• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

03.11.2021

13:40

POSLOVANJE NIS-A U DEVET MESECI 2021. GODINE - Značajno unapređeni poslovni rezultati, neto dobit 13,3 milijardi dinara

Promo

Društvo

POSLOVANJE NIS-A U DEVET MESECI 2021. GODINE - Značajno unapređeni poslovni rezultati, neto dobit 13,3 milijardi dinara

Podeli vest

U trećem kvartalu 2021. godine NIS grupa je dodatno unapredila finansijske i operativne rezultate

Neto dobit na nivou devet meseci tekuće godine iznosi 13,3 milijardi dinara, dok je u istom periodu 2020. zabeležen gubitak od 8,3 milijarde dinara. Istovremeno, pokazatelj EBITDA iznosi 38,2 milijarde dinara i takođe je višestruko uvećan jer je u uporednom izveštajnom periodu EBITDA bila 10,4 milijardi dinara. Ovi rezultati ostvareni su zahvaljujući boljim makroekonomskim okolnostima, pre svega višim cenama nafte i oporavkom potražnje, kao i sprovođenjem programa mera za unapređenje operativne efikasnosti i finansijske discipline na svim nivoima NIS grupe. Prosečna cena nafte Brent u devet meseci 2021. godine bila je 67,7 dolara za barel, što je 66 odsto više u odnosu na prosečnu cenu u periodu januar-septembar 2020. godine.

Takođe, NIS grupa je u 2021. godini nastavila sa ulaganjima u kapitalne projekte i investirala 13,1 milijardu dinara. Ukupna zaduženost NIS grupe prema bankama smanjena je 7 odsto u poređenju sa devet meseci prošle godine. Obračunate obaveze NIS grupe po osnovu javnih prihoda iznose 155,7 milijardi dinara, odnosno 18 procenata više u poređenju sa devet meseci 2020. godine. U trećem kvartalu NIS je akcionarima na ime dividende za 2020. godinu, isplatio 1.001.190.856 dinara.
Кada je reč o operativnim pokazateljima, proizvodnja nafte i gasa za devet meseci 2021. godine iznosi 890 hiljada uslovnih tona. Za prvih devet meseci ove godine puštene su u rad 34 naftne bušotine.

Obim prerade sirove nafte i poluproizvoda bio je 2,867 miliona tona što je 9 odsto više u poređenju sa uporednim izveštajnim periodom. U Rafineriji nafte Pančevo proizvedene su prve količine evrodizela sa biokomponentom i otpremljene na tržište Rumunije. Ukupan obim prometa naftnih derivata je 2,901 miliona tona što je 14 odsto bolji rezultat u odnosu na isti period prošle godine. Istovremeno, NIS je nastavio sa razvojem i unapređenjem usluga, pa je potrošačima omogućeno plaćanje računa za komunalne usluge na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama, uz pomoć IPS QR koda čiji je izdavalac Narodna banka Srbije. Unapređeni su i rezultati u oblasti HSE-a (Health, Safety, Environment), pa je indikator povreda sa izgubljenim danima (LTIF) smanjen 21 odsto u odnosu na rezultat iz devet meseci 2020. godine.

NIS je nastavio sa podrškom zajednici i u okviru programa „Zajednici zajedno“ opredelio 107,5 miliona dinara za ekološke projekte koji će biti realizovani u 12 partnerskih gradova i opština širom Srbije.

Кiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a je izjavio:

- Posle prošlogodišnje krize izazvane pandemijom COVID-19, za NIS je 2021. godina period stabilizacije. Zbog toga ulažemo značajne napore kako bismo dodatno unapredili operativnu efikasnost i očuvali finansijsku disciplinu. Naš program mera dao je efekat od 1,8 milijardi dinara na pokazatelj EBITDA u devet meseci ove godine. Na ovaj način, uz dalja ulaganja u modernizaciju NIS-a, postavljamo čvrste osnove za dalji razvoj i ostvarenje naših strateških ciljeva. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija