• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

04.10.2021

11:44

Da li je grejanje po utrošku rizik ili efikasno korišćenje toplote?

Društvo

Da li je grejanje po utrošku rizik ili efikasno korišćenje toplote?

Podeli vest

Uz dobru izolaciju, grejanje po utrošku računa može skresati i do 30 odsto - priča je koju slušamo svake godine. Korisnike ovog sistema naplate, a i one koji planiraju da u budućnosti na njega pređu, međutim, pre nekoliko dana je u ozbiljnu enigmu bacilo saopštenje nacionalne organizacije potrošača u kome se tvrdi da ova vrsta usluge može da bude i rizična

Privatne firme kojima je poveren obračun i naplata, kažu, niko ne kontroliše pa se, dodaju, postavlja pitanje zbog čega onda "Beogradske elektrane" svojim korisnicima preporučuju ovaj sistem.

- Ukoliko se desi situacija da sumnjate u ispravnost mernih uređaja ili obračun, reklamaciju izjavljujete privatnoj firmi sa kojom ste potpisali ugovor. Upravo tu nastaju problemi. Jer ta firma je prva i poslednja instanca koja o vašoj reklamaciji odlučuje. Ne postoji niko u sistemu ko je nadležan za proveru ispravnosti mernih uređaja ili njihovu periodičnu kontrolu. Kada se ovako nešto desi, a reklamacija potrošača bude odbijena, oni nemaju način da dokažu da su njihove sumnje u neipravnost uređaja osnovane. Niko u sistemu, pa ni "Beogradske elektrane", nema mogućnost provere spornih mernih uređaja ili raspodele ptorošnje - trvde iz NOPS-a. Oni dodaju da bi obračun i merenje utrošene energije trebalo zadržati u okvirima javnog preduzeća, umesto prepuštati ih privatnim firmama koje, tvrdi se, ne podležu adekvatnoj kontroli i nadzoru pa se tako široko otvaraju vrata nepoštovanja propisa  iz oblasti zaštite potrošača.

U "Beogradskim elektranama" međutim ističu da su autori ovog saopštenja izneli neistine i tako naneli štetu korisnicima i narušili ugled preduzeću koje toplotnom energijom snabdeca više od 360.000 domaćinstava, a od toga oko 40.000 stanova koji su u sistemu naplate prema potrošnji.

Oni kažu, imaju tehničke uslove za merenje i obračun toplotne energije u svakoj od 9.000 predajnih stanica, ali, niti "nameću niti preporučuju način registrovanja pojedinačne potrošnje, kao ni način obračuna isporučene energije". Zalažu se, tvrde, samo za efikasno korišćenje toplote.

- Investitori novih objekata su u skladu sa Zakonom o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije u obavezi da instaliraju termostatske ventile, kao i uređaje za registrovanje sopstvene toplote. Oni anagžuju firmu koja će u periodu od dve godine na osnovu redovnog mesečnog očitavanja raspoređivati potrošnju. Ugrađeni uređaji su u vlasništvu stanara, a firma koja je angažovana ima zadatak da isporuči, ugradi, aktivira, očitava raspodelu potrošnje i održava ispravnost uređaja. Te firme nisu u ugovornom odnosu sa "Beogradskim elektranama", a provera ispravnosti njihovog uređaja uređena je propisima Direkcije za mere i dragocene metale - istoču iz "Elektrana".

ODLUKA

U zgradama, odluku o firmama koje će se ovim baviti donosi skupština stanara.

- Ukoliko ne bude sklopljen ugovor ni sa jednom firmom, isporučena toplotna energija biće naplaćena na osnovu očitanih vrednosti u predajnoj stanici i to srazmerno učešću zagrevane površine stana u ukupnoj površini objekta - objašnjavaju "Beogradske elektrane2 i naglašavaju da je odluka o tome kako će se obralunati naknada za isporučenu toplotu isključivo u nadležnosti potrošača.

Angažovane firme, preciziraju oni, podatke o mesečnoj pojedinačnoj potrošnji dostavljaju ovom javnom preduzeću, kao i "Infostanu" koji dalje obračunavaju i izdaju pojedinačna zaduženja za isporučenu toplotnu energiju.

- Netačni su navodi NOPS-a da ne postoji kontrola sistema. Naprotiv, ona se sprovodi na mesečnom nivou i svaki korisnik može da proveri stanje potrošnje na uređaju i da uporedi sa obračinatom količinom toplotne energije na računu. Netačno je i da korisnik ne može da uputi reklamaciju na obračun preduzeću koje izdaje račune, kao i preduzeću koje isporučuje toplotnu energiju - ističu iz "Elektrana".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija