• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS / Informer

23.08.2021

07:19

NEMA DILEME DA LI JE VAKCINACIJA POTREBNA ILI NE! Nebojša Lalić o kolektivnom imunitetu i trećoj dozi vakcine!

Društvo

NEMA DILEME DA LI JE VAKCINACIJA POTREBNA ILI NE! Nebojša Lalić o kolektivnom imunitetu i trećoj dozi vakcine!

Podeli vest

Nema dileme oko toga da li je vakcinacija potrebna ili ne, rekao je dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu akademik prof. dr Nebojša Lalić

Poručio je da je sada trenutak istine i da je neophodno postizanje kolektivnog imuniteta. Pozvao je sve koji se nisu vakcinisali da to učine što pre.

Akademik prof. dr Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta, istakao da se epidemija neće zaustaviti sama od sebe.

- Ono što smo uradili dosada je dobro, dobili smo snažni instrument, ali nije dovoljno. Nije dovoljno samim tim što broj inficiranih raste i sve ostalo, smeštenih u bolnice, zauzimanje bolničkih kreveta i smrtni slučajevi. To nije situacija koja je alarmantna, ali je alarmantna sa jednog preventivnog stanovišta, jer ukoliko se ovako nastavi, neće biti dobro - kazao je profesor Lalić.

Foto: printscreen RTS

Naveo je da smatra da je sada trenutak istine, ne samo za ukupno stanovništvo, već i za stručnu javnost i da je potrebno da budu jedinstveni u stavu da je neophodno postizanje kolektivnog imuniteta.

 

- To nije jednostavno, ja znam, ali u svakom slučaju, mi ne možemo davati oprečne signale, ne možemo ulaziti u nijanse i valere. Istina je jedna, vakcinacija jeste potrebna i jedini izuzeci od toga mogu biti medicinski. Ako neko zaista ima oboljenje, ako je neko u takvoj situaciji da ne može sada da primi, to ne znači da neće moći za mesec ili dva, ali da se malo uozbiljimo na tu temu - istakao je Lalić.

Vakcina je temelj jedne kuće

- Postavlja se pitanje da li kuća mora imati temelj ili možemo nešto improvizovati, pa da je prvi vetar oduva. To je sasvim jasno. S druge strane, vakcina je snažan lek, ona kod nekih, ali izuzetno malobrojnih pacijenata, pravi neželjene efekte. Broj takvih je izuzetno mali, a o tome mnogo više mogu da kažu stručnjaci, imunolozi, virusolozi, oni koji se uže time bave, pogotovu kada je reč o koroni - istakao je Lalić.

Foto: Shutterstock

On je naglasio da nema dileme oko toga da li je vakcina potrebna ili ne.

- Dilema je samo oko toga da li se u nekim izuzetnim individualnim slučajevima od toga može odstupiti, ali za celu priču sticanja kolektivnog imuniteta nema takav značaj kao što mu se pridaje. Otprilike smo došli u situaciju da mi razvijamo kolektivnu debatu da li treba ili ne treba vakcina. Toj debati nema mesta - kazao je dekan Medicinskog fakulteta.

Treća doza 

Kada je reč o trećoj dozi vakcine, profesor Lalić je rekao da su prve studije pokazale da postoji blagi pad uticaja na sprečavanje oboljenja i da je potrebna dodatna vakcina.

- To nije ništa novo ni posebno. Vakcinacija protiv gripa je svake godine. Prema tome, to je nešto što treba prihvatiti kao još jednu od efikasnih medicinskih mera - istakao je Lalić i dodao da su oboleli od dijabetesa u velikom riziku i da je smrtnost u toj grupi pre pojave vakcine bila za 50 odsto veća.

Lalić je naglasio da će akademska godina biti kakva bude i epidemijska situacija i da bi trebalo doneti odluku na državnom nivou, a da će se Medicinski fakultet prilagoditi posebnosti nastave.

Poručio je svima koji se nisu vakcinisali da to učine što pre i da bi trebalo da se konsultuju sa svojim lekarom u vezi sa tim.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija