• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

30.05.2021

22:45

/VIDEO/ Kako teče proizvodnja "sputnjika" u Srbiji!

Društvo

/VIDEO/ Kako teče proizvodnja "sputnjika" u Srbiji!

Podeli vest

Ruski Nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene u Institutu "Torlak" i tako odobrio da se te vakcine proizvode u Srbiji

 

U Institutu "Torlak" proizvodi se i prva i druga komponenta vakcine "sputnjik V". Prva doza ima plavu oznaku, dok crvenu oznaku nosi druga doza.

"I za komponentu 1, tu dozu koja se daje kao prva vakcina, i za drugu – apsolutno smo morali da uradimo po tri takozvane validacione serije. To su propisni zahtevi, strogi, visoki zahtevi farmakopeje da se svaka od tih vakcina i svaka serija kontroliše po strogo definisanih 18 parametara. Oni su kao takvi zahtev svima koji su u stanju da im odgovore. Ono što je nama kao odgovor iz Rusije iz 'Gameleja' stiglo da su naši rezultati bili daleko najbolji u svim tim praćenim parametrima", navodi dr Vera Kozarski, pomoćnica direktora za proizvodnju u Institutu "Torlak".

Foto: printscreen RTS

Nakon dobijenog zelenog svetla, ostaje pitanje – kada će pritisnuti dugme za početak masovne proizvodnje?

"Milionska masovna proizvodnja vakcine 'sputnjik V' u državi Srbiji počinje krajem maja i trajaće shodno potrebama nadalje", poručuje Kozarski.

I na tome se, kažu, neće zaustaviti.

"U pitanju su ozbiljne investicije u proizvodne programe Instituta. Na taj način 'Torlak' namerava da se vrati na stare staze slave i da pored zadovoljavanja potreba domaćeg tržišta, da u velikoj meri zadovolji potrebe postojanja i na inostranom tržištu. Mi smo u prethodnom periodu uspeli da opstanemo u teškim tržišnim uslovima i zadržali smo celokupan asortiman, a za naredne godine očekujemo proširenje", navodi Davor Mitrović, pomoćnik direktora za finansijske poslove Instituta "Torlak".

Foto: printscreen RTS

Za gotovo sto godina Institut "Torlak" može da se pohvali proizvodnjom vakcina, seruma, podloga. U godini pandemije sa 230 zaposlenih uradili su više od 400.000 testova.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!
Live TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!

Poslanik u hrvatskom parlamentu Miro Bulj napao je juče predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazivajući ga četnikom, a sve iz razloga što je podsetio na ustaške zločine počinjene nad Srbima. Dan ranije, Bulj je uputio u proceduru zaključak kojim bi se svi poslanici u crnogorskom parlamentu koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenavcu proglasili za "persone non grata", odnosno da im se zabrani ulazak u Hrvatsku. Ove skandalozne izjave za Informer je komentarisao lider Srpske desnice Miša Vacić tokom gostovanja u "Info jutru".

04.07.2024

10:34

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija