• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.07.2021

09:41

STIGAO DELTA SOJ KOVIDA, registrovana dva slučaja! Dr Šekler: Klinička slika je drugačija, OVO SU GLAVNI SIMPTOMI!

Društvo

STIGAO DELTA SOJ KOVIDA, registrovana dva slučaja! Dr Šekler: Klinička slika je drugačija, OVO SU GLAVNI SIMPTOMI!

Podeli vest

Delta soj virusa korona stigao je zvanično u naše krajeve - registrovan je kod dve osobe na Kosovu i Metohiji

Stručnjaci su saglasni da ga verovatno već ima i u centralnoj Srbiji, ali još nije "ulovljen" u laboratoriji!

- Da će delta soj da stigne i kod nas bilo nam je jasno onog trenutka kada se pojavio u svetu. On je verovatno već u cirkulaciji, tako da je jedino neizvesno kada će i zvanično da se izoluje - kaže, za "Novosti", dr Milanko Šekler, virusolog.

Doktor Šekler napominje da razloga za bojazan nema, jer delta soj nije smrtonosniji u odnosu na ostale mutacije, samo uzrokuje drugačiju kliničku sliku:

- Simptomi su glavobolja, suvoća grla i bol u grlu. Ne uzrokuje povišenu telesnu temperaturu i gubitak čula ukusa i mirisa, a kod starijih osoba može da dovede do obilnije sekrecije iz nosa.

Najefikasnija zaštita su, podseća, vakcinacija, nošenje maski i održavanje distance.

- Previše smo se opustili i mnogi više ne nose maske. To je veliki problem, pogotovo za nevakcinisane koji su na najvećem udaru novog soja. Zato apelujem da oni koji se nisu imunizovali, to urade što pre, a maske je neophodno da se nose u svakoj prilici. Da je vakcina najbolja zaštita svedoči primer Velike Britanije, gde je 80 odsto građana primilo prvu dozu cepiva, tako da je među novozaraženima broj vakcinisanih i revakcinisanih svega jedan na 100 - kaže dr Šekler.

Ukoliko imunizacija u Srbiji ostane na svega 50 odsto vakcinisanih, scenario koji nas čeka na jesen, kako upućuje dr Šekler, jeste 4.000 zaraženih na dnevnom nivou.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoki

pre 2 godine

umesto sto se bavite nama koji nismo primili otrov vakcinu za bolju vezu sa 5g...hvatajte ove prevarante po svetu ....svi koji su vakcinisani znaci zasticeni su od nas koji nismo ...jel tako....e pa nije...hocu da umrem dostojanstveno

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija