• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

20.01.2022

23:20

PORED KOVIDA HARA I VIRUS VARIČELA! Opasan sudar boginja i korone!

Društvo

PORED KOVIDA HARA I VIRUS VARIČELA! Opasan sudar boginja i korone!

Podeli vest

Posebno se strahuje što će deca varičele preneti na roditelje koji nisu preležali ovu infekciju i nisu vakcinisani protiv korone

Srbiji preti opasan sudar ovčijih boginja i korone, upozoravaju lekari! Iako je ovaj period zime karakterističan za širenje boginja, u poslednjih nekoliko dana zaraženo je čak četiri puta više dece nego ranijih godina.

Teške posledice
Kod ovčijih boginja u težim slučajevima može doći do upale pluća, zapaljenja malog mozga, a iste posledice javljaju se i kod korone
Žarko Ranković

Posebno se strahuje, dodaju stručnjaci, što će najmlađi varičele preneti na svoje roditelje koji nisu preležali ovu infekciju i nisu vakcinisani protiv korone, što može da izazove ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Jonev: Boginje opasnije za odrasle

Da svaki dan raste broj dece zaražene boginjama potvrdio je i pedijatar Doma zdravlja Čukarica dr Dejan Jonev.

- To je virus koji se kao i većina drugih prenosi kapljičnim putem i zato imamo povećan broj obolele dece. Očekujem da će se i u dispanzerima za odrasle pojaviti veći broj onih koji traže pomoć zbog ove infekcije. Varičele kod odraslih pacijenata stvaraju mnogo ozbiljnija stanja. Pored toga što osip sporije prolazi, usled oslabljenog imuniteta može doći do oštećenja respiratornih organa, ali i srca - navodi dr Jonev.

Udar na imunitet

Zbog dramatične situacije sa epidemijom koja poslednjih dana bukti u našoj zemlji, epidemiolog dr Radmilo Petrović upozorava da klinička slika, ukoliko dođe do sudara boginja i korone, može biti katastrofalna. Prema njegovim rečima, podjednako su ugroženi i deca i stariji.

Varičela ubija organizam
i nakon izlečenja

Virus varičele nakon infekcije trajno ostaje u ljudskom organizmu i može ponovo da se aktivira usled pada imuniteta, stresa i bilo koje druge infekcije koja obara imunološki odgovor.

- Ponovna infekcija virusom varičele naziva se herpes zoster. On se ispoljava u obliku grupisanih plikova na koži koji se protežu uzdužno, prateći nerve kičme. Ceo proces može da bude propraćen povećanjem limfnih čvorova koji se nalaze u blizini. Herpes zoster se javlja uglavnom kod odraslih osoba, a kod dece samo u izuzetnim okolnostima - objašnjava epidemiolog dr Radmilo Petrović.

- Virus ovčijih boginja je jako opasan i štetan za organizam i bukvalno uništava imunitet. Još gore je kada infekcija napadne starije osobe koji nisu ranije preležale boginje, jer se kod njih situacija može mnogo zakomplikovati. Ukoliko se osoba sa boginjama i već oslabljenim imunitetom zarazi koronom, to već može ozbiljno da ugrozi zdravlje. U tom slučaju ni po koju cene ne smete se lečiti kod kuće, već odmah potražite stručnu pomoć u kovid ustanovi - naglašava dr Petrović.

Infektolog prof. dr Žarko Ranković kaže za Informer da je najveći problem što oba virusa na početku imaju gotovo identične simptome, pa ih je teško razlikovati.

- Pre izbijanja crvenih tačkica po telu javljaju se malaksalost, bolovi u mišićima, povišena temperatura, curenje iz nosa. Gotovo isto kao kod kovida. Tek kada se pojave ospe, jasno je o čemu se radi. Ali i nakon toga, bez obzira što znate da imate boginje, vrlo lako možete "pokupiti" i koronu, s obzirom da je epidemija u jeku. Zato je moj savet da ukoliko tegobe ne prolaze i stanje bude sve gore, obavezno se javite lekaru kako biste se podvrgli testiranju na koronu i dobili adekvatnu terapiju - napominje prof. dr Ranković.

Komplikacije boginja i korone:


- uništavanje imuniteta
- upala pluća
- upala uha
- zapaljenje malog mozga
- neurološki ispadi

Fatalne posledice

Na pitanje kakve se komplikacije mogu javiti ukoliko dođe do udara oba virusa, on odgovara:

- Obe infekcije same po sebi su izuzetno opasne i izazivaju teške komplikacije. Kod ovčijih boginja u težim slučajevima može doći do upale pluća, zapaljenja malog mozga, neuroloških problema, gubitka sluha.... a iste posledice može da izazove i korona. Zato je veoma važno vakcinisati se, poštovati epidemiološke mere i ići kod lekara, a ne lečiti se na svoju ruku.

Sličnosti i razlike

  • simptomi korona varičele
  • temperatura da da
  • bolovi u mišićima da da
  • malaksalost da da
  • curenje iz nosa da ponekad
  • kašalj da ponekad
  • crvenilo po telu/plikovi ne da
  • inkubacija 2-3 dana 2-3 nedelje



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ISTRAŽIVANJA POKAZALA! Količina OVOG SASTOJKA U TELU otkriva da li će neko umreti od korone! Sve može da se sazna preko JEDNOG testa!
Društvo

ISTRAŽIVANJA POKAZALA! Količina OVOG SASTOJKA U TELU otkriva da li će neko umreti od korone! Sve može da se sazna preko JEDNOG testa!

Omikron hara svetom, prema poslednjim informacijama u Francuskoj je samo za 24 sata inficirano pola miliona ljudi, a situacija je i kod nas zabrinjavajuća. Beležimo rekorde po broju novozaraženih, ali utehu pružaju reči stričnaka koji napominju da je nova mutacija korone manje opasna, iako zaraznija, kao i da bi uskoro trebalo da se završi ova pandemija kovida

19.01.2022

19:25

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija