• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M. - M. M. D.

21.01.2022

09:00

NA ČEMU SU OVI?! HRVATI ZAKONOM OTIMAJU NOVAKA! Idiotski odgovor komšija na srpski propis o kulturnom nasleđu!

Tanjug/AP

Društvo

NA ČEMU SU OVI?! HRVATI ZAKONOM OTIMAJU NOVAKA! Idiotski odgovor komšija na srpski propis o kulturnom nasleđu!

Podeli vest

Posle Ive Andrića i Nikole Tesle, zvanični Zagreb planira da i Novaka Đokovića proglasi za Hrvata, i to usvajanjem posebnog zakona!?!

Predlog zakonskog propisa kojim bi se od Srbije "oteo" Đoković došao je kao odgovor Zagreba na novi srpski Zakon o kulturnom nasleđu, kojim se štite umetnička dela Srba katolika iz Dubrovnika.

Hrvati prete

Somnabulnu ideju o "otimanju" najboljeg srpskog i svetskog sportiste izneo je hrvatski akademik Ranko Matasović, profesor na Odseku za lingvistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta. On predlaže da Hrvatska pod hitno donese "zakon o sportskom nasleđu", kojim bi se dokazalo da je Novak Đoković hrvatski teniser!?!

- Novak je staro hrvatsko ime, a Đokovićevi deda i baba su iz Vinkovaca - "objasnio" je Matasović.

BRITANCI STOJE IZA PUČA U CRNOJ GORI?! Krivokapić je slepo ispunjavao sve što od njega traže, ali... NIJE ZADOVOLJIO! ĐUKANOVIĆ JE NJIHOV IGRAČ!

Hrvatska je, istovremeno, zbog novog Zakona o kulturnom nasleđu tužila Srbiju Evropskoj komisiji jer smatra da naša zemlja prisvaja hrvatsku kulturnu baštinu!? Njih zapravo najviše boli to što srpskom književnom nasleđu pripadaju i dela Srba katolika iz Dubrovnika, poput Marina Držića i Ivana Gundulića!

Na novi srpski zakon reagovali su Institut za jezik i jezikoslovlje i Matica hrvatska, a zatim je hrvatski evroposlanik Karlo Resler o tome obavestio komesara Olivera Varheljija i komesarku za kulturu Mariju Gabrijel. On je zatražio i od Evropske komisije da reaguje, a čak je zapretio da zbog ovoga Srbija nikada neće postati članica EU!?!

SANU: I srpsko i hrvatsko dobro

U srpskom Ministarstvu kulture i informisanja istakli su da odredbe novog zakona ne znače da Srbija spori da je stara dubrovačka književnost deo i kulturnog nasleđa Hrvata.
- Utvrđeno je da je stara dubrovačka književnost jedinstvena pojava kod Južnih Slovena, koja ima svoje osobenosti i predstavlja zajedničko dobro. Na osnovu jezika na kom je napisana može istovremeno da bude i srpska i hrvatska. Isto stanovište zastupali su i poznati Dubrovčani od Matije Bana i Valtazara Bogišića u 19. veku do Milana Rešetara i Petra Kolendića u 20. veku, a svi su oni bili članovi Srpske akademije nauka i umetnosti. Smatramo da se upravo na primeru dvojnog nasleđa, zajedničke jezičke prošlosti i odnosa prema književnoj baštini, najbolje prepoznaju evropske vrednosti i perspektive dobrosusedskih odnosa - kažu oni.

Istoričar Aleksandar Raković objasnio je da, prema istorijskim činjenicama, dela dubrovačke književnosti zaista pripadaju srpskom narodu.

DRAŽA NIJE UBIO TITA JER JE MISLIO DA JE RUS - LEKA RANKOVIĆ OTKRIO ISTINU DOBRICI ĆOSIĆU I GLIŠIĆU! Sve što znamo o partizanima i četnicima sada je...

- Nije tačno da sporna dela pripadaju samo Hrvatima. U Dubrovniku se značajan broj stanovnika izjašnjavao kao katolički Srbi, njih čak više od 30.000. Bilo je i pravoslavnih Srba, ali manje. Zbog toga, prema istorijskim činjenicama, kulturna baština tog perioda pripada srpskom narodu i tu nema ničeg sporno. Besmisleno je to sadašnje prisvajanje sa hrvatske strane. Možemo reći da je to i kulturna baština Hrvatske, jer se Dubrovnik danas nalazi u ovoj zemlji, ali se nikako ne može reći da je to kulturna baština samo hrvatskog naroda - jasan je Raković.

Oteli nam i bećarac

Miodrag Linta, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, kaže za Informer da je zagrebački filolog Ranko Matasović izneo veoma neozbiljan komentar da je Đoković "hrvatski teniser".

- Od dolaska HDZ-a na vlast 1990. godine traje ubrzani proces otimanja svega što je srpsko. Tako su ojkače, vrličko kolo i bećarac, iako su čista srpska kulturna baština, upisani u Uneskovu listu kao deo kulturne baštine Hrvatske. Što se tiče Zakona o kulturnoj baštini, slažem se sa stavom SANU i Matice srpske, koji dubrovačku književnost smatraju zajedničkom baštinom jer je štokavsko narečje osnova savremenog srpskog jezika. Činjenica je da je srpski jezik prisutan u Dubrovačkoj republici od njenog osnivanja. Štamparije u Dubrovniku su knjige štampale na ćirilici. Srpski tragovi u kulturi i književnosti Dubrovnika jesu veoma stari i kontinuirano ih je bilo u svim vekovima njenoga postojanja, do prvih godina 19. veka. O starini prisustva srpskih tragova govori i činjenica da je jedan deo teritorije Dubrovačke republike sve do četrdesetih godina 14. veka pripadao srpskoj državi - kaže Linta.

Dubrovački trag u Beogradu

Dubrovački trag u srpskoj književnosti i kulturi je dubok. Taj trag u Beogradu je vidljiv i u gradskim toponimima.
Tako je Banovo brdo dobilo naziv po Matiji Banu, Srbinu katoliku iz Dubrovnika koji se prvi naselio u tom kraju prestonice. U Beogradu i dan-danas postoje Držićeva, Palmotićeva ulica, Gundulićev venac, a Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić" i Astronomsko-društvo "Ruđer Bošković" svoje nazive duguju slavnim Dubrovčanima.
Opšte je poznato i da je u Beogradu, kao i u mnogim drugim gradovima širom Srbije, još od srednjeg veka postojala velika dubrovačka trgovačka kolonija, koja se naročito razvijala u doba despota Stefana Lazarevića. 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mare

pre 2 godine

Živ čovek pa valjda nema potrebe niko da prisvaja. Zna čovek šta je. na kraju krajeva roditelji mu živi. Debili

Rade R

pre 2 godine

Nisu Hrvati "na nečemu"! Oni su tako učeni od rođenja, to je "bolest"! Usađuje im se ustaštvo odmah po rođenju! Ne svima naravno! Samo većini!

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija