• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.11.2021

11:38

Prozori otvoreni, u dvorištu trešti muzika, a u kući SAHRANA! JEZIV SNIMAK IZ SRBIJE! Video

printscreen RTS

Društvo

Prozori otvoreni, u dvorištu trešti muzika, a u kući SAHRANA! JEZIV SNIMAK IZ SRBIJE! Video

Podeli vest

U Srbiji su prisutni brojni običaji, pa na koju god stranu da krenete postoji mogućnost da ćete naići na neke koji će vas ili oduševiti, ili preneraziti, a jedan od tih su i vlaški običaji

Serija "Crna svadba" koja se trenutno emituje u Srbiji prikazuje vlaške običaje koji su uzburkali javnost. Ipak, ono što retko ko zna, ili čega se retko ko seća, jeste da je ekipa RTS 1967. godine posetila vlaška sela na istoku Srbije.

Sahrana

U selu Srbovo kod Negotina snimatelji javnog servisa zabeležili su kuću sa širom otvorenim prozorima, iz dvorišta se čula muzika, a u kući se održavala sahrana

Da stvar bude bizarnija, tog dana su "sahranjivane" dve osobe - otac Dragoljub Kračunović i sin Stanko, koji je poginuo 23 godine pre toga na Sremskom frontu. Na sahrani je bila prisutna, među narikačama, sinovljeva supruga koja se u međuvremenu preudala za drugog muškarca i koji je nosio kovčeg njenog bivšeg supruga. 

Foto: printscreen RTS

Takođe, kako nalažu vlaški običaji, kada neko umre poseče se šljiva i na drvo okače delovi pokojnikove odeće.

Kako je istaknuto u prilogu RTS, smrt pokojnika predstavlja priliku da se po njemu pošalju zagrobni darovi njegovom sinu. 

Pomana, drugi praiskonski ritual za mrtve

Dok je porodica Kračunović bila u povorci, ekipa RTS je otišla u kuću Radulovića kako bi zabeležili pomanu (pomenu), drugom praiskonskom ritualu za mrtve.

U kući se spremala velika trpeza za samo jednog gosta - u čelu stola postavljen je spomenik Marina Radulovića koji je preminuo godinu dana pre toga. Kraj spomenika su bili postavljeni sud sa vodom i jedna tikvica koji su tog jutra bili deo posebnog rituala na reci.

Foto: printscreen RTS

Prema vlaškim verovanjima, spomenik se mora izraditi u roku od godinu dana od smrti jer se pokojnikova duša toliko zadržava oko groba, pa može da se preseli u spomenik, zbog čega se on i diže.

Običaj koji se kod pravoslavaca pojavljuje kao daća ili pomen, u vlaškom kraju, sa malo drugačijim obredima, naziva se pomana.

- To izgleda kao svaka pomana u vlaškom kraju. Uz taj jedan deo, gde se ide sa pratnjom, do centra sela, pa se onda ona vraća do groblja, gde se lomi okićeni barjak na kojem se nalazi njegova slika, godina rođenja i datum smrti. Ništa spektakularno se ne dešava, ali prisutna je muzika, prisutni su ljudi i sve poprima drugačiji oblik. Oni su to priredili tako da podseća na svadbu - otkrio je za Blic etnolog Aleksandar Repedžić.

Serija "Crna svadba"

Specifičan naziv došao od starog vlaškog obreda u kojem prilikom smrti mladog muškarca koji je godištem stasao za ženidbu, on biva sahranjen u svadbenom odelu, a ispraća ga verenica ili neka druga devojka odevena u venčanicu.

Priča koju prati serija počinje u malom mestu u Istočnoj Srbiji gde Mitar, inače miran i blag čovek, iznenada i na brutalan način počini masakr ubivši 12 komšija. Mitar puca sebi u glavu, ali čudnim spletom okolnosti ipak ostaje živ.

Kroz veoma izraženo prisustvo folklornih elemenata i narodnih verovanja iz ovog dela Srbije, upravo je ovaj obred jedan od prikazanih verovanja sa kojima se suočavaju i dvojica inspektora.

 

Šta je zapravo crna svadba?

- Kada neko umre mlad, bilo da je muško ili žensko, ukoliko su nevenčani, a desi se da nastradaju, onda se, u zavisnosti od porodice do porodice, praktikuje običaj crne svadbe. Obično je vezan za područje Petrovca na Mlavi i Rabrova. Običaj se dešava jako dugo, ali i jako retko u praksi danas. Pre 2004. kada sam zabeležio taj događaj, kao saradnik muzeja u Majdanpeku zajedno sa muzejom u Požarevcu, crna svadba se poslednji put odigrala 1991. godine. Tako da je jako retko da neko održi taj običaj za svoje najmilije - rekao je Repedžić.

- Tu nema pravog čina venčanja, ne postoji sam čin, jer ne može devojka stvarno da se venča za tu osobu. To se uglavnom desi nakon sahrane, nađu devojku ili momka, dogovore se, i kad se prihvati ta obaveza, neko se obavezuje da godinu dana nema seksualne odnose, da se ne zaljubi, da ne ulazi u vezu. Ona je fiktivno njegova žena ili muž u zavisnosti od pola pokojnika. Sve do raskida od crne svadbe ili tačnije, godinu dana od smrti, kada se priređuje daća, odnosno, pomana. Tada se dešava raskid crne svadbe. Okite se svatovi, kola i ide se na groblje - objasnio je etnolog Repedžić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija