• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

26.05.2021

20:20

ZBOG PROMENA U LIČNOJ KARTI, MENJAĆEMO I PASOŠ, ALI I... Evo koja dokumenta ćemo morati da izvadimo!

Društvo

ZBOG PROMENA U LIČNOJ KARTI, MENJAĆEMO I PASOŠ, ALI I... Evo koja dokumenta ćemo morati da izvadimo!

Podeli vest

Najavljene izmene Zakona o ličnoj karti unele su konfuziju među ljude, posebno one koji su prijavljeni na jednoj adresi, a žive na drugoj. Strah im je posebno unela novina o uvođenju nove stavke - adrese prijavljenog prebivališta na obrazac lične karte, što znači da će ova adresa biti vidljiva i na "plastici" isprave sa čipom, što do sada nije bio slučaj

Posledica ove zakonske odluke, koju će poslanici uskoro usvojiti, jeste da, kako su za Kurir naveli iz MUP, građani neće smeti da koriste ličnu kartu ako se promene njihovi lični podaci, uključujući i adresu. Oni koji su do sada živeli na fiktivnoj adresi tako će biti primorani da prijave pravu adresu prebivališta kako bi izbegli probleme, za šta će morati da plate taksu od 340 dinara.

Promena adrese, međutim, povlači za sobom i obavezu promene pasoša i saobraćajne dozvole, na kojima je ista takođe navedena, a izrada oba ova dokumenta građane će koštati dodatnih 4.260 dinara. Muškarci će imati i dodatnu obavezu, a to je da promene adresu u vojnom odseku.

Objašnjavajući šta će sve za građane podrazumevati najavljene izmena Zakona o ličnoj karti, advokat Nebojša Perović istakao je za Kurir da će prijavljeni podatak o prebivalištu koji se do sada nalazio na čipu lične karte sada će biti vidljiv i na kartici, te će tako i biti vidljiv bez korišćenja čipa.

- Što se tiče unosa sertifikata za elektronski potpis u isprave sa čipom, ranije je zakon predviđao da će to biti na zahtev imaoca lične karte, a sada će lična karta biti kvalifikativno sredstvo elektronskog potpisa. To znači da će za pet godina svi građani putem digitalizacije komunicirati s državnom upravom. Ova izmena svakako ima svojih prednosti, ali i mana što se tiče zaštite podataka, i to može biti mač sa dve oštrice - smatra Perović.

Kada je reč o zakonskoj novini u pogledu zabrane korišćenja lične karte kao isprave za prelaz granice koja se može preći bez pasoša, Perović navodi da se to mahom odnosi na osobe protiv kojih se vodi krivični postupak.

- Oni mogu imati mere zabrane prelaska granice uz ličnu kartu, što se odnosi na granicu s Bosnom i Crnom Gorom. MUP donosi rešenje na svakih šest meseci, a po ovim novim predloženim izmenama to rešenje više neće važiti šest meseci, već sve do okončanja procesa - zaključio je Perović.

Cenovnik

Cenovnik zamene dokumenata

Usluga Takse

Zahtev za promenu prebivališta 320

Izdavanje lične karte 1.155

Izdavanje pasoša 3.600

Izdavanje saobraćajne dozvole 660 * Cene su u dinarima




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lazni bot

pre 3 godine

Pa sta nam drzava onda daje 3000 dinara nek nam da nam napravi onda dokumente

zasto

pre 3 godine

ovo je udar na novcanik iz necijeg hira... neka zamena bude besplatna i onda moze ovako ne.

dera

pre 3 godine

Tako mi nedostaje blejanje na salterima , bas vam hvala , a za troskove ne brinite , manje cu da jedem i eto resenja . Ma samo neka sam se ponovo dokopao saltera, ne marim za zivot i ne pitam sta kosta . Bog da pozivi ovu nasu administreciju , uz malo srece za deset godina bice dobri pocetnici . I jos nesto , bas bi se lepo uklopilo kada bi nam se drzava zvala Salterija , Saltera , ....ma samo neka je nesto u vezi sa salterima ,......a tek salteruse , koje su to dobre zenske , muko moja neprezaljena .

lule

pre 3 godine

A sad situacija, ja recimo podstanar koji se seli svake godine ima da menjam ličnu, pasoš, vozačku,saobraćajnu zbog tamo nekog pametnjakovića

Bane

pre 3 godine

Ne interesuje me ta budalaština. Lična karta mi je važeća i NEĆE biti promenjena do isteka iste. I ne interesuje me digitalno povezivanje sa Pentagonom.

Pop

pre 3 godine

Које глупости измишљају а то још и да плаћамо. Не пада ми на памет док је важећа да нешто мењам. После ћу да видим ако будем жив.

dokle vise

pre 3 godine

ocemo li jednom u zivotu vise da batalimo to menjanje l.karata,vozackih,pasosa, tablica,zdrastvenih,saobracajnih.... aman zaman dokle vise taj lopovluk svaka vlast nesto menja a mi placamo i cekamo u redovima.SRAMOTA .druge zemlje vade jednom u 30 godina a tablice menjaju jednom u zivotu.mi platili tablice znaci nase su a neko uzima aluminijum za dz.treba narod da se oglusi o to vadjenje pa se vi jebite i donosite zakone koje ocete ovo je nbasa neposlusnost ka svim tim nazovi ekspertima ,sere mi se vise od svega.

vladimir

pre 3 godine

Dadu nam 3.000 dinara, a uzmu 6.000 dinara. Zahvalan građanin.

ljubomir

pre 3 godine

Vlastdrsci! Prekinite sa pljackom naroda.Povecate penzije za 5,9%,a u trgovonama sve poskupi za 60%.

Pare pare samo pare

pre 3 godine

Dokle više izmišljanja, ovo je katastrofa, što država ne uplati policijskim upravama za svaku promenu ličnih dokumenata građana te pare, verovatno ih ima, jer mi građani nemamo, odrani smo do gole kože. Ajde ako država misli na građane kao što kaže predsednik Vučić neka to i dokaže. A ne samo da se dosećaju kako da nas sakate. Još da dodam, nemam para za novu ličnu kartu, i šta onda, idem u zatvor ili sam nepostojeća osoba, SRAMOTA

sledeća vest

TV

Ceo Kijev gori! Rusija izvela najjači raketni udar od početka rata! Uništene dve fabrike ključne za proizvodnju oružja! (VIDEO)
Live TV

Ceo Kijev gori! Rusija izvela najjači raketni udar od početka rata! Uništene dve fabrike ključne za proizvodnju oružja! (VIDEO)

Današnji dan je izuzetno turbulentan s obzirom na vesti koje nam stižu iz sveta. Makron nezadovoljan što je treći nakon izbora. Dva centralna događaja prate nas mesecima, čak godinama, a to su sukobi u Ukrajini i u Gazi. Na ove, ali i druge aktuelne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Velibor Stević i geopolitički analitičar Luka Stajić.

08.07.2024

19:50

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu! (VIDEO)
Live TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu! (VIDEO)

Ko će zaista povesti Francusku? Po svemu sudeći, niko neće moći da računa na podršku onog drugog. O izborima u Francuskoj u emisiji "Info dan" govorili su novinar iz Pariza Saša Pešić i politikolog Vladimir Kljajić. Uživo u program javio se i Milutin Ilić, izvršni direktor Instituta Geopolitikon, koji je komentarisao situaciju u Francuskoj nakon drugog kruga izbora.

08.07.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija