Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.J.K.

22.06.2021

11:40

KAKO DA PREŽIVITE TROPSKE DANE! Vodič da što lakše podnesete visoke temperature, OBAVEZNO POVEDITE RAČUNA O OVIM STVARIMA!

Društvo

KAKO DA PREŽIVITE TROPSKE DANE! Vodič da što lakše podnesete visoke temperature, OBAVEZNO POVEDITE RAČUNA O OVIM STVARIMA!

Podeli vest

Tropske temperature, visok stepen UV zračenja, sparina, visok vazdušni pritisak su problemi sa kojima ćemo se svi suočiti narednih dana. Uzimanje tečnosti, lagane ishrane, adekvatna odeća, izbegavanje alkohola, tuširanje i zaštita od sunca su neki od načina kako da preživimo tropske dane koji su pred nama

Lekari preporučuju nošenje lagane, komotne odeće od prirodnih materijala svetlih boja, a prilikom izlaska napolje, neophodan je šešir ili kapa sa širokim obodom i naočare za sunce.

Redovno treba unositi tečnost, pre svega vodu, a eliminisati alkohol i smanjiti unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića.

Takođe treba češće konzumirati hranu, pri čemu treba izbegavati hranu s visokim sadržajem proteina.

Cisterne s vodom na 6 lokacija

Zbog najavljenih tropskih vrućina grad Beograd je preduzeo posebne mere, cisterne sa pijaćom vodom će biti postavljene na šest lokacija u gradu.

Cisterne s pijaćom vodom će se od danas nalaziti na Trgu republike – TC "Staklenac", Beogradskom sajmu, u smeru ka Čukarici, na Zelenom vencu, kod Vukovog spomenika, kod Opštine Novi Beograd, odnosno kod kružnog toka, uz zgradu Opštine, i u Zemunu, kod okretnice javnog gradskog prevoza, na kraju Ulice cara Dušana.

Foto: Tanjug

Cisterne s vodom u Beogradu
Bebe posebno osetljiva grupa

Novorođenčad, odojčad i deca uzrasta do četiri godine posebno su osetljiva na visoke temperature vazduha, pri čemu često ne ispoljavaju brzo znake i simptome kao odrasli.

Zbog toga deci treba obući pamučnu odeću svetlih boja koja nije tesna, a bebama je dovoljna pelena i benkica bez rukava.

Bebe i mala deca neće vam reći da su žedni, zato je veoma važno da im redovno dajete vodu.

Tokom toplotnih talasa bebama koje sisaju biće potrebni dodatni podoji, a između podoja može im se ponuditi voda u kašičici.

Bebe i decu za vreme toplotnog talasa ne treba izvoditi napolje, a ako se izvode, to treba činiti isključivo u ranim jutarnjim ili večernjim satima.

Tokom izlaska, bebe i decu uzrasta do godinu dana uvek treba držati u hladovini uz odgovarajuću zaštitu od sunca, što podrazumeva pamučnu široku garderobu svetlih boja, koja ne steže, šeširić, kremu sa zaštitnim UV faktorom.

Foto: Shutterstock

Poseban oprez s bebama
Srčani bolesnici

Srčani bolesnici na letnjim vrućinama su ugroženiji od ostalih ljudi sa hroničnim oboljenjima, pogotovo kada se temperatura popne na 30 stepeni, a vlažnost vazduha dostigne 70%. Ljudima sa kardiovaskularnim problemima tada srce ubrzano radi, a termoregulacioni sistem nastoji da ohladi telo, pa opterećenje srca postaje znatno veće od uobičajenog, tako je poseban oprez potreban ovoj grupi stanovništva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija