• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.10.2021

12:51

Danas konačno možemo da sa pijetetom odajemo poštu svojim, ali i tuđim žrtvama, kao i da bez straha slavimo slobodarske ideale naših predaka! /video/

Tanjug

Društvo

Danas konačno možemo da sa pijetetom odajemo poštu svojim, ali i tuđim žrtvama, kao i da bez straha slavimo slobodarske ideale naših predaka! /video/

Podeli vest

Poučeni turbulentom istorijom i stradanjem srpskog naroda tokom 20. veka, Srbija je danas čvrsto opredeljena za put mira, poručila je predsednica Vlade Ana Brnabić na komemorativnom skupu povodom obeležavanja Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima.



Premijerka je kazala da Srbija danas neumorno ističe da su nam na putu napretka glavni postulati mir, predvidivost i stabilnost.

"Mir, skoro po svaku cenu, to je ono što ponavljamo tokom prethodnih sedam godina, od kada je Srbija počela dubinski da se menja i da se vraća sebi i vrednostima svojih predaka, od kojih su neki svoje živote ostavili upravo na ovom mestu", rekla je Brnabić koja je predvodila državnu komemorativnu svečanost u Spomen-parku Jajinci.

Istakla je da je današnja Srbija ekonomski stabilna, vojno jaka, uvažavana od strane svih u međunarodnoj političkoj areni i da je poštuju zbog, kako je rekla, odgovorne politike koje je trasirao predsednik Aleksandar Vučić.

Naglasila je da naša zemlja ostvaruje pobede u ekonomiji, nauci, sportu, kulturi, savremenim tehnologijama, čvrstim međunarodnim odnosima, o čemu, kaže, svedoče projekti i investicije u Srbiji.

"Srbija se danas više ne stidi svoje bogate istorije i tradicije, o čemu svedoči i prisustvo svih nas danas ovde", rekla je Brnabić.

Dodala je da je konačno odata pošta Stefanu Nemanji, osnivaču srednjevekovne srpske države, da se obeležava proboj Solunskog fronta, događaja od svetskog istorijskog značaja, kao i da su po prvi put ovekovečena stradanja u Jasenovcu i zločini ustaškog režima.

 

Foto: Tanjug

Premijerka je najavila da će sutra posetiti Prebilovce, jedan od, kako je istakla, simbola stradanja srpskog naroda Pavelićeve NDH, ali i ponovnog stradanja našeg naroda 1992. godine.

"Danas konačno možemo da sa pijetetom odajemo poštu svojim, ali i tuđim žrtvama, kao i da bez straha i kompleksa slavimo slobodarske ideale kojima su naši preci prkosili okupatorima, poručila je premijerka.

Naglasila je da Srbija danas ne dozvoljava da bude ponižena i ponižavana navodeći da su protekle dve nedelje pokazale da borba za očuuvanje i bezbednost Srba na KiM svakoga dana ima sve više izazova.

Država je, istakla je premijerka, pokazala da je spremna da zaštiti svoj narod.

"Nije više ovo Srbija od pre jedne decenije, koja nije spremna da reaguje na jednostrane akte Prištine. Srbija današnje bitke, na čelu sa predsednikom Vučićem, dobija vođenjem uspešne i konzistentne politike mira, saradnje i dijaloga", navela je Brnabić.

U Srbiji i njenom narodu, fašizam nikada nije pronašao plodno tle, pa neće ni danas, poručila je ona, ističući da baštinimo vrednosti predaka palih za slobodu i bolju budućnost srpskog naroda.

"Držeći se politike kompromisa, ali ne po svaku cenu, mi se klanjamo palim žrtvama uz obećanje da će njihovi ideali, kao i sveta i nepokorna zemlja koju su nam ostavili u amanet, ostati takvi i u vekovima koji dolaze", istakla je premijerka.

 

Foto: Tanjug

Brnabić je kazala da se četvrti put obraća na stratištu u Jajincima, mestu gde je život izgubilo 80.000 rodoljuba - Srba, Jevreja, Roma, pripadnika Narodnooslobodilačkog rata, antifašista i drugih.

Dodala je da se na tom mestu, koje ima duboki istorijski značaj, svaki put sa jednakim bolom i pijetetom priseća žrtava i užasnih posledica fašizma.

Premijerka je kazala da su na tom mestu surovo stradali ljudi dovođeni iz logora na Starom sajmištu i Banjice i sistematski uništavan svako ko je, kako kaže, za pobornike fašističke ideologije bio "nepodobne“ vere, rase i nacije.

"Ovde su svojim životima, stradali junaci odbranili i nas od tog zla koje više nikada i nigde ne sme pustiti korene i protiv čijih se pojavnih oblika svi zajedno moramo boriti svim raspoloživim sredstvima, svuda i uvek", poručila je premijerka.

Na komemorativnom skupu u Jajincima govorio je i preživeli logoraš Slavko Milanović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17