• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

29.12.2021

08:56

KATASTARSKI ALARM ŠTITI OD PREVARA! Evo kako funkcioniše digitalni sistem ako neko pokuša zloupotrebu

Društvo

KATASTARSKI ALARM ŠTITI OD PREVARA! Evo kako funkcioniše digitalni sistem ako neko pokuša zloupotrebu

Podeli vest

Građani će od sada dobijati obaveštenje u trenutku, ako neko zlonamerno pokuša da napravi bilo kakvu izmenu na njihovoj nepokretnosti u katastru

"Katastarski alarm" je najnovija aplikacija koju je Republički geodetski zavod uveo. Kako iz ove institucije kažu, cilj je da vlasnika ili bilo koga ko ima pravni interes alarmira o svim promenama u vezi sa nepokretnošću.

Vlasnici će biti informisani ako neko pokuša da podnese zahtev za promenu vlasništva ili upis zabeležbi i tereta, vođenje sudskog spora, ispravku greške, kao i bilo koji drugi postupak koji može da nanese štetu vlasniku i ugrozi njegova prava.

- Nepokretnosti upisane u katastar više ne mogu da budu predmet prevara, duplih prodaja, ugrožavanja prava vlasništva nad nepokretnostima ili drugih malverzacija, jer sada digitalni sistem RGZ-a to automatski detektuje i alarmira - objašnjavaju u RGZ.

Da bi korisnik dobijao informacije o svim promenama na nepokretnosti koju prati, potrebno je da popuni zahtev na sajtu RGZ-a verifikovan elektronskim potpisom, a sva obaveštenja će mu stizati putem elektronske pošte bez odlaska na šalter ili svakodnevnog proveravanja u aplikaciji e-katastar na sajtu RGZ-a.

- Masovna primena ove aplikacije direktno će uticati na promenu loših navika u društvu poput pokušaje reketiranja vlasnika nepokretnosti i korišćenje pravnog okvira za prevare - tvrde u RGZ-u.

- Kreiranjem "Katastarskog alarma" zaokružili smo sistem koji efikasno štiti prava građana nad nepokretnostima. Taj sistem obuhvata korišćenje e-pečata, servisa za potvrđivanje autentičnosti elektronskih dokumenata i najmoderniju aplikaciju za odbranu od sajber napada.

Kako naši sagovornici kažu, svojim digitalnim servisima RGZ je pojačao odbranu od korupcije i uveo politiku nulte tolerancije za iznudu - reket.

- Da bi se problem u potpunosti rešio, intenzivirali smo saradnju sa MUP - kažu nadležni u Katastru. - Apelujemo na vlasnike nepokretnosti da koriste "Katastarski alarm" kako bi pravovremeno mogli da prijave MUP i sudovima lica koja zloupotrebljavaju podnošenje zahteva da bi pribavili protivpravnu korist i napravili štetu. Katastar nepokretnosti mesto je u sistemu državne uprave koje identifikuje sve prevare i propuste nastale pre postupka upisa. Novim uslugama stavili smo tačku na pokušaje zloupotrebe unutar sistema zemljišne administracije van katastra, a koji ugrožavaju vlasnike.

PO SIGURNOSTI VEĆ POZNATI

Relevantne međunarodne organizacije, i pre uvođenja ovog sistema, svrstale su Srbiju na deseto mesto u Evropi i četrnaesto globalno po sigurnosti vlasništva, a sa ovim sistemom, koji je jedinstven u svetu, Srbija je utvrdila svoju lidersku poziciju u toj oblasti - kažu u RGZ.

- Građanima i svim investitorima obezbedila je najveći stepen pravne sigurnosti za sve nepokretnosti upisane u katastar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija