• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.J.K.

14.10.2021

21:00

PATRIJARH IRINEJ JE ISPUNIO BOGORODIČIN ZAVET! Književnica Ljiljana Habjanović Đurović: Pričao mi je o čudu koje se dogodilo u Đunisu dok je služio liturgiju /FOTO/

printscreen

Društvo

PATRIJARH IRINEJ JE ISPUNIO BOGORODIČIN ZAVET! Književnica Ljiljana Habjanović Đurović: Pričao mi je o čudu koje se dogodilo u Đunisu dok je služio liturgiju /FOTO/

Podeli vest

Praznik Pokrov presvete Bogorodice i događaji vezani za ovaj dan bili su inspiracija za našu poznatu književnicu Ljiljanu Habjanović Đurović da napiše roman Voda iz Kamena

Praznik Pokrov presvete Bogorodice je jedan od najznačajnijih Bogorodičinih praznika. Praznik potiče od jednog događaja iz 10. veka, kada se u slavnoj carigradskoj crkvi u Vlaherni, koja je posvećena presvetoj Bogorodici tokom službe dogodilo čudo.

Tada je grad i vizantijsko carstvo bilo u nevolji, u trenutku dok se narod molio u crkvi, dvojica monaha videli su da je u hram među narod ušla presveta Bogorodica, praćena nekim svetiteljima i anđelima. Raširila je svoj omofor (pokrov) i njime zaštitila vernike.

Radi toga događaja uvedeno je praznovanje, da podseća na taj trenutak i na stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice kada god to u nevoljama od nje molitveno tražimo.

Foto: Radojica Barjaktarević

Manastir Pokrova presvete Bogorodice
Svi smo podjedanko zaštićeni Bogorodičinim plaštom

- Ono što sam ja zapazila jeste da u medijima stalno presvetu Bogorodicu predstavljaju kao zaštitinicu žena, Ona je majka svih nas i muškaraca i žena i pod svojim svetim omoforom sve nas podjednako sklanja i njime podjednako štiti - istakla je na početku našeg razgovora književnica Ljiljana Habjanović Đurović.

- Ovaj praznik mi mnogo znači, kao i svi praznici vezani za presvetu Bogorodicu. Ja sam rođena Kruševljanka i manastir u Đunisu je na samo 14 kilometara od mog rodnog grada. Ali moram priznati da nisam znala za čudo koje se dogodilo 1898. godine u julu, na praznik svetog arhangela Gavrila, kada se u selu Đunisu pojavila presveta Bogorodica i obratila se devojčici Milojki - priča za Informer.rs naša književnica.

Foto: Privatna arhiva

Ljiljana Habjanović Đurović

Bogorodica se ukazala Milojki

Devojčica Milojka imala je 13 godina i radila je u polju sa svojim sestrama. Devojke su se brzo umorile od rada, pa je najmlađa Milojka uzela krčag i uputila se ka obližnjem izvoru da donese sestrama hladne vode.

Kada je došla do izvora ukazala joj se Bogorodica, koja joj je rekla da se kraj izvora podigne crkva jer će se isceljivati mnogi bolesnici. Da bi ukazala na tačno mesto za izgradnju crkve, bacila je glineni krčag vode na kamen, koji se nije razbio.

Nakon dugog niza godina na tom mestu je podignut manastir Pokorova presvete Bogorodice.

Za čudo u manastiru Đunisu, Ljiljana je saznala od Stefana Đorđevića, jeromonaha manastira Svete Petke u Stublu kod Kraljeva. Kada je sedam godina kasnije odlučila da napiše knjigu o tom događaju, Stefan joj je mnogo pomogao. 

- Da bi knjiga bila što verodostojnije napisana, Stefan mi je dao izvode iz knjige rođenih, mnogo podataka i detalja jer je on to čudo detaljno istraživao. Pošto je Stefan akademski slikar, dao mi je crteže sa svim ucrtanim toponima, tako da mesta koja se pominju u knjizi zaista postoje u stvarnosti, sve se može potkrepiti dokumentima - priča Ljiljana.

 

 

Jeromonah Stefan otkrio Milojkin grob

- Jeromonah Stefan otkrio je Milojkin grob, koji samo delimično virio ispod gomile kamenja, sredio ga je koliko je u tom trenutku bio u mogućnosti. Nekoliko godina kasnije kad je izašla knjiga Voda iz kamena, jedan čovek iz Australije nakon što je pročitao knjigu, došao je u Srbiju i poželeo je da sopstvenim sredstvima uredi Milojkin grob i da joj podignu spomenik, što je i učinjeno.

- Jeromonah Stefan je pokrenuo inicijativu da se Milojka proglasi svetiteljkom, a ja sam pomogla da se skupi dovoljan broj potpisa kako bi se njegov predlog sproveo u delo, ali zaista ne znam da li je to ušlo u neku crkvenu proceduru - kaže Ljiljana i naglašava da je veoma interesantno da se presveta Bogorodica uvek javlja deci, posebno iz socijalnih sredina, siročićima i siromašnim mališanima čistih srca.

Jedna od poruka presvete Bogorodice bila je, da se na mestu gde je bacila glineni krčag koji se nije razbio, podigne crkva posvećena Pokrovu presvete Bogorodice i da se tu jednog dana izgradi ženski manastir.

- Posle niza peripetija o kojima sam pisala u romanu Voda iz kamena, ta Bogorodičina želja je ispunjena. Između 20-ih i 30-ih godina ovog veka prilozima naroda podignuta je jedna crkvica, koja je više ličila na običnu seosku kuću. Tek kasnije je podignut manastir - kaže Ljiljana.

Patrijarh Irinej je ispunio Bogorodičin zavet

- Velika nova crkva i ženski manastir, osnovani su u vreme dok je blagopočivši patrijarh Irinej bio na čelu niške eparhije. Godinama nije uspevano da se izgradi crkva i osnuje manastir, sve do njegovog dolaska. Patrijarh Irinej je bio relativno nepoznat javnosti iako je bio 30 godina episkop niški i  kada je izabran za patrijarha mnogi su bili iznenađeni i pitali su se ko je on. Uvek sam govorila i danas volim da kažem - to je čovek koji je ispunio Bogorodičin zavet, čovek u čije vreme je podignuta crkva i manastir na mestu gde se ukazala Bogorodica. I nije čudo što je bio izabran od Gospoda za taj poziv - ističe Ljiljana.

Foto: Privatna arhiva

Patrijarh Irinej pričešćuje Ljiljanu Habjanović Đurović
Čudo koje je ispričao patrijarh Irinej

- Patrijarh Irinej je svakog 13. na 14. oktobar odlazio u Đunis da služi liturgiju. Pričao mi je kada je prvi put otišao u manastir Pokrova presvete Bogorodice, da je bila nezapamćena magla i veoma hladno za to doba godine, a da je pristizalo more ljudi sa svih strana. U jednom trenutku nad vernicima se nadvio oblak poput plašta i u tom krugu ispod oblaka, iako je služio liturgiju napolju, postalo je toplo. Patrijarh mi je rekao da je to trenutak kada je shvatio da je to sveto mesto koje Bogorodica posećuje i svake godine je odlazio u Đunis da služi liturgiju i kao episkop niški, a kasnije i kao patrijarh - priseća se Ljiljana reči patrijarha Irineja o ovom svetom mestu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija