko 600.000 ljudi dobilo prvu, a više od 50.000 drugu dozu.

Troškovi programa vakcinacije

Prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, Vlada će ove godine potrošiti između 200 i 300 miliona evra - ili 0,7% BDP-a - na vakcine. Istovremeno, rekao je, sva sredstva potrebna za pokretanje proizvodnje Sputnjika V u Srbiji, do kraja godine, biće uložena u okviru sporazuma potpisanog sa Vladimirom Putinom.

Grupa ruskih stručnjaka već je posetila Beograd, a premijerka je najavila da su u toku pregovori o kupovini "Sputnik-lajta", vakcine sa jednom dozom, koja se trenutno klinički ispituje u Rusiji. Cilj Vlade Srbije je da pokrije nacionalne potrebe za imunizacijom, ali i da bude deo regionalne izvozne perspektive u širem smislu - na teoriji u EU.

Donedavno je EU oštro kritikovala ruske i kineske vakcine, ali danas niko ne isključuje mogućnost da su i one potrebne u nedostatku dovoljnih količina drugih vakcina. Tim više što su zapadne farmaceutske kompanije prilično nepouzdane u isporukama i rizikuju da uruše program vakcinacije država članica.

Vakcine nisu političko pitanje

- Vakcine ne mogu biti političko pitanje. Možete birati između zapadnih i istočnih vakcina samo kada ih imate dovoljno - rekao je mađarski premijer Viktor Orban, koji je još jednom pokazao prezir prema Evropskoj komisiji (bez sumnje s pravom), s tim da je njegova zemlja prva u EU koja je kupila i odobrila kinesku vakcinu Sinofarm i ruski Sputnjik V.

Evropljani o njima imaju mnogo predrasuda iz političkih razloga. I dalje su sumnjičavi prema svojoj naučnoj ispravnosti i brinu, ponekad do te mere da ih preziru, zbog navodnog nedostatka ispitanosti u razvoju ovih vakcina. Važno je reći da Sputnjik V koristi sličnu tehnologiju kao i vakcina AstraZeneka/Univerzitet u Oksfordu i jednako je jeftin i praktičan za transport.

 Klinička ispitivanja takođe bi uskoro trebalo da počnu sa hibridnom kombinacijom - potencijalno poboljšane - dve vakcine, što bi moglo dovesti do  partnerstva "istok-zapad" i stvaranja jedinstvene vakcine zajednički proizvedene. Naravno sve zavisi od mutacije virusa i eventualne pojave nove verzije kovida 19.

Osim u Srbiji, masovna vakcinacija se sprovodi u Turskoj, Indiji, Brazilu i Južnoj Koreji. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17