• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.J.K.

04.09.2021

08:30

ŠTA KADA IZA POKOJNIKA OSTANE ORUŽJE U KUĆI?! Zbog toga možete da platite paprenu kaznu ili čak ODETE U ZATVOR

Pixabay

Društvo

ŠTA KADA IZA POKOJNIKA OSTANE ORUŽJE U KUĆI?! Zbog toga možete da platite paprenu kaznu ili čak ODETE U ZATVOR

Podeli vest

Kad da smrt bliskog člana sama po sebi nije dovoljno stresna, porodici se obično nagomila još bezboroj obaveza od papirologije do ostavinske rasprave. Tek kada iza pokojnika ostane oružje, nastane opšti haos

Naslednici mogu da se nađu u veoma nezavidnoj situaciji kada iza pokojnika ostane u kući oružje ukoliko ovo pitanje unutar porodice nije rešeno na vreme.

Neretko se desi da porodica i ne zna da je preminuli imao oružje, pa ga pronađu naknadno što može izazvati probleme velikih razmera, od toga da platite paprenu kaznu ili čak završite u zatvoru.

Čak i kada je porodica upoznata sa posedovanjem oružja i za njega neki drugi član poseduje dozvolu, oružje se ne može tek tako preneti i naslediti van strogo propisane procedure.

U roku od 45 dana predati oružje policiji

Zakonski naslednici preminulog obavezni su da oružje pokojnika prijave policiji u roku od 45 dana posle njegove smrti.

- Procedura je takva da posle smrti vlasnika oružja, u najbližoj policijskoj stanici, tačnije u mestu poslednjeg prebivališta pokojnika prijavite posedovanje, nakon čega će oružje biti preuzeto i ostaće u organizacionoj jedinici Ministarstva do okončanja ostavinske rasprave. Kada se odluči kome će oružje pripasti, naslednik mora da traži odobrenje za nabavku oružja bez obzira da li ima dozvolu, i tek onda nakon odobrenja može da preuzme oružje - pojasnili su za Informer.rs iz Policijske stanice Novi Beograd.

Ukoliko naslednik ne uspe da dobije odobrenje, porodica će ostati bez oružja pokojnika.

Prodaja nasleđenog oružja

Ukoliko niko od članova porodice nije zainteresovan da nasledi oružje, ono se može prodati. Prodaja je moguća samo tako što će oružje prvo predati policiji i nakon toga oglasiti za prodaju.

Potencijalne kupce dužni ste da uputite u stanicu policije gde se oružje nalazi, gde i oni moraju proći svu zakonsku proceduru oko preuzimanja.

Foto: YouTube printscreen

Zakon o oružju veoma rigorozan
Postupak u slučaju smrti vlasnika oružja i nasleđivanje oružja

ZAKON O ORUŽJU I MUNICIJI ("Sl. glasnik RS", br. 20/2015, 10/2019 i 20/2020) Član 29

- U slučaju smrti lica koje je imalo registrovano oružje, lice u čijem se posedu ovo oružje zatekne dužno je da u roku od 45 dana od smrti lica obavesti najbližu organizacionu jedinicu Ministarstva, radi preuzimanja oružja. Takvo oružje čuvaće se u organizacionoj jedinici Ministarstva po mestu poslednjeg prebivališta vlasnika, do određivanja naslednika. U slučaju da za naslednika oružja bude određeno maloletno lice, oružje se čuva do dana sticanja punoletstva naslednika.

- Lice koje po osnovu nasleđa stekne oružje iz kategorija B i C, može da to oružje preda u vlasništvo Republike Srbije. Ukoliko to ne učini, dužno je da, u roku od šest meseci od dana sticanja, podnese zahtev radi izdavanja oružnog lista ili zahtev za registraciju oružja, odnosno prijavu držanja oružja, ili ga onesposobi ili otuđi. Ako je naslednik oružja maloletno lice, ovaj rok počinje da teče od dana sticanja punoletstva.

Ako naslednik ne postupi na načine utvrđene u stavu 2. ovog člana, nasleđeno oružje prelazi u vlasništvo Republike Srbije - stoji u članu 29 Zakona o oružju i municiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milutin

pre 2 godine

Samo plašite narod.mup ima evidenciju izdatih dozvola za oružje.na d neko premine i izda se umrlica onda i mup ima evidenciju da je vlasnik oružja preminuo pa neka sami traže da se orižje preda jer im je to poso.zašto stalno da ispaštaju nedužni.referent za oružje prima platu pa neka je i zaradi

deda Raša

pre 2 godine

Eee moj Milutine a kako bi se punila KASA? Treba oglobiti porodicu, a ne oglobljavaju one koji nelegalno drže i ubijaju sa automatskim naoružanjem. Njima je pristup rizičan a pokojnik može još i čuda da napravi. Ne daj Bože da se povampiri pa udari na Skupštinu, koja bi to "šteta bila"? Pravimo propise za budale, kao i one o nailon kesama, pa sad trgovci zgrću milione a država grcaaa pomažući one sa minimalcem. Gde tu ima logike?

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17