• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.01.2022

10:00

POČEO SA RADOM MEĐUNARODNI PORTAL ORTHODOXFRIENDS.GLOBAL (PRAVOSLAVNI PRIJATELJI) SA SEDIŠTEM U JAGODINI

G.J.

Društvo

POČEO SA RADOM MEĐUNARODNI PORTAL ORTHODOXFRIENDS.GLOBAL (PRAVOSLAVNI PRIJATELJI) SA SEDIŠTEM U JAGODINI

Podeli vest

Portal orthodoxfriends.global u poseti Koptskoj pravoslavnoj crkvi u Hurgadi

Na pravoslavni Božić ove godine počeo je sa radom Portal međunarodnog karaktera orthodoxfriends. global, čiji je osnivač medijsko udruženje „Pravoslavni prijatelji“, punog naziva „Pravoslavni prijatelji -  Pravoslavnыe druzья - Orthódoxoi fíloi“, a koji ima za glavni cilj promovisanje saradnje među pravoslavnim zemljama i narodima. Portal emituje svoje sadržaje na srpskom, ruskom, grčkom i engleskom jeziku i upravo zbog svog internacionalnog karaktera naziv Portala na Google je orthodoxfriends.global, a dostupan je i na Faceboku i Instagramu.

Sedište ovog portala je u Jagodini, a osnivači su novinar Stevo Grkinić i novinar i kulturni radnik Milan Jakovljević. Portal ima široku mrežu saradnika u Srbiji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Republici Srpskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Velikoj Britaniji, SAD, Rusiji, Austriji, Egiptu… Prva poseta, odmah po osnivanju, bila je katedrali Svetog Shenouda Koptske pravoslavne crkve u Hurgadi, u egipatskoj regiji Crveno more. U Hurgadi danas živi 270 000 stanovnika, od kojih su 40 posto ili oko 100 000 pravoslavni Kopti. Ova crkva je za vreme bivših vlasti u Egiptu bila na meti ekstremista, ali već godinama, odnosno dolaskom na vlast generala El Sisija, pravoslavni u Egiptu nemaju problema. Koptska pravoslavna crkva u Hurgadi jeste sa svih strana i danas okružena policijskim punktovima, ali definitivno nemate osećaj da tu ima nekih problema. Nalazi se u starom delu Hurgade i preporuka je turistima iz Srbije da je posete, a iz svakog hotela će vas taksisti odvesti na ovo, lepo i prijatno versko mesto. Inače Hurgada ima 4 škole za rusku djecu, a to su: Galaxy (Sozvezdie), Naše tradicije (Naši tradicii), Dina (Dina) i Svet znanja (Mir znanij) (Ruska škola Hurgada ), a 2017. godine je otvoren ruski konzulat u Hurgadi.

KO SU KOPTI

O Koptima, tom drevnom narodu se malo zna u našim kajevima i uglavnom se sve svodi na to da se radi o narodu pravoslavne vere. Egipat ima oko 110 000 0000 stanovnika, a pravoslavnih Kopta ima oko 10 000 000. Deo srpske javnosti je za Kopte prvi put čuo kada je generalni sekretar UN, od 1992. do 1996, bio Egipatski Kopt Butros Butros Gali. Treba znati da Kopti ne pripadaju pravoslavnoj crkvi kojoj pripada Srpska pravoslavna crkva i sve druge crkve istočno-pravoslavne vere, zato što su Kopti specifična grana pravoslavlja, pripadnici tzv. dohalkidonske crkve, kao i vernici Etiopske, Eritrejske, Jermenske, Sirijske i Indijske crkve, poznate kao orijentalno-pravoslavne, odnosno monofizitske. Razlika između njihovog pravoslavlja i istočno-pravoslavnog jeste u hristološkom učenju: za njih je Hristova priroda samo božanska, dok je za druge pravoslavce Hristova priroda dvojna, božanska i ljudska. Razlike nisu nepremostive, ali je u fokusu pomirenja hrišćana prvenstveno bilo obnavljanje jedinstva pravoslavaca i rimokatolika, dok je ujedinjenje pravoslavaca nekako uvek padalo u drugi plan.

Zato smo i posetili Koptsku pravoslavnu crkvu u Egiptu. Kopti su inače autohtoni Egipćani, pravi egipatski hrišćani koji su živeli u direktnoj liniji sa faraonskom tradicijom. Njihovu crkvu zasnovao je, prema starim izvorima, Sveti Marko jevanđelista, a njihov jezik predstavlja poslednji stadijum razvoja starog egipatskog jezika, obogaćenog grčkim, u vremenu osvajanja Aleksandra Velikog. Drevni Egipćani su preci Kopta, koji su nastavljači te drevne civilizacije. Kopti, kao potomci hamitskih Egipćana ni posle arapskog ni posle turskog osvajanja nisu promenili veru. Kopt je istovremeno i verska i etnička odrednica. Kopti imaju svoj koptski jezik, ali se njegova upotreba zadržala samo u bogosluženju Koptske pravoslavne crkve koja okuplja oko 90 odsto egipatskih hrišćana. Inače Kopte je lako prepznati po jednom detalju, a to je da se koptskoj deci, otkad su Arapi zagospodarili Egiptom, tetovira krst ispod dlana desne ruke, zbog čega im nije lako da pređu u drugu veru, što se, inače, retko događa. Oni imaju vizuelnu oznaku svog hrišćanskog identiteta koji se ne može sakriti. Njihovom održanju pomoglo je i to što su Kopti bili jako obrazovani, sposobni i bogati trgovci i kao takvi su često bili savetnici na dvorovima islamskih osvajača, isto kao i Grci. Vaše sugestije za naš Portal možete slati na email info@orthodoxfriends.global


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija