• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.11.2021

11:10

VEČERAS STIŽE CIKLON, ALI I JEDNA NEOBIČNA POJAVA Meteorolog otkriva šta nas čeka posle toplog vikenda

Tanjug/Dragan Kujundžić

Društvo

VEČERAS STIŽE CIKLON, ALI I JEDNA NEOBIČNA POJAVA Meteorolog otkriva šta nas čeka posle toplog vikenda

Podeli vest

Narednih dana promenljivo, kišovito, ali i veoma toplo, za vikend i preko 15 stepeni. U ponedeljak jače zahlađenje i prve pahulje na jugu i zapadu Srbije, ali bez značajnijih snežnih padavina, tako da ćemo na pravi zimski scenraio i dalje čekati,kaže meteorolog Đorđe Đurić.

On kaže da će u noći između četvrtka i petka ciklon sa centralnog Mediterana i iz Đenovskog zaliva doneti snažan oblačni sistem oblasti Jadrana i zapadu Balkana uz obilne pljuskove sa grmljavinom.

- Ovaj ciklon potom će usloviti da se oblačni sistem sa Jadranskog mora u petak premešta i preko Srbije, pa se u svim predelima očekuje kiša, ponegde i pljuskovi. Duvaće jak, na udare i olujni jugoistočni vetar, krajem dana i uveče u slabljenju. Maksimalna temperatura biće od 7 do 11 stepeni, u Beogradu 10. U Timočkoj i Negotinskoj Krajini biće tmurno i hladnije, temperatura oko 5 stepeni - navodi on i dodaje:

Stiže ciklon
- Srbija će tokom vikenda biti pod uticajem ciklona, čiji će se centri nalaziti nad centralnim Mediteranom, zapadnom i centralnom Evropom, pa će biti veoma promenljivo vreme. Očekuje se smena sunčanih i oblačnih intervala, u subotu ujutro i kiša. U nastavku vikenda ponegde će biti i pljuskova sa grmljavinom. I dalje će duvati pojačan jugoistočni vetar, u košavskom području jak, povremeno i sa olujnim udarima. Kako će se naše područje nalaziti u prednjem delu ciklona, očekuju se snažna južna strujanja, uz priliv veoma tople vazdušne mase. Maksimalna temperatura za vikend biće od 10 do 16 stepeni, a zbog fenskog efekta južnog vetra lokalno i do 18. I dalje će hladnije biti u Timočkoj i Negotinskoj Krajini.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Lepo vreme biće do kraja novembra

Đurić navodi da, kako će se naše područje do kraja ove sedmice nalaziti u sistemu snažnog južnog strujanja, sa severa Afrike stići će i pesak iz Sahare, pa se u predelima sa kišom očekuju i čestice pustinjskog peska, što je potpuno prirodna pojava tokom aktuelne sinoptičke situacije.

- U nedelju krajem dana očekuje se novo jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz dodatno pojačanje jugoistočnog vetra. Kako će se u noći između nedelje i ponedeljka ciklon blizinom svog centra premeštati sa Jadrana preko našeg područja i Panonske nizije dalje ka centralnoj i istočnoj Evropi, očekuje se i prodor osetno hladnije vazdušne mase sa severa Evrope.
Dakle, u ponedeljak će ciklon iz centralne Evrope nastaviti put dalje ka istoku, a hladni front u sklopu njega doneće Srbiji sa severa preko Panonske nizije prodor veoma hladne vazdušne mase. U ponedeljak kišovito i osetno hladnije, u brdsko-planinskim predelima sa snegom, uz formiranje snežnog pokrivača. Počeće da duva umeren do jak severozapadni vetar. Tokom dana na severu Srbije prestanak padavina, naročito u Vojvodini, a ponegde u nižim predelima zapadne i jugozapadne Srbije kiša bi prešla u susnežicu i vlažan sneg. Maksimalna temperatura od 4 stepeni na zapadu i severozapadu do 8 na istoku i jugoistoku Srbije, u Beogradu do 5 - precizirao je Đurić.

Još ćemo sačekati na zimu


On navodi da će u utorak veoma hladno i suvo, samo tokom jutra na jugu i jugoistoku Srbije i na planinama sa slabim snegom. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura od 4 do 8 stepeni, u Beogradu do 6. U sredu otopljenje, uz skretanje vetra na pojačan jugozapadni, pa se u četvrtak očekuje toplije, ali i kišovito, nakon čega bi oko 2. decembra usledili još jedno manje zahlađenje, nakon čega bi vreme bilo uglavnom suvo, prohladno i u skladu sa kalendarom.


- I dok se narednih dana u severnim i centralnim predelima Evrope očekuju pravi zimski uslovi sa susnežicom i snegom, jugoistok Evrope i naše područje biće pod uticajem veoma tople vazdušne mase, pa će uz veoma promenljivo vreme biti i za 5 do 7 stepeni toplije od proseka za kraj novembra. Već u nedelju posle podne sa severa kreće prodor osetno hladnije vazdušne mase, pa se početkom sledeće sedmice očekuje hladnije za nekoliko stepeni od proseka, a prve pahulje mogle bi da padnu i u nižim predelima na jugu i na zapadu Srbije, dok u mnogim predelima i pored jačeg zahlađenjam sneg ne bi pao, jer bi kiša u međuvremenu prestala. Dakle i pored zahlađenja koje nas očekuje na samom kraju novembra, na onu pravu zimu i obilniji sneg ćemo i dalje čekati i takav scenario ne očekuje se ni narednih 15 dana - zaključuje Đurić.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija