• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/BETA

05.01.2022

07:59

POSKUPELA UPLATA STAŽA, EVO KOLIKO SADA IZNOSI NAJJEFTINIJI! PIO fond: Od januara na snazi NOVE osnovice za osiguranje

Informer

Društvo

POSKUPELA UPLATA STAŽA, EVO KOLIKO SADA IZNOSI NAJJEFTINIJI! PIO fond: Od januara na snazi NOVE osnovice za osiguranje

Podeli vest

PIO saopštio nove osnovice osiguranja

Republički fond za penzijsko i invaligdko osiguranje objavio je danas da od uplate za januar ove godine važe nove osnovice osiguranja, koje su za 8,72 odsto više nego prethodne godine, a građani mogu da se opredele za jednu od 13 osnovica osiguranja, nezavisno od stručne spreme koju imaju.

Po Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, najniža osnovica osiguranja iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade za prethodnih 12 meseci, što je 30.880 dinar, a najviša pet prosečnih plata, odnosno 441.140 dinara, stoji u saopštenju.

Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje je 25 odsto, što znači da će se mesečni izdatak za samostalnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje kretati u rasponu od 7.720 do 110.285 dinara.

Iznosi osnovica osiguranja i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje važe za celu 2022. godinu i dostupni su građnima na sajtu Fonda i na oglasnim tablama u filijalama.

Iz Fonda PIO podsećaju gradjane koji se opredele za samostalnu uplatu doprinosa po osnovu člana 15 Zakona o PIO da je rok dospelosti 15. u mesecu za prethodni mesec.

Jednom izabrana osnovica može se promeniti, pod uslovom da se podnese novi zahtev. Takođe, građani koji ne žele više da uplaćuju samostalno doprinose u obavezi su da podnesu zahtev za prestanak uplate.

Foto: Informer

 

Pravo na samostalnu uplatu doprinosa imaju sva lica koja su van osiguranja, a to su sledeće kategorije:nezaposleni, studenti, domaćice, djaci, ali samo pod uslovom da su stariji od 15 godina, da imaju prebivalište u Srbiji. Takođe, potrebno je da nisu korisnici penzije ostvarene u Srbiji ili u državi sa kojom je zaključen medjunarodni ugovor o socijalnom osiguranju i da nije nastupio neki od slučajeva po osnovu kojih se ostvaruje pravo.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija