• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.12.2021

17:33

CENE GASA OBARAJU REKORDE! Evropa na ivici ENERGETSKE KATASTROFE!

Društvo

CENE GASA OBARAJU REKORDE! Evropa na ivici ENERGETSKE KATASTROFE!

Podeli vest

Evropska energetska kriza postala je još gora u utorak jer su nestašica prirodnog gasa, prekidi rada nuklearne elektrane, opadanje proizvodnje energije vetra i hladno vreme podigli cene.

Cena gasa u holandskom TTF-u, referentna cena gasa za Evropu, skočila je 10% na novi rekord od 165 evra po megavat-satu nakon što je gas koji je ulazio u Nemačku u kompresorskoj stanici Malnov pao na nulu. Tokovi su preusmereni na istok u Poljsku.

Cene gasa u Evropi dostigle su rekordnu vrednost.

Ruski Gazprom je stalno smanjivao tokove gasa u Evropu pošto je sertifikacija kontroverznog gasovoda Severni tok 2 odložena verovatno do jula. Zbog smanjenog protoka gasa u Evropu komunalne kompanije su primorane da isprazne svoja skladišta gasa.

Neka komunalna preduzeća su morala da ponovo pokreću generatore fosilnih goriva kako bi izbegla prekid u mreži.

Energetska kriza se pogoršala u poslednjih nekoliko dana jer Francuska, koja je obično izvoznila energiju, sada očajnički traži uvoz, pa čak i ponovo pokreće generatore koji sagorevaju gorivo jer je najveća elektroprivreda u zemlji, "Electricite de France SA", zaustavila četiri nuklearna reaktora koji čine 10% nuklearnog kapaciteta zemlje.

Šef Blumberga u Londonu za energetiku

Cena struje za godinu dana unapred postigla je 300 evra po megavat-satu. U periodu između 2010. i 2020. godina prosečna cena po megavat-satu je bila ispod 50 evra.

Francuska struja će u februaru iznositi 1.000 evra po megavat-satu.

- Koliko je ozbiljno pokazuje linjenica da toplane zapravo počinju da sagorevaju mazut i uvoze iz svih ovih zemalja - rekao je Fabijan Roningen, analitičar u "Ristad Energi-u".

Sva neočekivana održavanja izazivaju i izuzetno visoku cenu snabdevanja, što se odražava i na tržišne cene. 30% nuklearnih kapaciteta Francuske biće van mreže u narednim nedeljama. Nemačka će sledeće godine izgubiti oko polovine svog nuklearnog kapaciteta. Kako zima na severnoj hemisferi počne, kontinent će biti u milosti majke prirode.

Još jedan problem koji se pojavio ove nedelje jeste taj što je nemačka proizvodnja energije iz hiljada vetroturbina pala na minimum jer hladno vreme opterećuje mrežu.

Energetska kriza se ubrzava i izgleda da bi mogla da se pogorša jer se očekuje da će hladno vreme potrajati narednih nedelja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vesna

pre 1 godinu

Samo tako, da evropska "gospoda" malo legne na rudu, neka padnu u kaljugu, smrznuti, gladni, zedni, u mraku! Da vide i drugu stranu zivota zlobnici bedni. I nikig ne zalim, niko nas nije zalio! Molice oni Rusiju za energente, molice za koricu hleba, za svetlost. Ne moze se vecno ciniti zlo! Dođe vreme na naplatu.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20