• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.Gligorijević

14.01.2022

16:10

PREDUZELI SMO SVE, ALI DEVOJČICI NIJE BILO SPASA! Potresne reči lekara o Anđelinoj borbi protiv PODMUKLOG VIRUSA!

Informer

Društvo

PREDUZELI SMO SVE, ALI DEVOJČICI NIJE BILO SPASA! Potresne reči lekara o Anđelinoj borbi protiv PODMUKLOG VIRUSA!

Podeli vest

Šesnaestogodišnja devojčica Anđela Petrović iz Sevojna preminula je 11.januara ove godine na Institutu za majku i dete u Beogradu od posledica korone

Devojčica je posle četiri meseca borbe protiv korone izgubila bitku. Ova vest je potresla sve u Sevojnu i u Užicu, kao i zdravstvene radnike koji su brinuli u njoj u užičkoj bolnici. Načelnica dečije pedijatrije u užičkoj bolnici dr Dare Savić Božović kaže da se nadala da će se dete izboriti sa bolešću, ali na žalost da njen slabašni organizam nije uspeo da dobije bitku.

- Devojčica je početkom septembra dobila infektivnu mononukleozu. Imala je upalu grla, ali je bila negativna na koronu. Lečena je antibioticima. Međutim, u početkom oktobra stanje joj se pogoršalo. Na testu se pokazalo da je pozitivna na Kovid, a verovatno je virus uspeo da ja savlada jer je njen imuni sistem potpuno pao usled bolesti koju je već imala. Dobila je obostranu upalu pluća i smeštena je kod nas. Bila je kiseoničkoj potpori i stabilna – kaže dr Dara Savić Božović.

Ali, devojčicino stanje se pogoršalo posle nekoliko dana, pala joj je saturacija kiseonika.

- Naglo joj je pala saturacija i to je bio početak citokinske oluje. Upala pluća joj je bila još veća. Odmah smo je poslali za Institu za majku i dete u Beograd – dodala je dr Dara.

Na Institutu je smeštena na odeljenje pulmologije.

- Ona je bila jedno od tri deteta na Institutu koja su se borila sa koronom. Nekako je uspela da izdrži tih nekoliko meseci. U početku je bila stabilno, ali je posle bila u veštačkoj komi i na mehaničkoj ventilaciji.

Foto: Z.G.

 

Profesor dr Predrag Minić sa Instituta je rekao da su je u novembru probudili iz veštačke kome, da je bila svesna i pitala kada će kući. Slala mi je i poruke. On je rekao da je zadovoljan, ali da nije još sve gotovo. Čas joj je bilo bolje, čas gore. Na kraju njen mali organizam nije mogao da se izbori. Korona joj je pojela pluća – kaže sa tužnim glasom dr Dara.

Saznajemo da joj je i majka, kada je Anđela dobila koronu, bila pozitivna na virus. Devojčica je sahranjena 14. januara na groblju u Sevojnu.

Bila je učenica treće godine Ekonomske škole u Užicu. Dr Dara, ali i svi koji su je poznavali kažu da je Anđela imala ime koje joj odgovara – da je bila pravi anđeo od deteta.

Dr Predrag Minić: Sve smo preduzeli devojčioci nije bilo spasa!

Pulmolog prof. dr Predrag Minić s Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" potvrdio je saznanja da je na tom Istitutu preminula devojčiča (16) iz Užica, nakon četiri meseca borbe sa kovidom na respiratoru. Minić je rekao da su sve preduzeli, ali da za devojčicu nije bilo spasa.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija