• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Aleksandra Gazivoda

02.02.2022

09:00

Farmaceut Branislava Daskalović, iz Hemofarma, savetuje: Zatvor mora da se leči!

Hemofarm

Društvo

Farmaceut Branislava Daskalović, iz Hemofarma, savetuje: Zatvor mora da se leči!

Podeli vest

Svaka šesta osoba na svetu ima problem sa neredovnim pražnjenjem creva i ova je neprijatna pojava tri puta češća kod žena. Zatvor vodi ka narušavanju zdravlja celog organizma i zato budite svesni opasnosti i reagujte na vreme

Bilo bi idealno da od uzimanja hrane do pražnjenja creva prođe 12 ili najviše 48 sati. Naše telo se oslobađa otrova i nepotrebnih neprerađenih materija tako što ih šalje u creva koja bi trebalo da otpad izbace napolje. Ali ako patite od zatvora, metabolički otpad ostaje u crevima, narušava se crevna flora, a nakupljeni toksini putem krvi stižu do svih organa.

- Svakodnevno pražnjenje creva jedan je od temelja našeg dobrog zdravlja, a konstipacija, međutim, narušava zdravlje celog organizma. Ukoliko se creva ne prazne redovno, javljaju se hemoroidi, nadutost, bolovi u stomaku, gasovi se gomilaju u crevima zajedno sa toksinima, slede glavobolja, malaksalost. Zato budite svesni opasnosti i regaujte na vreme – upozorava magistar farmacije Branislava Daskalović, direktor CHC prodaje za Zapadni Balkan iz Hemofarma.

Foto: Hemofarm

Branislava Daskalović, farmaceut

Do zatvora najčešće dolazi usled ishrane siromašne vlaknima i preterivanja u uzimanju mlečnih proizvoda,posebno masnih sireva, zatim mesa, jaja, suhomesnatih prerađevina, dakle hrane koja usporava proces varenja.Neke studije upozoravaju da i čokolada u većim količinama može izazvati poremećaj. Pojavi zatvora svakako doprinosi i dugotrajno sedenje, nedovoljna fizička aktivnost, loša navika zadržavanja stolice , ali i neki lekovi.

- Pojedini antidepresivi mogu izazvati pojavu zatvora, pa ukoliko primetite takav problem obavestite svog lekara i zamolite da vam promeni lek. Konstipaciju mogu izazvati i neki lekovi protiv bolova, zatim antihistaminici koje koristimo protiv alergija, kao i lekovi protiv visokog krvnog pritiska. Diuretici, na primer, snižavaju krvni pritisak podstičući ispuštanje urina, a voda je potrebna da bi stolica bila mekša i da bi se sadržaj iz creva lakše izbacio– objašnjava naša sagpovornica.

I neke bolesti su često praćene pojavom zatvora.

- Dijabetes, Multipla skleroza, Parkinsonova bolest, Depresija, često mogu biti praćeni problemom neredovnog pražnjenja creva.Zatvor se često javlja i tokom trudnoće. Američke studije sa "Harvard Medical School" u Bostonu., upozoravaju i da slabija aktivnost štitaste žlezde, hipotiroidizam, usporava metaboličke procese, usporava varenje,pa je preporuka da se kod mladih ljudi koji imaju problema sa konstipacijom, proveri funkcija štitaste žlezde – kaže farmaceut Branislava Daskalović.

Zatvor nije bezazlena pojava i mora da se leči.

- Pre svega promenite životne navike.Jedite što više svežeg voća i povrća, zatim kuvanu hranu i neka vam obroci budu manji i češći .Pijte 2 litre vode dnevno da sprečite dehidrataciju. Krećite se, vežbajte. Ne odlažite pražnjenje creva kada osetite potrebu. Ako sve to ne pomogne zatražite savet lekara i koristite isključivo laksativ koji vam lekar propiše. Nemojte koristiti laksative na svoju ruku, posebno ne u dužem vremenskom periodu, jer zloupotreba laksativa može izazvati zavisnost, što znači da vaša creva u tom slučaju neće pravilno funkcionisati bez njih – poručuje Branislava Daskalović iz Hemofarma


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17