• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

30.09.2021

11:39

BROJEVI ĆE IĆI NAGORE! Moramo da razmišljamo o uvođenju drastičnijih mera, PA ČAK I O ZATVARANJU!

printscreen Tanjug

Društvo

BROJEVI ĆE IĆI NAGORE! Moramo da razmišljamo o uvođenju drastičnijih mera, PA ČAK I O ZATVARANJU!

Podeli vest

Sa više od 8.000 zaraženih dnevno i 40 umrlih, epidemiološka statistika nikad nije bila gora, a crvene zone se ubrzano pune. Nepoštovanje mera i ispuštena šansa da se tokom leta vakciniše veći broj građana glavni su razlozi za to, rekao je za RTS doktor Zoran Bekić, koordinator punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja Savski venac. U ovakvoj situaciji mora se razmišljati o uvođenju drastičnijih mera, pa i o zatvaranju, ali samo ukoliko bi se to vreme iskoristilo za ubrzanu vakcinaciju

Ove nedelje imali smo pik ovog talasa pandemije, a prema rečima doktora Bekića, trenutni parametri ukazuju da je to posledica usporene vakcinacije, nepoštovanja epidemioloških mera i pojave delta soja.

- Šansu da se izborimo sa epidemijom ispustili smo u junu i julu i danas nam umire na desetine ljudi. Što se vakcinacije tiče, stigli smo do 53 odsto. Daću primer Portugalije, koja je u januaru imala 10.000 zaraženih dnevno i 30 umrlih na milion stanovnika, a danas su, zahvaljujući restriktivnim merama i vakcinaciji, na 84 odsto vakcinisanih građana i imaju svega 50 inficiranih dnevno - rekao je u Jutarnjem programu doktor Zoran Bekić, koordinator punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu.

U Srbiji je premašen rekord iz decembra prošle godine i to se vidi i u svim kovid ambulantama, kaže doktor Bakić, koji je i direktor Doma zdravlja Savski venac.

- Tokom leta je u našim ambulantama bilo oko 100 pregleda dnevno, a sada ih je preko 380 i pacijenti dolaze sa sve težom kliničkom slikom, sa temperaturom i upalom pluća - navodi Bekić.

Mada epidemija bukti, doktor Bekić kaže da interesovanje za vakcinaciju nije veliko i da je najviše zainteresovanih za treću dozu vakcine.

- Veoma usporeno ide i to se vidi, mi smo u vrhu po broju obolelih u svetu. Došli smo do kraja i ne možemo ići unazad, ovi brojevi će ići samo nagore. U ovakvoj situaciji mora se razmišljati i o uvođenju drastičnijih mera, pa i o zatvaranju, ali samo ukoliko bi se to vreme iskoristilo za ubrzanu vakcinaciju - rekao je koordinator punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu.

Foto: printscreen

Dr Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac

Kada je reč o uvođenju kovid propusnica na pojedinim fakultetima i obaveznoj vakcinaciji zdrastvenih radnika i zaposlenih u javnim službama, doktor kaže da one ne treba da se odnose samo na pojedine grupe.

- Uvođenje kovid propusnica već je preporuka Kriznog štaba i ja to pozdravljam, ali apelujem na druge fakultete, a ne samo na Medicinski i Stomatološki, da uvedu kovid propusnice. Vakcinacija zdravstvenih radnika je neophodna iz više razloga, ali i svih osoba koje rade u prostorijama gde boravi više ljudi, dakle u svim javnim ustanovama - rekao je za RTS doktor Zoran Bekić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija