• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs

24.03.2021

19:42

PATRIJARH PORFIRIJE OTKRIO DA IMA STEPINČEVA PISMA PAPI, USLEDIO JE BRUTALAN NAPAD RIMOKATOLIČKE CRKVE, a onda je istoričar Hrvoje Klasić rasturio mrzitelje Srba i SPC!

Društvo

PATRIJARH PORFIRIJE OTKRIO DA IMA STEPINČEVA PISMA PAPI, USLEDIO JE BRUTALAN NAPAD RIMOKATOLIČKE CRKVE, a onda je istoričar Hrvoje Klasić rasturio mrzitelje Srba i SPC!

Podeli vest

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije rekao tokom intervjua na HRT da poseduje pisma ozloglašenog zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca. U Hrvatskoj se istog momenta podigla bura zbog narušavanja takozvane "nacionalne sigurnosti"

Na te reči srpskog patrijarha reagovali su hrtvatski političari, generali, akademici, kolumnisti, sveštenici, koji traže izvinjenja i ostavke odgovornih na hrvatskoj televiziji. 

Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić je u autorskom tekstu za net.hr javno obelodanio delove tih pisama, u kojima se jasno mogu pročitati Stepinčevi stavovi o Srbima, pravoslavlju, poglavniku Anti Paveliću i rasnim zakonima koji su važili u NDH.

Da podsetimo, patrijarh Porfirije je tokom intervjua odmereno odgovarao na pitanja o kanonizaciji Stepinca, nakon čega je rekao sledeće:

- U rukama imam pisma koja je Stepinac upućivao Piju XII i iz kojih zaista mogu da se nađu mesta koja jesu duboko problematična. Što ne znači da on nije živeo u teškom vremenu i da se može sagledavati u crno-beloj tehnici - rekao je patrijarh Porfirije.

Među prvima je reagovao katolički sveštenik Juraj Batelja, koji je godinama proučavao "život i delo" Stepinca i koji nosi titulu "postulatora kauze za kanonizaciju Alojzija Stepinca".

Batelja je zatražio da srpski patrijarh navede mesta koja on ocenjuje duboko problematičnim u Stepinčevim pismima. A onda, pre nego što je dopustio da mu se odgovori, ponudio svoj odgovor:

- O sadržaju svih pisama nadbiskupa Stepinca papi Piju XII stručnjaci su rekli svoj sud - teološki i istorijski. Ni u jednom pismu nema ništa protiv hrišćanske vere i morala. Nema u njima problematičnih mesta; ne daju povod za kontroverze - još manje za sumnju u čistu savest i svetački značaj Alojzija Stepinca.

Klasić skreće pažnju da monsinjore Batelja "u svom dugogodišnjem istraživačkom radu nikako da naleti na neka kontroverzna i problematična mesta u Stepinčevom životu i radu, nego isključivo pronalazi misli, reči i dela koja idu u prilog njegovoj svetosti".

Foto: Fotoilustracija

Sadržaj Stepinčevih pisama - O Pavelićevoj "duši" i Srbima šizmaticima

Hrvastki istoričar potom otkriva šta tačno piše u Stepinčevim pismima papi Piju, i zašto su tako dugo bila skrivana od javnosti.ž

(VIDEO) ZA NJIH NEMA LEKA, AMERIČKI STRUČNJACI IZABRALI, OVO SU PET NAJBOLJIH RUSKIH VOJNIH BRODOVA! Našenel Interest zaledio SAD!

On ističe da je problematično kada Stepinac, kao "hrišćanin i dobronameran čovek", papi u pismu datiranom 16. maja 1941. piše o uvođenju rasnih zakona u NDH, ili kako ih on naziva "zakonima protiv Židova" ("Leggi contro gli Ebrei"), kao sredstvu da se udobrovolje nacisti, pa zaključuje da je "mnogo manje zlo to što su Hrvati doneli ovaj zakon nego da su Nemci preuzeli svu vlast u svoje ruke". 

U istom pismu Stepinac piše i o kampanji pokrštavanja u NDH, ali on u tome vidi nešto drugačije motive od onih stvarnih: "Pošto je vlast katolička, oseća se veliki porast obraćenja Jevreja i pravoslavnih šizmatika (termin koji Stepinac koristi za pravoslavne Srbe) u katoličanstvo. Moramo biti vrlo pažljivi prilikom njihova primanja, pošto su u pitanju materijalni interesi". Svoje obraćanje papi Stepinac završava sledećim rečima: "Na kraju, potpuno iskren, mogu primetiti da u krugovima vlasti postoji najbolja želja da se Hrvatska pretvori u katoličku zemlju. Ratni ministar (Slavko Kvaternik) mi je apsolutno garantovao: ili će Hrvatska biti katolička zemlja, ili neka nestane", i zaključuje: "Želja onih koji trenutno vladaju Hrvatskom da sprovedu u delo učenje Katoličke crkve stavlja nam obavezu da im pomognemo i da ih podržimo sa svom lojalnošću i snagom kojom raspolažemo".

Hrvatski istoričar pojašnjava da u trenutku kada Stepinac piše ovo pismo već nekoliko nedelja postoji logor Danica kod Koprivnice u koji ustaše odvode stotine (a uskoro i hiljade) nevinih Srba i Jevreja. Dve nedelje pre Stepinčevog pisma, 28. aprila, ustaše su poubijale oko dvesta seljaka srpske nacionalnosti iz sela Gudovca kraj Belovara, a samo tri dana pre Stepinčevog pisma (12./13. maja) blizu 400 Srba iz Gline i okoline. Klasić navodi da je o svim tim žrtvama nadbiskup Stepinac bio odmah obavešten.

Foto: Public

U pismu upućenom papi mesec dana kasnije, 14. juna 1941, Stepinac se zalaže da Sveta Stolica prizna NDH i piše o razočaranju državnog vođstva jer se to još nije dogodilo. Spominjući izjave predstavnika vlasti koji podsećaju na "milione hrvatskih života palih u odbrani katoličanstva" nadbiskup pomalo lirski nastoji da omekša papu: "Ovo su Najblaženiji Oče osećanja koja ispunjavaju dušu poglavnika Pavelića i drugih članova njegove vlade." Zagrebački nadbiskup koristi priliku da još jednom naglasi o kakvoj se borbi u novostvorenoj hrvatskoj državi ustvari radi: "Ne sumnjam Sveti Oče da se ovde vodi očajna borba na život ili smrt između šizme koja je predstavljena u srpstvu i katoličanstva predstavljenog u Hrvatima".

Stepinac takođe ističe da "iako je očito da među poglavnikovim pristalicama nije sve onako kako bi se želelo, mora se uzeti u obzir i vrednovati činjenica da je Pavelić istinski katolički praktični vjernik, i da želi stvoriti, usprkos ogromnim problemima, jednu katoličku državu u Hrvatskoj."

(VIDEO) TRAMP IM NIJE VALJAO, A SADA JE AMERIKA POD BAJDENOM PRED PADOM: Granica puca, masovni prodor preti da rasturi SAD za sva vremena!

Na kraju, Klasić ostavlja samim čitaocima da procene kakav je bio Stepinčev stav prema Srbima na osnovu sledećeg izvoda iz pisma:

- Veliki je interes Srba šizmatika da uđu u Katoličku crkvu. Sigurno to čine pod dojmom da vlast podržava katoličanstvo. Ali ne može se poreći niti da ih na to tera i sva beda šizmatičke crkve... Verujem, kada bi poglavnik Pavelić bio 20 godina na čelu vlade, šizmatici bi bili posve likvidirani iz Hrvatske. 

Klasić potom stavlja poslednji deo pisma u originalu: "Credo, se il Poglavnik Pavelić restasse 20 anni a capo del Governo, gli scismatici in Croazia sarebbero del tutto liquidati", postavljajući pitanje svima koji bolje znaju italijanski jezik da li se reč likvidare može "bolje" prevesti.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
miroljub

pre 3 godine

Šta drugo reči o Ustaškoj državi koja živi i danas.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija