• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

21.02.2021

13:04

SNAŽNA PORUKA FILMA KOJA JE MNOGIMA PROMAKLA! Žene se sa maramom na glavi bore, muče i umiru, a Dara je DVA PUTA SKIDA! /Foto/

Društvo

SNAŽNA PORUKA FILMA KOJA JE MNOGIMA PROMAKLA! Žene se sa maramom na glavi bore, muče i umiru, a Dara je DVA PUTA SKIDA! /Foto/

Podeli vest

Film "Dara iz Jasenovca" emitovan je sinoć na RTS-u, a utisci se i dalje sležu. Mnogi su satima kasnije ostali da razmišljaju o ostvarenju koje je prepuno skrivenih detalja, a sva je prilika da će se o njemu verovatno još dugo, dugo diskutovati

Jedan od tih detalja, koje je na prvi pogled lako propustiti, vezan je upravo za glavnu junakinju Daru. Dok su oči gledalaca uglavnom bile prikovane za krupne oči glumice Biljane Čekić, malo ko je obratio pažnju na ono što je Dara nosila.

Devojčica od samog početka, kao i mnoge druge žene, na glavi ima maramu. Do kraja filma većina žena se bori, muči, radi i umire sa tom maramom na glavi.

Ali Dara je skida dva puta.

Prvi put to se dešava nakon ubistva njene majke Nade i brata Jova. Nada pokušava da spreči ustaške vojnike da je razdvoje od sina i njega pošalju u drugi logor. Na njene jauke Ante Vrban odgovara metkom, a drugi ustaški vojnik Daru i Buda gura u kamion.

Tu, u kamionu, sa mlađim bratom u naručju, Dara pušta tihu suzu i skida maramu sa glave.

Foto: printscreen

Dara iz Jasenovca

Već u sledećoj sceni ponovo je ima, sve do samog kraja kada joj brata odvoze u kombiju Dijane Budisavljević. Gledajući kako Bude odlazi, Dara, koja je majci dala obećanje da se od njega neće razdvojiti, ponovo skida maramu i pušta suze. Steže maramu u ruci. I odlučuje da trči ka vozilu, trči iz logora, pred mecima koji bi je, da se Blankica nije za nju žrtvovala, sigurno zaustavili.

Foto: printscreen

Dara iz Jasenovca

Bela marama, bela zastava, simbol je predaje. Onda kada bi mnogi odrasli, a kamoli deca, pustili sudbinu da uradi svoje, Dara je odlučila da se ne predaje.

Biljana Čekić, koja igra ovu malu heroinu, potomkinja je devojčice koja je takođe preživela Jasenovac.

Njena prabaka bila je sa još devetoro rođaka u koloni za Jasenovac. Ona se nakon rata vratila kući - ostali nisu. Porodica danas živi nedaleko od Kozarske Dubice.

FOTOGRAFIJA PRIJAVNICE DOLASKA U JASENOVAC PRABABE BILJANE ČEKIĆ! Porodica mlade glumice bila je jedna od onih koja je u LOGORU SMRTI IZGUBILA SVOJE NAJMILIJE!

Biljana je za ovu ulogu izabrana između čak 2.000 dece, a za nju svi imaju samo reči hvale, govoreći da je mirna, tiha i dobra devojčica i da je ovu ulogu želela više od svega.

Osim nje, uloge dece u filmu "Dara iz Jasenovca" takođe su dobili kozarski mališani. Kako su tvorci filma rekli, svako od njih ima svoju priču, svoju ličnu porodičnu tragediju iz logora NDH, piše Telegraf.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miro

pre 3 godine

Preko milion Srba je pogubljeno na tom stratistu, ucutkane zrtve Brozovog rezuma. Dara ja samo jedno od hiljde imena.. Stavje Srbi zgrozilo vas fim, ublaten itd a braca i sestre preko Drine su vam naoad na Broza i krug dvojkrže. Nadajte se sada kad vam je Drina granica istom

Katarina

pre 3 godine

Важно је да разумете, Хрвати су страховито фрустрирана нација у односу на Србе, у смислу једног осећања: ирационалне националистичке инфериорности „ниже расе“, у односу на православне Србе... Зато су правили КОНЦ-ЛОГОРЕ „Јасеновац“ и „Стару Градишку“ за Србе, и масовно уништавали православни српски народ планом потпуног ГЕНОЦИДА - јер је њихова национална фрустрација у време НДХ прерасла у нацистичку колективну патологију мржње према свим Србима од стране хрватског индоктринисаног лумпенпролетаријата, вођеног и идеолошки усмераваног, пре свега од хрватских ... - Клеро - фашиста...! Само је Хрватска за време другог светског рата имала КОНЦ-ЛОГОРЕ за децу... За српску децу... То говори – само по себи...! ... Хрвати као нација су изузетно фрустрирана нација са ИРАЦИОНАЛНИМ комплексом - ниже вредности у односу на православне Србе...! Отуда и грађење КОНЦ-ЛОГОРА Јасеновац и Стара Градишка као и масовоно убијање српске деце у тим конц - логорима, јер само потпуним ГЕНОЦИДОМ и тоталним истребљењем Срба, они се могу „излечити“ од тог ирационалног комплекса „ниже расе“ , који носе у себи у односу на православни - поносити српски народ, који је остао ПРАВОВЕРАН - упркос изложености стравичном, може се казати: ПАТОЛОШКОМ ГЕНОЦИДУ хрватске државе почињеном у три последња рата од стране хрватских нацистичких умоболника... – предвођених, од Бога потпуно отуђеног Хрватско - католичког клера...! Сама чињеница, да је једино у Хрватској за време рата, постојао дечији КОНЦ-ЛОГОР за српску децу... Говори сама по себи...! То у светској историји, никада и нигде није било забележено...!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija