• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

27.07.2021

07:05

OVAJ MED NE SMETE JESTI VIŠE OD DVE KAŠIČICE! Gastroenterolog Perišić: Bolji je do pčelinjeg, ima jače antiupalno dejstvo!

printscreen TV Prva

Društvo

OVAJ MED NE SMETE JESTI VIŠE OD DVE KAŠIČICE! Gastroenterolog Perišić: Bolji je do pčelinjeg, ima jače antiupalno dejstvo!

Podeli vest

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić objasnio sve o medu od borovih iglica - zašto je dobar i da li je bolji od pčelinjeg meda

"Doneo sam med od jelovih iglica, nije isto, ali je slično. Hranljivih aktivnih supstanci i te kako ima. Jer, gledajte, kad se javi populjak na borovoj grančici, on se skine, on tada pušta aktivne supstance jer tu jelova i borova glava raste. Onda se on stavlja u tegle, sa malo šećera, prokuva i stoji otprilike 15-20 dana. Svi aktivni principi se nalaze u ovom medu. Gledao sam u šumi, mnogo zuji pčela oko tih iglica, znači tu postoje aktivni principi koje će one da prenesu. Postoje hemijska jedinjenja u tim smolama i uljima koja deluju antiupalno, smanjuju nivoe aktivnih citokina i smanjuju bronhijalnu sekreciju. Dakle, ovo je čist med", poručio je dr Perišić.

On preporučuje da se tokom cele godine uzima kašičica meda od borovih iglica svakog jutra, ali upozorava da se ne uzima više od dve kašičice jer može da se dobije dijareja. Kada je reč o tome da li je zdraviji pčelinji ili med od borovih iglica, gastroenterolog je na strani ovog drugog.

"Manje je sladak, niži je glikemijski indeks, ima efekat na širenje bronhija i ima jače antiupalno dejstvo, nazeb ili kašalj, prehlada...".

Foto: printscreen TV Prva

Na pitanje da li to znači da je med od borovih iglica zdraviji od pčelinjeg, doktor ističe da je korisniji.

"Ovaj med je korisniji od pčelinjeg meda za imunitet. On je dobijen koncentrovanjem aktivnih principa koji se nalaze u četinarskim smolama. Pčela koja uzima nektar sa cveta, ona ga pravi u medu, ali nemamo koncentraciju aktivnih pricnipa koja se nalazi u ovom medu".

Znamo da nije uvek lako kupiti čist med jer nažalost je mnogo lažnog meda na rafovima prodavnica, a dr Perišić otkriva kako i gde da kupite onaj čist.

"Moj savet je kada prolazite pored srpskih manastira, svratite, razmenite koju reč sa monasima i kupite od njih, to vam je najsigurnije jer monaška čast je monaška čast", rekao je na TV Prva.

Foto: printscreen TV Prva

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ilić Dušan

pre 2 godine

Ovo što je gospodin ispričao je zamena teza i puno neistina. Nadam se da će Savez Pčelarskih Organizacija brzo reagovati i argumentima demantovati ovu pričicu. Pozdrav

pekicmeki

pre 1 godinu

Da Dušane, slažem se sa tobom. Med nastaje kao izlučevina iz želuca pčele. I NIŠTA DRUGO NIJE MED. Neka mu doktor nadene neko drugo ime, ali to nije med. Med od borovih iglica? Neka doktor ne zaboravi daje njegov rejting obrnuto proporcionalan glupostima koje izvali. Ima toga još u ovom tekstu. A on se dosta nalupetao. Za sve pare.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija