• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: J. Marković

25.02.2022

21:00

SRBIJA ĆE IZDRŽATI! IMAMO BOLJI STATUS OD OSTATKA EVROPE! ENERGETSKA KRIZA JE NEMINOVNOST, ALI... Informer analizirao šta nas čeka narednih meseci!

Fotoilustracija/Tanjug

Društvo

SRBIJA ĆE IZDRŽATI! IMAMO BOLJI STATUS OD OSTATKA EVROPE! ENERGETSKA KRIZA JE NEMINOVNOST, ALI... Informer analizirao šta nas čeka narednih meseci!

Podeli vest

Ukrajinsko-ruski sukob, pored strašnih posledica po živote ljudi u području pogođenim ratom, donosi i nove strepnje, a to je rast cena na svim nivoima zbog porasta cena naftnih derivata!

Budući da su zemlje EU, ali i Amerika, uveli sankcije, Rusija je automatski odgovorila tako što je podigla cenu gasa i nafte. Tako je nafta otišla piznad 100 dolara po barelu, a gas je juče bio nešto više od 1600 dolara. Iz Moskve najavljuju da će cena gasa ići na 2000 dolara. Ipak, danas se cena gasa smanjila, pa je današnja cena sa berze 1.230 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. 

Činjenica je da EU zavisi od ruskog gasa, koji i sa poskupljenjem košta čak tri puta manje od američkog. Srbija, na drugoj strani, gas dobija po povlašćenoj ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, pa u tom smislu za nas nema zime, međutim, rast cena na svetskom tržištu itekako može uticati i na nas.

Vučić: Obezbedili smo sve, imamo zalihe!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se javnosti iz Palate Srbija povodom situacije o Ukrajini rekao je da će Republika Srbija preduzeti sve mere kako se kriza u Srbiji ne bi osetila. Vučić naglašava da je vitalni interes Srbije mir i očuvanje Srbije i interesa njenih građana.

Mi ćemo se prilikom razmatranja potrebe da se donesu sankcije voditi svojim nacionalnim interesima. To uključuje i RF. Smatramo da nam nije vitalan interes da uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji. Nadležni državni organi preduzeće sve mere da obezbede sve namirnice za građane. U najkraćem: Poštujemo norme međunarodnog prava, ali Srbija razume svoje potrebe. Mi ne zaboravljamo ni 99. ni druge godine. Nismo žurili i jurili, na najodgovorni način smo doneli odluku. Učestvovali smo u brojnim ratovima i izgubili mnogo ljudi, ali zato je za nas mir preko potreban i zato ističemo neophodnost popustljivoti i prećutljivosti izjavama koje dolaze iz regiona. Naša jedina i najlepša Srbija traži da čuvamo naš narod, ali čuvajući naše interese i poštujući dugo građena prijateljstva smatramo da to radimo na najbolji način- podvlači Vučić. Naglašavajući da je Srbija obezbedila apsolutno sve, da imamo zalihe, te da ćemo sve rezerve napuniti "do vrha".

Mnogo smo uradili da obezbedimo sve za našu zemlju, energente i hranu. Imamo dovoljno prešinice i kukuruza za narednih 6 meseci, kuhinjske soli, kupujemo 3 tone mleka u prahu, pomoći će nam naši kinenski prijatelji, u ovom trenutku ga je skoro nemoguće naći u svetu. Kupili smo mnogo pirinča. Ulja takođe - rekao je predsednik pokazujući fotografije punih magacija u Šidu, Mitrovici i Pazovi. 

- Grašak, posulj - svega imamo. Imamo rezerve na tri mesta. Pri Vosjci, pri ministartsvu, pri robnim rezervama. Uvek smo u stanju da napravimo sve što je potrebno sa stanovništvo. U ovom trenutku nema problema, ne mora niko da ništa kupuje. Problem je samo sa cenama energenata, ali ćemo i to završiti - istakao je Vučić. 

I Privredna komora Srbije reagovala!

Privredna komora Srbije formirala je danas specijalizovani krizni tim. Takođe, otvoriće i krizni kol centar za hitno rešavanje problema privrednika i ekonomskih posledica, uzrokovanih krizom u Ukrajini. Oni, takođe, naglašavaju da nema potrebe za impulsivne kupovine i gomilanje namirnica, jer krize takvog tipa i intenziteta neće biti.

Kako objašnjavaju sagovornici Informera, rast cene energenata (nafte, gasa i dr.) utiče na rast cena uopšteno. Prema njihovom mišljenju, Srbija neće biti pogođena više nego ostale evropske države, a da će inflacija, pa samim tim i cene rasti - rašće. 

Foto: Reuters

 
Zapadnoj Evropi sankcije više štete nego Rusiji

Nabojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije, koji se dugi niz godina bavi naftnim derivatima ocenjuje da sankcije Zapadne Evrope prem Rusiji više mogu štetiti samoj Evropi, jer cenovno zavisi od Ruskih energenata. On kaže da ovo treba da gledamo kao elementarnu nepogodu.

- Mi ćemo trpeti određene gubitke. Šta god se desi na tom planu očigledno ćemo imati teške trenutke. Cela Evropa upašće u ozbiljnu krizu. Najveći deo energenata ide iz Rusije. Juče su cene enormno uvećane i rašće još. Ova kriza izazvaće dublju ekonomsku krizu, kojom ćemo i mi biti zakačeni. Treba ovo gledati kao prirdonu kataklizmu. Mi ne možemo da okrenemo leđa EU sa kojim imamo preko 70% trgovinske saradnje, a opet, zavisimo cenovno i resursno od Rusije. Ja se, ipak, nadam da ćemo naći neku sredinu. Čak ni EU se ne isplati produbljavanje krize, tu sada postoje različiti scenariji. Sankcije koje će Zapadna Evropa uvesti Rusima ni samoj Zapadnoj Evropi ne odgovaraju - smatra Atanacković.

 

Foto: Reuters/informer.rs

 
Ako raste inflacija u EU - rašće i kod nas

Profesor ekonomije Ivan Pajović smatra da je veća inflacija neizbežna u Srbiji, ukoliko bude povećana u Evropi, zbog povezanosti dinara sa evrom.

- Takozvana lokomotiva inflacije je rast cena energenata, jer sa porastom cena energenata raste i cena svega ostalog, onda ona kao lokomotiva vuče i sve ostalo, što znači da se inflacija pojačava. Srpska valuta vezana je za evro, samim tim, kada raste inflacija u EU - rašće i u Srbiji. Budući da energenti nisu važni samo za grejanje, već i u industriji, možemo očekivati porast cena proizvodnje i prodaje "na malo", što je u principu, sve ono od čega zavisi život... Bugarska 100% zavisi od ruskog gasa, Nemačka 50%, Francuska 40%, one, ukoliko se odreknu ruskog gasa - neće moći da ga u potpunosti nadomeste sa druge strane, a Bugarska bi čak i bila "mrtva". Cena američkog gasa trostruko je veća od cene ruskog, zato, verujm, Evropa sebi neće dozvoliti da bez njega ostane - objašnjava Pajović, a onda dodaje i da stanje cena nije trajno, te da se one menjaju u zavisnosti od potražnje na tržištu, jer samim tim i ponuda raste, pa cene padaju.

- Naravno, teba imati u vidu da ovo nije resursni, već geopolitički rat, pa, iako je cena nafte juče prešla preko 100 dolara po barelu, a cena gasa otišla na 1600 dolara, to se vrlo lako može promeniti, kao danas, jer cena nafte fluktuira. Posebno sada kada se Iran vraća na tržište nafte, takođe, Amerika može povećati proizvodnju nafte, kao i Saudijska Arabija, jer je takva potražnja na tržištu, što znači ponovni pad cena nafte - podvlači prof. Pajović.

Rusija, ipak, neće "zavrnuti" gas Evropi?!

Još od vremena SSSR-a, Moskva nikada nije zavrnula slavine gasa prema Evropi, pa verovatno neće ni sada. A pogotovo što sada gas ne teče u većoj količini kroz Ukrajinu, nego postoji Severni tok 1, Turski tok i gasovod preko Belorusije i Poljske. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija