• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.04.2021

14:46

Kovid kapaciteti nisu preopterećeni, situacija nešto bolja! Lončar: Ali to nam ne daje za pravo da se opustimo jer ide Vaskrs!

Društvo

Kovid kapaciteti nisu preopterećeni, situacija nešto bolja! Lončar: Ali to nam ne daje za pravo da se opustimo jer ide Vaskrs!

Podeli vest

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je situacija sa virusom korona u Srbiji nešto bolja, jer zdravstveni kapaciteti nisu preopterećeni, uz napomenu da za eventualno popuštanje mera moraju da se sagledaju svi parametri koji se prate tokom pandemije

Lončar je na konferenciji za medije nakon sastanka sa ministrom zdravlja Severne Makedonije Venkom Filipčetom, odgovarajući na pitanja novinara kazao da su kovid kapaciteti popunjeni 80 odsto i da se smanjuje broj prvih pregleda u kovid ambulantama.

Ministar navodi da je manji i procenat novozaraženih u odnosu na broj testiranih u toku jednog dana.

- To nam ne daje za pravo da kažemo da smo zadovoljni i to ne znači da ljudi treba da se opuste jer ide Vaskrs. Trebalo bi da imamo ličnu odgovornost - kazao je Lončar i istakao da je rešenje za tu situaciju da se vakcinišemo i poštujemo epidemiološke mere - nosimo masku i održavamo fizičku distancu.

Kako kaže, kada to shvatimo neće nas interesovati da li su zvanično mere popuštene ili ne.

- Prošlo je dovoljno vremena, ne treba država da nam određuje pravila - naglasio je ministar zdravlja.

Lončar kaže da će se sutra održati sednica Kriznog štaba na kojoj će se razgovarati o epidemiološkoj situaciji u zemlji i odgovarajući na pitanje da li će se pričati i o ublažavanju mera, zamolio je medije da ne insistiraju unapred na tome da se priča šta će biti.

- Nemojte insistirati, dovodite ljude iz Kriznog štaba u nezgodnu situaciju, onda oni daju neku izjavu i zbunjuju se građani. Nemojte unapred da pričamo šta će biti. Na osnovu analize situacije popuštaće se mere. Ništa ne moze da se predvidi, to nas je uostalom korona i naučila - kazao je Lončar.

Navodi da se na sednicama Kriznog štaba razgovara o svim relevntnim činjenicama i brojevima kako bi se procenila situacija i zaštitio zdravstveni sistem, zdravlje ljudi, ali funkcionisanje privrede i ekonomije.

Do kolektivnog imuniteta krajem juna

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da su procene stručnjaka u našoj zemlji da bi do kolektivnog imuniteta protiv virusa korona mogli da dođemo krajem juna.

Lončar je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom zdravlja Severne Makedonije Venkom Filipčetom, kazao da bi to moglo da se desi ukoliko se ispoštuju sve zaštitne mere i ako vakcinacija bude išla tempom kojim ide do sada.

- Kada je reč o kolektivnom imunitetu, procena je naših stručnjaka da bismo mogli da dođemo u tu fazu krajem juna meseca, uz to da ispoštujemo sve - da se pridržavamo mera i da se vakcinišemo tempom koji sada ide. To zavisi od svih tih faktora - kazao je Lončar.

Brazilski soj još nije potvrđen, ne znači da ga nema

Brazilski soj koronavirusa još uvek nije potvrđen u Srbiji, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar, uz napomenu da to ne znači da nije prisutan i u našoj zemlji.

On je, međutim, na konferenciji za medije, kazao da se država i zdravstveni sistem ponašaju kao da je prisustvo tog soja virusa u Srbiji.

- Mi zvanično nismo potvrdili postojanje brazilskog soja, što ne znači da nećemo - kazao je Lončar.

On je dodao da je taj virus, kada god se pojavio u nekoj zemlji, brzo bio i potvrđen.

- Ne kažem da ga nema, samo kažem da ga nisu potvrdili, ali se ponašamo kao da je tu, jer jedino tako možemo da odgovorimo na te izazove, ako mislimo da je već prisutan - zaključio je Lončar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Ceo Kijev gori! Rusija izvela najjači raketni udar od početka rata! Uništene dve fabrike ključne za proizvodnju oružja! (VIDEO)
Live TV

Ceo Kijev gori! Rusija izvela najjači raketni udar od početka rata! Uništene dve fabrike ključne za proizvodnju oružja! (VIDEO)

Današnji dan je izuzetno turbulentan s obzirom na vesti koje nam stižu iz sveta. Makron nezadovoljan što je treći nakon izbora. Dva centralna događaja prate nas mesecima, čak godinama, a to su sukobi u Ukrajini i u Gazi. Na ove, ali i druge aktuelne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Velibor Stević i geopolitički analitičar Luka Stajić.

08.07.2024

19:50

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu! (VIDEO)
Live TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu! (VIDEO)

Ko će zaista povesti Francusku? Po svemu sudeći, niko neće moći da računa na podršku onog drugog. O izborima u Francuskoj u emisiji "Info dan" govorili su novinar iz Pariza Saša Pešić i politikolog Vladimir Kljajić. Uživo u program javio se i Milutin Ilić, izvršni direktor Instituta Geopolitikon, koji je komentarisao situaciju u Francuskoj nakon drugog kruga izbora.

08.07.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Procurili detalji dila! Orban dobio Sijevu podršku za Ukrajinu! Brisel poludeo, mađarski premijer nema dozvolu EU da ugovara mir!
Šta reži

Procurili detalji dila! Orban dobio Sijevu podršku za Ukrajinu! Brisel poludeo, mađarski premijer nema dozvolu EU da ugovara mir!

Mađarski premijer Viktor Orban dobio je juče podršku kineskog predsednika Si Đinpinga u naporima koje čini da okonča rat u Ukrajini. Orban je, nakon Kijeva i Moskve, juče otputovao u Peking, gde je sa Sijem zaključio da sukob u Ukrajini mora što pre biti završen, te da treba hitno uspostaviti prekid vatre i započeti pregovore između zaraćenih strana.

08.07.2024

22:40

Francuska na korak od građanskog rata i to pred Olimpijadu u Parizu! Peta republika u raspadu, može li iko povući ručnu!
Nimalo naivno

Francuska na korak od građanskog rata i to pred Olimpijadu u Parizu! Peta republika u raspadu, može li iko povući ručnu!

Pravi građanski rat izbio je na ulicama francuskih gradova nakon drugog kruga parlamentarnih izbora, i to malo više od dve nedelje pred početak Olimpijskih igara u Parizu. Građani, nezadovoljni jer je najviše mesta u skupštini dobila levičarska koalicija Novi narodni front, razbijali su i palili sve na šta su naišli i sukobili se sa policijom.

08.07.2024

22:22

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija