• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: DW

22.02.2022

22:59

(FOTO) ŠOK OTKRIĆE, ISTORIJA SRBIJE POSLE OVOGA VIŠE NEĆE BITI ISTA! NOVA TVRDNJA NAUČNIKA, Balkan je nekada bio poseban kontinent!

Društvo

(FOTO) ŠOK OTKRIĆE, ISTORIJA SRBIJE POSLE OVOGA VIŠE NEĆE BITI ISTA! NOVA TVRDNJA NAUČNIKA, Balkan je nekada bio poseban kontinent!

Podeli vest

Balkan i Anadolija nekada su činili jedinstveni kontinent, koji je postojao pre oko 40 miliona godina. Balkanadolija, kako je nazvan zaboravljeni kontinent, nalazio se između Evrope, Afrike i Azije i bio je most za naseljavanje sisara iz Azije u Evropu, tvrdi grupa naučnika u novoj studiji, objavljenoj u časopisu "Earth science review"

Otkrivena najveća galaksija do sada, 400 miliona puta masivnija od Sunca i raste konstantno

Kada je nivo mora opao pre oko 34 miliona godina, Balkanadolija je poslužila kao most kojim su se životinje doselile na jug Evrope, pre nego što je tokom Eecena veliki broj sisara u zapadnoj Evropi nestao tokom jedne od epoha izumiranja, navodi se u studiji naučnika koje predvodi paleogeolog Aleksis Liht iz Evropskog centra za istraživanje geonauke životne sredine, koji je i profesor Univerziteta Vašington u SAD.

Naučnici svoje tvrdnje zasnivaju na fosilima nađenim na Balkanu, koji pokazuju da su se životinje doseljavale iz Azije pet do 10 miliona godina pre nego što se dogodilo izumiranje u Evropi. Oni su koristili podatke o fosilima sa Balkana i iz Anadolije, upoređujući ih sa poslednjim saznanjima o geološkoj istoriji, te su rekonstruisali paleogeografske promene u regionu.

OGLASIO SE I MILO, BEZ PARDONA KRENUO NA PUTINA! Pale ozbiljne reči posle priznanja Donjecka i Luganjska... Jedno je sigurno, ruskog predsednika će ovo baš nasekirati!

Otkrili su da je Balkanadolija u jednom trenutku, od samostalnog kontinenta, postala „zemaljski most" kada se spojila sa kontinentalnim delom Evrope, piše „Sajens alert". Balkanadolija je pre oko 50 miliona godina bila odvojena od ostalih kontinenata i imala svoj živi svet, koji se razlikovao od Evrope i Azije.

 

 

Kombinacija pada nivoa mora, rasta antarktičkiog leda i tektonski poremećaji povezali su Balkanadoliju sa drugim kontinentima pre 40 do 34 miliona godina, navodi se u istraživanju. To je omogućilo sisarima iz Azije, kao što su glodari i kopitari, da dođu na Balkanadoliju, a potom i u Evropu, pokazuje istraživanje fosila. Naučnici su među fosilima otkrili i životinju nalik nosorogu, nađenu u Turskoj, koja je živela pre 38 do 35 miliona godina, što znači da su životinje iz Azije stizale na Balkanadoliju i u Evropu pre velikog izumiranja.

SRPSKA, NE MEŠAJ SE, UŽIVAJ! SLEDI ŽESTOK RAT, HRVATI PORUČILI SARAJEVU: Hoćemo izvorni Dejton, ili pravimo Herceg-Bosnu i federalnu BiH!

Prodor preko Balkanadolije bio je mnogo lakši za životinje, jer je put kroz centralnu Aziju bio znatno teži zbog pustinjskih, ali i ledenih uslova na pojedinim delovima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija