• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jovana Jovanović Kulaš

17.01.2022

19:00

U ovoj kući rodio se naš poznati naučnik AMERIKANCI SE U NJEGA KUNU A U SRBIJI ZA VUJICU JEVĐEVIĆA NIKO NIJE ČUO /FOTO/

Informer

Društvo

U ovoj kući rodio se naš poznati naučnik AMERIKANCI SE U NJEGA KUNU A U SRBIJI ZA VUJICU JEVĐEVIĆA NIKO NIJE ČUO /FOTO/

Podeli vest

Ugledni hidrolog, Vujica Jevđević iz Priboja, je naučnik svetskog glasa, priznat i cenjen širom planete, dok je u Srbiji za njega malo ko čuo

Prosto je neverovatno da u našoj zemlji ne znaju za čoveka koji je u rangu Tesle, Milankovića i Pupina, dok se u Americi smatra za jednog od četiri najpoznatija naučnika koje je Srbija iznedrila.

Ekipa Informera je posetila kuću našeg čuvenog naučnika, koju je on poklonio Zavičajnom muzeju u rodnom gradu. Od meštana Priboja saznali smo neverovatne stvari o njihovom zemljaku.

Foto: Informer

Kuća Vujice Jevđevića

- Jevđević je bio osnivač državnog Kolorado univerziteta u Ford Kolinsu i na njemu radio kao profesor hidrologije. Kod njega je diplomiralo 150 studenata, od kojih je 108 doktoriralo - ponosno ističu u Priboju. 

Bio u logoru, kao i njegovi otac i deda

Nakon Sarajevskog atentata, otac Mihailo i pradeda Vukoje, su kao ugledni srpski intelektualci uhapišeni i internirani u Austrougarsku. Majka je ostala sama da gaji Vujicu. Pradeda je zbog starosti i bolesti oslobođen 1917, vratio se kući i ubrzo umro, dok je otac Mihailo oslobođen tek nakon Prvog svetskog rata.

Vujica je osnovnu školu završio u Priboju, a srednju u Sarajevu, diplomu građevinskog inženjera stekao je u Beogradu, magistrirao je 1937. u Grenoblu, kada je i projektovao branu Mavrovo u Makedoniji, a dve godine kasnije otišao je u Veliku Britaniju gde je, u Londonu i Birmingemu, radio u hidrološkim laboratorijama.

U Srbiju se vratio 1941. kada je i mobilisan, ali je u aprilu 1941. mobilisan kao rezervni oficir i zarobljen je na položaju u blizini Skoplja.

Iz Nemačke je prebačen u Italiju gde je do 1943. ostao u logoru. Nek vreme je živeo u Rimu kao slobodan građanin pod lažnim imenom Đovani Bosera, predstavljajći se kao Italijan rodom iz Tunisa. Za vreme boravka u Italiji pročitao je 30.000 stranica profesionalne literature. Juna 1944. Vujicu su na Vis prevezli Titovi komunisti jer su ga smatrali neohpodnim za posleratnu obnovu zemlje.

Foto: Informer

Vujica Jevđević
Otišao na kongres i ostao ceo život u SAD

Jevđević je 14 godina radio na razvoju elektroprivrede Jugoslavije, a bio je jedan od osnivača Instituta "Mihailo Pupin".

- Vujica je u Ameriku otišao 1958. na jedan naučni skup i tamo je ostao do kraja života. U SAD je doktorirao i učestovao u osnivanju Kolorado univerziteta na kome je kasnije radio kao profesor hidrologije. Zahvaljujući njegovom doprinosu svetskom razvoju hidrologije Šveđani su se zalagali da se Vujici dodeli nobelova nagrada. Za uspehe u istraživačkim dostignućima, u Americi mu je dodeljeno priznanje "Andrej Klark", koje je američki pandan Nobelu - kažu Pribojčani.

U Zavičajnom muzeju u priboju kažu da je Jevđević pronašao idejna rešenja za izgradnju preko 60 brana i drugih hidroloških sistema u celom svetu – Australiji, Novom Zelandu, Kini, Indiji, Tajvanu, Tajlandu, Filipinima, Indoneziji, Libanu, Japanu, Tanzaniji, Keniji, Ugandi, Etiopiji, Južnoafričkoj Republici, Brazilu, Argentini, Peruu, Kolumbiji, Venecueli, Meksiku, Kanadi, Švedskoj, Italiji, Francuskoj, Španiji, Austriji, Holandiji, Mađarskoj, Poljskoj, Portugaliji, Nemačkoj i Jugoslaviji. Govorio je četiri svetska jezika.

Vujica Jevđević preminuo je u Koloradu, a sahranjen je u manastiru Nova Gračanica u Ilinoisu. Ima tri ćerke Veru, Branku i Radu, koje žive u Americi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 2 godine

znali bi kada nam skolovanje ne bi pisali mrzitelji srbije ,pa umesto da ucimo o Americi kengurima i nacistima ,nego o nasim naucnicima slikarima kompozitorima znali bi

vladimir

pre 2 godine

O kome vi to, u Americi cenjen, a oni naši NAJVEĆI dušmani!? U Amerci i Tesla, i Milanković, i Pupin, i Jevdjević, i srpska zastava na "beloj kuči" (?) ..... i mi "saveznici" u oba svetska rata, i "spasli" petsto pilota /od koga/ II sv. ratu, pa mi bi morali po tome biti njihova 51. savezna država sa svim blagodetima progresa i napretka, a ne OPET bombardovani 1999. i kažnjeni oduzimanjem teritorije! Pa jel to nagrada za "prijateljstvo"?

Detalj

pre 2 godine

Па има једна "ситница" у биографији : "До 1996. године је сарађивао са НАТО природно научним и еколошки одељењима, у оквиру програма НАТО сарадње са источноевропским земљама. " Како је њима лако да нађу "пригодног Србина" да му се диве....

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17