• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D. - A. C.

25.04.2021

23:30

VEROVALI ILI NE - KANABIS SKIDAMO SA LISTE NARKOTIKA! UN traže: Srbija da legalizuje marihuanu!

Društvo

VEROVALI ILI NE - KANABIS SKIDAMO SA LISTE NARKOTIKA! UN traže: Srbija da legalizuje marihuanu!

Podeli vest

* Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar: Razmotrićemo da dozvolimo upotrebu kanabisa u medicinske svrhe

 

Srbija se našla pod pritiskom Ujedinjenih nacija i njene Kancelarije za drogu i kriminal (UNODK) da mora da legalizuje marihuanu u medicinske svrhe i skine je sa liste narkotika!

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar juče je saopštio da će Srbija kao članica UN ispoštovati odluku UNODK-a da se marihuana skine sa liste narkotika i naveo da se već radi na tome.

- Već smo ušli u tu problematiku i mi kao članica UN ispoštovaćemo sve. Radimo na tome i kako su oni zamislili nema razloga da ne primenimo a da ne ugrožavamo građane i zakonodavstvo - naveo je Lončar.

Obavezujuće

Odlukom Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODK), a na stručnu preporuku Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Evropske medicinske agencije (EMA) kanabis je od 2. decembra 2020. godine skinut sa liste narkotika - psihoaktivnih kontrolisanih supstanci (PKS) opasnih po život i zdravlje i ostavljen u grupi PKS, iz koje se supstance koriste u terapijske i naučnoistraživačke svrhe. Kako je ta odluka deo Jedinstvene konvencije o opojnim drogama iz 1961. godine, koja je i ratifikovani dokument u Parlamentu SFRJ, postala je i obavezujući deo našeg pravnog sistema.

 

Dodao je da će odluke o tome doneti najveći stručnjaci u našoj zemlji i zamolio sve da ne nagađaju unapred šta će i kako biti, već da se strpe.

- Izuzetno je osetljiva tema. Najstručniji ljudi u kontaktu sa UN daće rešenje. Potrebno je strpljenje - zaključio je ministar zdravlja.

Srbija podeljena

U Srbiji se već godinama vode rasprave između stručnjaka da li koristiti marihuanu u medicinske svrhe.

Bivša ministarka zdravlja, specijalista neuropsihijatrije prof. dr Slavica Đukić Dejanović jedna je od onih koja potpuno podržava legalizaciju marihuane u medicinske svrhe.

Marihuana je lek

I morfijum i marihuana su lek ako se ispravno doziraju pacijentima kojima su potrebni

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, neuropsihijatar

- U pravoj dozi marihuana ne predstavlja drogu, nego izuzetno značajan lek za brojna oboljenja, koji će pomoći velikom broju pacijenata. Korišćenje marihuane u medicinske svrhe je praksa koja je u potpunosti opravdana i već godinama se primenjuje u značajnom broju zemalja. Poznato je da je marihuana izuzetno delotvorna kod spazma, multiple skleroze, glaukoma, ali i kod neželjenih dejstava citostatika, koje koriste pacijenti koji imaju karcinome. Da bih napravila paralelu, moram da vam kažem da se morfijum pokazao kao jedno od najmoćnijih medicinskih sredstava u terapiji bola kod onkoloških pacijenata. To nam govori da moramo da razdvojimo kada je nešto lek, a kada je otrov ili droga. I morfijum i marihuana su lek ako se ispravno doziraju pacijentima kojima su potrebni, a ako se zloupotrebljavaju i koriste u prekomernim dozama, onda su otrov. Ako budemo marihuanu ispravno dozirali i koristili je samo u medicinske svrhe, dobićemo izuzetno delotvoran lek. Time bismo uradili veliku stvar, pogotovo za sve one ljude kojima je ovakva vrsta terapije prekopotrebna - navodi dr Đukić Dejanović.

Foto: Tanjug

Slavica Đukić Dejanović

S druge strane, naš eminentni neuroonkolog dr Danica Grujičić napominje da je izričito protiv legalizacije marihuane u medicinske svrhe i poziva sve lekare koji su pobornici ove teorije da dođu na onkološki institut i nauče da koriste dostupne terapije.

Marihuana ne leči

Kao stručnjak, tvrdim da marihuana ništa ne leči i da je to samo pokušaj zarađivanja para

Prof. dr Danica Grujičić, neuroonkolog

- Ponosna sam na Srbiju što još uvek nije potpala pod uticaj narko-mafije! Kao stručnjak, tvrdim da marihuana ništa ne leči i da je to samo pokušaj zarađivanja para. Oni koji smatraju da je ona lek očigledno ne znaju da koriste dostupne terapije za lečenje onkoloških pacijenata, pa ih pozivam da dođu na Institut za onkologiju da to i nauče - kaže Grujičićeva.

 
Gajenje kanabisa

Slobodan Stojanović iz Nacionalne asocijacije konopljara Srbije kaže da je odlična vest što je napokon pokazana volja da se marihuana, kao veoma lekovita biljka, skine sa liste narkotika, jer je korist od gajenja kanabisa višestruka.

- Naša "borba" za legalizaciju marihuane traje još od 2013. godine, ali do sada nismo došli do konkretnih rešenja. Najveći problem je doneti zakon koji neće biti zloupotrebljen. Prvi korak bi trebalo da bude da se angažuju eminentni stručnjaci koji će temeljno i detaljno ispitivati svu korist marihuane za korišćenje u medicinske svrhe. Uzgajivači bi u tom slučaju bili spremni da se odreknu dela zasada i daju čak 2.000 doza ulja za ispitivanja. Sve to je dugotrajan proces - kaže Stojanović i dodaje da bi trebalo da se napravi razlika između industrijske konoplje i one koja će se koristiti u medicinske svrhe.

SVOJSTVA KANABISA:

* Ublažava bolove
* Leči glaukom
* Pomaže kod multiple skleroze
* Delotvorna kod spazma
* Poboljšava funkcije pluća
* Ublažava epileptične napade
* Pozitivno deluje na Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest
* Blokira širenje raka
* Ublažava upalne procese u crevima
* Smanjuje gojaznost

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NEBOJŠA

pre 3 godine

КАКВЕ ГЛУПОСТИ.ШТА УН ИМА ДА ТРАЖИ ОД БИЛО КОГА.КАКВЕ ВЕЗЕ УН ИМА СА МАРИХУАНОМ.НА КОЈОЈ ЈЕ ТО СЕДНИЦИ ИЗГЛАСАНА ЛЕГАЛИЗАЦИЈА ДРОГЕ ???ЛУПАТЕ ГЛУПОСТИ.ЦИГАРЕТЕ ЗАБРАЊУЈЕТЕ А ДРОГУ ДОЗВОЉАВАТЕ.ПА ВИ СТЕ КРИМИНАЛЦИ ЗА РОБИЈУ

TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!
Live TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!

Poslanik u hrvatskom parlamentu Miro Bulj napao je juče predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazivajući ga četnikom, a sve iz razloga što je podsetio na ustaške zločine počinjene nad Srbima. Dan ranije, Bulj je uputio u proceduru zaključak kojim bi se svi poslanici u crnogorskom parlamentu koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenavcu proglasili za "persone non grata", odnosno da im se zabrani ulazak u Hrvatsku. Ove skandalozne izjave za Informer je komentarisao lider Srpske desnice Miša Vacić tokom gostovanja u "Info jutru".

04.07.2024

10:34

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija