• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

13.06.2021

23:20

MALTRETIRANJE SRPSKIH TURISTA NA PUTU DO GRČKE! REKETAŠI! Makedonski carinici Srbima naplaćuju prelaz granice!

Društvo

MALTRETIRANJE SRPSKIH TURISTA NA PUTU DO GRČKE! REKETAŠI! Makedonski carinici Srbima naplaćuju prelaz granice!

Podeli vest

Carinici ulaze u autobuse i konkretno traže mito od 10 do 50 evra po vozilu uz pretnju da će duže čekati oni koji ne plate

Makedonski carinici reketiraju turiste iz Srbije tako što autobusima iz naše zemlje traže novac da bi ih brže pustili preko granice!

Koliko je situacija skandalozna svedoči činjenica da carinici ulaze u autobuse i direktno traže od 10 do 50 evra po vozilu uz pretnju da će, ukoliko ne dobiju novac, putnici više sati čekati da pređu granicu?!

Cenovnik za prolaz

Ovu neprijatnost doživeli su i naši reporteri na putu do Paralije, koji su svojim očima videli kako makedonski carinik u autobusu deklamuje "cenovnik" za prelazak državne granice!

- Imamo nekoliko mogućnosti. Prva je da vas odvojim sa strane i da na prelaz čekate nekoliko sati, druga je da mi date pet evra i da to malo ubrzam, treća je da mi date 10 evra i da simbolično čekate, i četvrta je da date 20 evra i da na brzinu ispečatiram određeni broj pasoša, dižem rampu i odmah nastavljate dalje. Pa vi sami odlučite! - bez imalo stida naočigled svih putnika rekao je makedonski carinik.

Uprava carina: Ne možemo da utičemo na carinike drugih zemalja

Povodom ovakvog ponašanja carinika u Makedoniji, kontaktirali smo i našu Upravu carina, gde su nam rekli da nemaju zvaničnu informacije o ovom problemu.

- Ulazna i izlazna kontrola putnika i vozila koji putuju kroz Severnu Makedoniju vrši se na severnomakedonskoj strani granice, na prelazu Tabanovce. Službenici Uprave carina Srbije obavljaju svoj posao na carinskoj ispostavi Preševo, koja je od prelaza Tabanovce udaljena par stotina metara i samim tim nemaju uvid u to šta se dešava sa druge strane granice. Na postupanje carinskih službenika susednih zemalja ne možemo da utičemo - rekli su nam u Upravi carina.

Sve ovo potvrdio nam je i vodič jedne poznate agencije, koji tvrdi da uvek mora da plati carinicima kako bi turisti na vreme stigli u smeštaj. "Tarife" su, kako kaže, različite u zavisnosti na kog carinika naiđete. On kaže da neke njegove kolege iz principa neće da plate reket i onda njihovi autobusi čekaju dva do tri sata.

- Ove godine traže novac stalno, na svakom njihovom graničnom prelazu, bilo da ulazite ili izlazite. Moje kolege i ja nemamo opciju i moramo da platimo da bi turisti stigli da se čekiraju u hotel u dogovoreno vreme. Cifra koju traže je od 10 do 50 evra po autobusu u zavisnosti od smene. Imam prijatelje vodiče i u agencijama koje ne pristaju da ih reketiraju i onda makedonski carinici bukvalno ostvare svoje pretnje i autobus čeka na granici dva do tri sata - detaljno nam je opisao naš sagovornik.

Makedonska i grčka carina ćute

Da bismo čuli i drugu stranu priče, kontaktirali smo Upravu carina u Makedoniji i pitali ih zbog čega njihovi carinici naplaćuju mito i da li će to sankcionisati, kao i Upravu carina u Grčkoj, u želji da nam objasne zbog čega puštaju sve svoje autobuse preko reda dok oni iz Srbije čekaju iako su na granicu stigli sat ili dva ranije. Nažalost, do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor ni na jedan od dva upita koja smo poslali.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta) Aleksandar Seničić potvrdio je za Informer da se ovakve stvari događaju na makedonskoj granici i da se oni trude da to reše sa zvaničnicima te zemlje.

Čist bezobrazluk

- Sa ovakvom situacijom, nažalost, suočavamo se na još nekim graničnim prelazima. Žao mi je što se ovo događa, i ne znam šta je razlog, možda to što nije bilo posla, ali svakako nema opravdanja. Agencije same rešavaju ovaj problem i putnici ne daju novac. Zato je to veliki problem agencijama, jer u sezoni iz Srbije ide oko 100 autobusa svakoga dana, a neke agencije imaju i po 10 autobusa dnevno. I onda zamislite ako morate da date taj novac za svaki autobus, svakoga dana, i to je čak i podnošljivo kada je 10 ili 20 evra, ali šta onda kada je 50 evra, to je zaista veliki trošak. Ne znam šta bih vam pametnije rekao nego da je ovo čist bezobrazluk. Njihove vlasti moraju što pre da iskorene ovo što nezakonito rade - rekao je Seničić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Amater

pre 3 godine

KORONA IM ISPRAZNILA BUDZET I DZEPOVE...MORAJU DA GA POPUNE SEZONA JE.

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija