• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.02.2022

12:01

Nakon osam decenija Ruski naučni institut u Srbiji obnovio svoju delatnost,  uz podršku "Gasprom njeft"-a

Gasprom njeft

Društvo

Nakon osam decenija Ruski naučni institut u Srbiji obnovio svoju delatnost, uz podršku "Gasprom njeft"-a

Podeli vest

U Ruskom centru za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu održana je prezentacija Ruskog naučnog instituta (RNI) koji je nakon osam decenija od zatvaranja obnovio svoju delatnost.

 "Gasprom njeft" je podržao obnavljanje rada instituta, čija je delatnost usmerena na proučavanje ruskog nasleđa u Srbiji, popularizaciju zajedničke istorije dveju zemalja i pružanje podrške naučnicima u proučavanju istorije, jezika i kulture Srbije i Rusije.

Foto: Gasprom njeft


Kao najveći strani investitor u Srbiji "Gasprom njeft" više od jedne decenije realizuje programe u oblasti kulture, obrazovanja i očuvanja istorijskog nasleđa dveju zemalja. Zahvaljujući podršci kompanije izrađen je monumentalni mozaik glavnog pravoslavnog hrama na Balkanu – Hrama Svetog Save, pružena je pomoć u rekonstrukciji Ruske nekropole u Beogradu, podržani su kulturno-obrazovni projekti, uključujući međunarodni festival ruske muzike „Kustendorf CLASSIC“ koji se održava zajedno sa Emirom Kusturicom.

Foto: Gasprom njeft


U okviru svoje delatnosti, RNI će takođe pratiti stanje ruskih nekropola na teritoriji Srbije, proučavati i digitalizovati istorijske arhive, stvarati naučno-informativne materijale o kulturnim lokalitetima vezanim za rusko-srpsku istoriju na Balkanu, čuvati štampano nasleđe.

Foto: Gasprom njeft


Aleksandar Dibalj, član Izvršnog odbora "Gasprom njeft"-a, izjavio je:
„U protekloj deceniji većina ključnih rusko-srpskih projekata u oblasti istorije i kulture je realizovana uz učešće naše kompanije. Obnavljanje delatnosti Ruskog naučnog instituta dopunjuje nedostajuću kariku u infrastrukturi saradnje naših zemalja. U ovom slučaju podržavamo inicijative vezane za analizu i digitalizaciju brojnih arhiva o rusko-srpskoj istoriji, očuvanje istorijskih spomenika i obrazovne projekte namenjene srpskoj omladini“.
 

Foto: Gasprom njeft






Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17