• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

17.01.2022

13:58

STARI VIRUS SE VRATIO U VRTIĆE! Veliki broj ZARAŽENE DECE, na udaru i nevakcinisani roditelji!

TopPres

Društvo

STARI VIRUS SE VRATIO U VRTIĆE! Veliki broj ZARAŽENE DECE, na udaru i nevakcinisani roditelji!

Podeli vest

U vrtićima bukte ovčije boginje, a na udaru su i nevakcinisani roditelji

Pedijatri u poslednjih mesec dana beleže četvorostruko veći broj zaraženih mališana nego što je to ranijih godina bilo uobičajeno za ovaj period.

Razlog povećanja još nije jasan, a strahuje se da će najmlađi virus ovčijih boginja preneti na svoje roditelje koji nisu preležali ovu infekciju, koja u odraslom dobu može da bude okidač za pojavu komplikacija i trajnih posledica.

Načelnica pedijatrije Doma zdravlja Palilula, dr Aneta Jovanović kaže da varičela najčešće pogađa mlađu decu, uzrasta oko tri godine:

Foto: Informer

Bukte ovčije boginje u vrtićima

- Kod većine mališana dominira uobičajena klinička slika za ovčije boginje: malaksalost, blago povišena telesna temperatura i pojava ospi po celom telu. Terapija je simptomatska i podrazumeva pranje kožnih promena sapunom i vodom, snižavanje temperature i nanošenje krema koja ublažavaju svrab i blago "hlade" kožu. Neophodno je stalno praćenje deteta, jer kod šest do osam odsto njih mogu da se pojave teži simptomi infekcije. To su visoka telesna temperatura, upala pluća, uva, pa čak i meningitis.

Vakcinacija najsigurnija zaštita

Ona kaže da je vakcinacija najsigurnija zaštita:

- Vakcina protiv varičele obavezna je za decu za koju pedijatar proceni da su u riziku i za osnovce od šestog razreda koji je nisu preležali. Svi drugi ukoliko se odluče da njihovo dete primi vakcinu moraju sami da snose troškove.

Doktor Dejan Jonev, pedijatar Doma zdravlja Čukarica, kaže da je varičela među decom prisutna tokom cele godine, ali da se tokom zimskih meseci masovnije širi zbog boravka u zatvorenom:

- To je virus koji se kao i većina drugih prenosi kapljičnim putem, tako da je često umivanje, ispiranje nosa i pranje ruku dobra prevencija.

Pedijatar Jonev očekuje da će se i u dispanzerima za odrasle pojaviti veći broj onih koji traže pomoć zbog ove infekcije. Ona je kod odraslih pacijenata mnogo dramatičnija, jer ospe pokrivaju veći deo kože i posledice su mnogo učestalije.

Foto: Shutterstock

Vakcina protiv varičele najsigurnija zaštita

Posebno upozorava na dodatnu bakterijsku infekciju, pišu Novosti.

- Kada varičela oslabi imunitet može da dođe do bakterijske infekcije ospi i zato je važno što češće pranje promena sapunom i vodom, mirovanje i simptomatska terapija - navodi dr Jonev.

Virus varičele nakon infekcije trajno se nastanjuje u ljudskom organizmu i može ponovo da se aktivira usled pada imuniteta, stresa i bilo koje druge infekcije koja obara imunološki odgovor. Ponovna infekcija virusom varičele naziva se herpes zoster. On se ispoljava u obliku grupisanih plikova na koži koji se protežu uzdužno, prateći nerve kičme. Ceo proces može da bude popraćen povećanjem limfnih čvorova koji se nalaze u blizini. Herpes zoster se javlja, uglavnom, kod odraslih osoba, a kod dece samo u izuzetnim okolnostima. Najčešće se javlja u starosnoj dobi između 60 i 70 godina. Češće se dešava kod osoba koje boluju od hroničnih bolesti.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija